Οι πατάτες είναι από τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Διαφοροποιούνται στο χρώμα και έτσι έχουμε πατάτες με άσπρο χρώμα, πορτοκαλοκίτρινο – η γνωστή γλυκοπατάτα- αλλά και μοβ. Η πιο γνωστή ευρέως είναι η πατάτα με άσπρο χρώμα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η κατανάλωση της γλυκοπατάτας.
Η πατάτα όμως, ταυτόχρονα, είναι και ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα.
Ο συνεργάτης μας και διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, μας λέει ότι:
Η κακή της φήμη έχει να κάνει κυρίως με την ταύτιση της με τις τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων. Έτσι, αν η πατάτα αποφεύγεται μια φορά, η γλυκοπατάτα αποφεύγεται δυο, κυρίως λόγω του πρώτου συνθετικού του ονόματος της. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Πάμε να μάθουμε όμως τις θρεπτικές τους ιδιότητες για να καταλάβουμε ποιες πρέπει να προτιμούμε και για ποιο σκοπό!
Και οι δυο είναι εξαιρετικά ωφέλιμες, καθώς μας δίνουν σε λίγες θερμίδες, (στα 100γρ 110-150 kcal) βιταμίνες C, A, συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών.