Πίσω

Πατάτα VS γλυκοπατάτα

Διατροφική αξία πατάτας

Οι πατάτες είναι από τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Διαφοροποιούνται στο χρώμα και έτσι έχουμε πατάτες με άσπρο χρώμα, πορτοκαλοκίτρινο – η γνωστή γλυκοπατάτα- αλλά και μοβ. Η πιο γνωστή ευρέως είναι η πατάτα με άσπρο χρώμα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η κατανάλωση της γλυκοπατάτας.

Η πατάτα όμως, ταυτόχρονα, είναι και ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα.

Ο συνεργάτης μας και διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, μας λέει ότι:

Η κακή της φήμη έχει να κάνει κυρίως με την ταύτιση της με τις τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων. Έτσι, αν η πατάτα αποφεύγεται μια φορά, η γλυκοπατάτα αποφεύγεται δυο, κυρίως λόγω του πρώτου συνθετικού του ονόματος της. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πάμε να μάθουμε όμως τις θρεπτικές τους ιδιότητες για να καταλάβουμε ποιες πρέπει να προτιμούμε και για ποιο σκοπό!

Και οι δυο είναι εξαιρετικά ωφέλιμες, καθώς μας δίνουν σε λίγες θερμίδες, (στα 100γρ 110-150 kcal) βιταμίνες C, A, συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών.

Γλυκοπατάτα ή Λευκή πατάτα - Ποια να προτιμούμε

Γλυκοπατάτα
Η γλυκοπατάτα, αν κι έχει περίπου τους ίδιους υδατάνθρακες με τη λευκή πατάτα, αυτοί είναι κυρίως ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα ο γλυκαιμικός της δείκτης (ΓΔ) να είναι χαμηλότερος. Πρακτικά, μας χορταίνει περισσότερο, μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας αργότερα. (Η ψητή γλυκοπατάτα έχει χαμηλότερο ΓΔ από την βραστή.)

Η γλυκοπατάτα έχει υψηλότατη περιεκτικότητα στο καροτινοεδες β-καροτίνη (σε αυτό οφείλεται και το πορτοκαλί της χρώμα) κι έτσι συνεισφέρει στην παραγωγή της βιταμίνης Α στο σώμα μας, σε αντίθεση με τη λευκή που δεν έχει καθόλου.

Η λευκή πατάτα
Η λευκή πατάτα περιέχει λίγες περισσότερες πρωτεΐνες από την γλυκοπατάτα, με λίγες περισσότερες θερμίδες ωστόσο, στην ίδια ποσότητα τροφής.

Συμπερασματικά, πρόκειται για δυο ωφελιμότατα τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση. Η γλυκοπατάτα όμως, ίσως να κερδίζει τη λευκή πατάτα, στα σημεία και κυρίως στη θρεπτικότητα, όποτε μην διστάσετε να την (τις) εντάξετε στο διαιτολόγιο σας, ακόμα κι αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Αυτό το ήξερες;
Η πατάτα καλό θα είναι να αποθηκεύεται σε σκοτεινό, δροσερό και στεγνό μέρος. Ποτέ στο φως, το ψυγείο ή μαζί με κρεμμύδια. Καλό θα ήταν να μην βγάζουμε τη φλούδα από την πατάτα. Η φλούδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει ωστόσο να πλένεται και να καθαρίζεται πολύ καλά.

Συνταγές με πατάτα και γλυκοπατάτα

Εδώ σας διάλεξα μερικές από τις αγαπημένες μου συνταγές με πατάτα και γλυκοπατάτα, για να μπείτε στην κουζίνα σας και να δημιουργήσετε μοναδικά φαγητά με αυτά τα λατρεμένα λαχανικά!

Συνταγές με λευκή πατάτα, τραγανές ψητές πατάτες για να συνοδεύσουν γευστικά τα κρεατικά σας και όχι μόνο

Λαχταριστές συνταγές με γλυκοπατάτα υγιεινές και πολύ θρεπτικές.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος και Διδάκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται