Μείωσε τη σπατάλη φαγητού: Μην πετάς τα Κοτσάνια

Η σπατάλη φαγητού ή αλλιώς food waste ξεκινάει πρώτα μέσα από το σπίτι μας. Μάθε το λάθος που κάνεις συχνά στην κουζίνα πετώντας πολύτιμα υλικά.

Κάθε φορά που αγοράζεις μαϊντανό, άνηθο ή σέλινο, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να κόψεις το ματσάκι στα δυο. Τα τρυφερά φύλλα θα μπουν στο φαγητό και τα κοτσάνια πάνε συνήθως στον κάδο απορριμμάτων.

Κι όμως όλη η νοστιμιά τους βρίσκεται στα κοτσάνια.

Όταν είναι πολύ τρυφερά, αφού τα πλύνεις και τα στεγνώσεις πολύ καλά, κόψε τα τρυφερά κοτσάνια σε μεγάλα κομμάτια και βάλε τα μέσα σε πίτες κάθε λογής ή ψιλόκοψε τα ως γέμιση π.χ. για ντολμάδες και γεμιστά.

Η γεύση της συνταγής θα απογειωθεί και σου το υπογράφω.

Τα κοτσάνια που σου περισσεύουν τα δένεις ολόκληρα όπως είναι με σπάγκο μαγειρικής και τα προσθέτεις σε σάλτσες, ζωμούς, σούπες, μαρινάδες, για να βγάλουν το εξαιρετικό άρωμά τους. Μετά τα αφαιρείς τραβώντας το ματσάκι από τον σπάγκο.
Μάζεψε όλα τα τρυφερά κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό και φτιάξε μια σάλτσα τύπου πέστο για τα φαγητά σου ή ακόμα καλύτερα κάνε μια μαϊντανοσαλάτα από τη Σύρο και σέρβιρέ την στο τραπέζι σου για μια εναλλακτική.
Ό,τι περισσέψει από τα παραπάνω υλικά αφού τα στεγνώσεις καλά, ψιλόκοψέ τα και βάλε τα στην κατάψυξη ερμητικά κλειστά. Έτσι κάθε στιγμή που θα χρειαστείς βότανα θα έχεις έτοιμα, καθαρά κομμένα για τις μαγειρικές σου.
Όταν πάρεις μπόλικα μυρωδικά μπορείς να προσθέσεις σε οποιαδήποτε σαλάτα τα φύλλα ολόκληρα, δίνοντας δροσερές και θρεπτικές νότες στο καθημερινό σου τραπέζι.

Αξιοποιούμε κάθε δώρο της φύσης σεβόμενοι τον πλανήτη και τα πολύτιμα αγαθά του με συναίσθηση ευθύνης στο μεγάλο σπίτι που μας περιβάλει όλους και έχει ανάγκη από την φροντίδα μας. Ξεκινώντας πάντα από τη μικρή κουζίνα του δικού μας σπιτιού ή της επιχείρησής μας γιατί όλοι μαζί πρέπει και μπορούμε!

Περιορίστε την άσκοπη σπατάλη φαγητού & τροφίμων & ξεκινήστε με ενέργειες ενάντια στο food waste από την καθημερινότητά σας!

https://www.argiro.gr/2020/11/project-food-waste-kotsania-stin-kouzina-min-ta-petakseis-gia-kanena-logo/