Πίσω

Κορονοϊός και τρόφιμα: Μεταδίδεται ο ιός μέσω του φαγητού;

Κορονοϊός: Η κρυμμένη αλήθεια πίσω από τη μη μετάδοση του κορονοϊού μέσω του φαγητού. Από τον συνεργάτη μας Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου

Με αφορμή τόσο την καθησυχαστική διάσταση που παρουσιάστηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ η πρόσφατη ανακοίνωση του FDA (Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Ποτών) αναφορικά με τη μη μετάδοση του κορονοϊού μέσω του φαγητού, όσο και με την πιθανή ερμηνεία από το καταναλωτικό κοινό ότι τρώμε άφοβα και χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης από τον SARS-CoV-2,  παραθέτω μερικά σχόλια.

Η ανακοίνωση του FDA αναφέρει: «Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ότι το φαγητό είναι πιθανός δρόμος μετάδοσης του κορονοιού στον άνθρωπο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές ασθενών με covid-19, οφειλόμενο στην πρόσληψη  τροφής». Προσοχή όμως, η ανακοίνωση δεν λέει ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσω της τροφής (και της συσκευασίας της) στον άνθρωπο, απλά αναφέρει ότι δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Και δεν το λέει γιατί πολύ απλά ο ιός διατηρείται στην τροφική αλυσίδα και μπορεί να μεταφερθεί και να μολύνει και τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε πληθυσμούς όπου στα εστιατόρια τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, τα τραπέζια, οι καρέκλες και οι κατάλογοι, απολυμαίνονται σε κάθε νέο πελάτη, οι πελάτες κάθονται στην προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους, στα delivery πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας και πετούμε αμέσως την συσκευασία της παραγγελίας μας, ενώ στα σουπερμάρκετ δεν ακουμπάμε 5 ντομάτες πριν πάρουμε αυτή που θέλουμε, ούτε χτυπάμε όλα τα καρπούζια πριν διαλέξουμε το πιο εύηχο για το τραπέζι μας. Πράγματι, αν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα, τότε ο κορονοιός δεν μεταδίδεται μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Ας δούμε μερικά δεδομένα που δεν θα πρέπει να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος (κι όχι μόνο) του μυαλού μας:

– Ο SARS-CoV-2 διατηρείται και μέσα στο φαγητό. Όμως, αν φάμε τρόφιμο επιμολυσμένο, ο ιός έχει πολύ μικρές πιθανότητες να μας μολύνει καθώς αυτός φαίνεται ότι καταστρέφεται από τα γαστρικά μας υγρά και καθίσταται ανενεργός. Αν όμως ακουμπήσουμε με τα χέρια μας το φαγητό και μετά ακουμπήσουμε μάτια, μύτη στόμα, τότε …..την πατήσαμε. Επίσης, αν και δεν έχει μελετηθεί για τον ίδιο, έχει βρεθεί ότι παρόμοιου τύπου ιοί επιβιώνουν και σε ψυχρά περιβάλλοντα, όπως το ψυγείο, πιθανολογείται ότι το ίδιο ισχύει και για τον κορονοιό.

– Ο SARS-CoV-2 διατηρείται στη χάρτινη συσκευασία και στο πλαστικό για μέρες. Συνεπώς, αν στην πίτσα που παραγγείλαμε, το delivery boy είχε τον ιό και φταρνίστηκε, έβηξε ή ακούμπησε με τα χέρια του το κουτί, τότε χρειάζεται προσοχή. Πληρώνουμε με ανέπαφη κάρτα ή έχουμε ακριβώς το αντίτιμο της παραγγελίας. Βγάζουμε το φαγητό από το κουτί του και το πετάμε. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και μετά τρώμε.

– Στο σουπερμάρκετ δεν ακουμπάμε τα τρόφιμα (ούτε φυσικά κι άλλα προϊόντα) που δεν πρόκειται να αγοράσουμε. Είναι πολύ πιθανό να επιμολύνουμε με τα άγγιγμα μας τρόφιμα που τελικά θα καταλήξουν σ ένα άλλο «άτυχο» σπίτι. Επιστρέφοντας σπίτι πλένουμε καλά με νερό και λίγο σαπούνι και μετά τα ξεπλένουμε σε άφθονο τρεχούμενο νερό τα φρούτα και λαχανικά.

– Μαγειρεύουμε καλά τα φαγητά μας. Ο ιός καταστρέφεται με το μαγείρεμα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο τροφίμων για να μετρούμε στο εσωτερικό του τρόφιμου την θερμοκρασία. Στους 74οC καταστρέφεται ο ιός. Για το λόγο αυτό αποφεύγονται ωμές ή μισοψημένες επιλογές κρεάτων, ψαριών και πουλερικών.

– Αν δούμε σε ένα εστιατόριο, ότι οι μάγειρες δεν φορούν μάσκες, γάντια ή δεν απολυμαίνονται τακτικά, οι σερβιτόροι δεν απολυμαίνουν τα τραπεζάκια σχολαστικά σε κάθε πελάτη (ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται περισσότερη αναμονή) αν δεν τηρούνται αποστάσεις και γενικότερα δεν ακολουθούνται οι συστάσεις πρόληψης, ας μην το προτιμήσουμε, ούτε για delivery.

Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση  κι εποχές όπου το «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά» αποκτά μια ιδιότυπη επικαιρότητα ζωτικής σημασίας. Ο καθησυχασμός ίσως να μην είναι η λύση και η συνεχής εγρήγορση κι ενημέρωση να είναι περισσότερο χρήσιμες από ότι νομίζουμε. Η ερμηνεία ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του φαγητού περιλαμβάνει ένα τεράστιο ΑΛΛΑ, που αν δεν τηρείται, τότε το φαγητό μπορεί να αποτελέσει ένα εξίσου σημαντικό δρόμο μετάδοσης του ιού.

www.drpapalazarou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται