Τι είναι τα Spritz; 4 δροσερές συνταγές

Τα “Spritz” (σπριτς) είναι μια μεγάλη κατηγορία – οικογένεια κοκτέιλ, που ξεκίνησαν να φτιάχνονται στην Ιταλία, αλλά πλέον αποτελούν παγκόσμια τάση. Παγκόσμια τάση γενικά αποτελούν τα τελευταία χρόνια κοκτέιλ με χαμηλό αλκοολικό βαθμό, aperitivo και όχι μόνο, γεγονός που έχει βοηθήσει πολύ φυσικά στην άνθηση αυτής της ιδιαίτερης και πολυαγαπημένης κατηγορίας κοκτέιλ. Τα σπριτς είναι ελαφριά σε αλκοόλ, πολύ δροσιστικά, με λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με άλλα κοκτέιλ και με παιχνιδιάρικες φυσαλίδες που τα καθιστούν ακόμα περισσότερο αρεστά στο μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών και ιδιαίτερα στις γυναίκες! Είναι κοκτέιλ που δεν έχουν χρονικό περιορισμό, δηλαδή μπορούν να καταναλωθούν το ίδιο ευχάριστα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Τι είναι όμως τα spritz; Τι υλικά περιέχουν και πως φτιάχνονται;

Τα σπριτς λοιπόν είναι κοκτέιλ με βάση το Prosecco (ξηρός, αφρώδης ιταλικός οίνος). Περιέχουν επίσης ένα πικρό λικέρ όπως το Campari, το Aperol, το Cynar ή το  Select και απογεμίζονται με ένα splash από ανθρακούχο νερό η σόδα.

Οι αναλογίες για την πιο απλή και δημοφιλή συνταγή του σπριτς είναι οι παρακάτω:

3 μέρη Prosecco (90ml)
2 μέρη red bitter liqueur/κόκκινο ιταλικό πικρό λικέρ (60ml) (πχ campari, aperol, cynar, select)
1 μέρος ανθρακούχο νερό η σόδα (25-30 ml)

Το spritz σερβίρεται με πάγο σε μεγάλο ποτήρι του κρασιού ή  σε ποτήρι τύπου “tumbler” χαμηλό με πάγο. Γαρνίρουμε με μια φέτα από πορτοκάλι ή ελιές, ανάλογα πάντα με το bitter liqueur που θα χρησιμοποιήσουμε.

aperol spritz συνταγή απερολ σπριτς

Μερικές ακόμα δημοφιλείς συνταγές spritz είναι οι παρακάτω

Hugo

30 ml λικέρ από άνθη κουφοξυλιάς (elderflower liqueur)
60 ml prosecco (λευκό αφρώδες ξηρό κρασί από την Βόρειο Ιταλία)
30 ml soda water

Σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι του κρασιού. Γαρνίρουμε με κομμένες φέτες από λάιμ και φύλλα δυόσμου.

hugo cocktail aperitivo cocktails απεριτιφ κοκτειλ

Bicicletta spritz (Veneziano spritz)

40 ml κόκκινο ιταλικό πικρό λικέρ (π.χ campari, aperol)
40 ml λευκό κρασί ξηρό (της επιλογής σας)
40 ml ανθρακούχο νερό ή σόδα

Σερβίρουμε σε ποτήρι τύπου highball, το ψηλό κλασικό του ποτού, με πολύ πάγο. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι και μια φέτα λεμόνι.

aperol spritz συνταγή απερολ σπριτς

Negroni spritz (Negroni sbagliato)

30 ml κόκκινο γλυκό ιταλικό βερμούτ
30 ml κόκκινο ιταλικό πικρό λικέρ (π.χ campari, aperol)
60 ml Prosecco (λευκός ξηρός αφρώδης οίνος από την Βόρεια Ιταλία)

Σερβίρεται σε ποτήρι του κρασιού με κανονικό πάγο. Γαρνίρουμε με φέτα πορτοκάλι και λεμόνι.

Λίγα λόγια για την ιστορία των σπριτς

Η ιστορία των spritz μας πηγαίνει αρκετά χρονιά πίσω. Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία τους ξεκινά στα τέλη του 18ου αιώνα από την συνήθεια των στρατιωτών της Αυστριακής αυτοκρατορίας, στην κατακτημένη Βενετία, να αραιώνουν με νερό τα «βαριά» για αυτούς ιταλικά κρασιά.

Η ενέργεια αυτή που περιγραφόταν από την γερμανική λέξη spritzen στα αγγλικά “splash”, κατέληξε σήμερα να αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές συνήθειες των Ιταλών όπως το spritz aperitivo.

Οι πρώτοι βέβαια ιστορικά που συνήθιζαν να πίνουν νερωμένο το κρασί τους, δεν ήταν άλλοι από τους αρχαίους Έλληνες! Οι Αρχαίοι Έλληνες, έπιναν το κρασί αναμειγνύοντάς το με νερό, σε αναλογία συνήθως 1:3 (ένα μέρος οίνου προς τρία μέρη νερό). Διέθεταν ειδικά σκεύη τόσο για την ανάμειξη (κρατήρες) όσο και για την ψύξη του. Η πόση κρασιού που δεν είχε αναμειχθεί με νερό (“άκρατος οίνος”) θεωρείτο βαρβαρότητα και συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή κατά τη διάρκεια ταξιδιών ως τονωτικό.

Το 1910 οι Ιταλοί ξεκίνησαν να σερβίρουν το λεγόμενο Spritz Liscio, δηλαδή λευκό κρασί με σόδα. Ακολούθησαν οι Αμερικανοί και οι Αυστριακοί με το Gespritzer και οι Ούγγροι με το Gemist.

Το 1920 φτιάχτηκε για πρώτη φορά spritz με λευκό κρασί σόδα και bitter liqueur. Το πρωτότυπο όμως σπριτς αποτελείται από λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί αραιωμένο με ανθρακούχο νερό η σόδα. Γι’ αυτό καλό είναι, ειδικά εάν ταξιδέψετε Ιταλία και θελήσετε να πιείτε ένα Spritz σε μία osteria, να διευκρινίσετε στον σερβιτόρο τι ακριβώς θέλετε. Δηλαδή, εάν θέλετε Aperol να το ζητήσετε aperol spritz, εάν θέλετε campari, σαν campari spritz κ.τ.λ. Αλλιώς, ανάλογα και με την περιοχή που θα επισκεφτείτε, θα πιείτε και το ανάλογο spritz με το bitter liqueur που παράγεται στην εκάστοτε  περιοχή, ή απλά θα σας σερβίρουν κρασί με σόδα!

Στις παραδοσιακές osteria στο Veneto το σερβίρουν σε ποτήρι χαμηλό τύπου (tumbler) γεμάτο πάγο, με λευκό κρασί από τις τοπικές ποικιλίες pinot grigio ή soave. Βάζουν επίσης campari η Aperol και ένα splash από prosecco.

Η μεγάλη άνθηση των σπριτς ξεκίνησε τις δεκαετίες του 70 και του 80 όταν και προστέθηκε το prosecco μέσα σε αυτά. Εκεί όμως που απογειώθηκαν οι πωλήσεις των spritz ήταν μετά την ταινία “meet the parents” το 2000. Σε μια από τις σκηνές της ταινίας, ο Robert de Niro ζητάει να πιεί ένα Tom Collins και η Streisand του αντιπροτείνει ένα spritz. Το ήπιε, του άρεσε και κάπου εκεί οι πωλήσεις άρχισαν να απογειώνονται!

Θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες; Δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε. Και αν θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ, βρείτε τες όλες εδώ.

https://www.argiro.gr/2020/09/aperol-spritz/