Στείλτε μου τη συνταγή σας!

ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ

Δες εδώ τα βήματα για να μου στείλεις τη συνταγή:
ΒΗΜΑ 1. Γράψτε τα υλικά και την εκτέλεση

ΒΗΜΑ 2. Γράψτε μια μικρή ιστορία που συνοδεύει τη συνταγή (πχ από που την ξέρετε, πότε την κάνατε, γιατί συνηθιζόταν κ.α.)

Αφού τα συγκεντρώσετε αυτά τα στοιχεία, στείλτε τα στο email KEEPCOOKING.ARGIRO@GMAIL.COM και μπορεί να δείτε και εσείς τη συνταγή σας να δημοσιεύεται στο νέο μας βιβλίο με παραδοσιακες συνταγες απο την μεσογειακη διαιτα.

*Στέλνοντας τη συνταγή μου συναινώ στη χρήση των δεδομένων μου για ενημερωτικές ενέργειες του www.argiro.gr. Επιπλέον, συναινώ στην αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων μου από το www.argiro.gr .  Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά για προωθητικές ενέργειες και δεν θα τα κοινοποιήσει σε τρίτους.

 

Περιμένω με χαρά να δω πόσες ωραίες συνταγές θα μου στείλετε!

 

Γνωρίζουμε ότι η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί πρότυπο διατροφής παγκοσμίως. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, εμείς εδώ στην πατρίδα μας, έχουμε απεμπολήσει τις διατροφικές αυτές αρχές που εκθειάζονται παγκοσμίως, κι έχουμε υιοθετήσει δυτικότερα πρότυπα, προϊόντα κυρίως μάρκετινγκ κι επικοινωνίας. Έτσι για παράδειγμα, το δίκοκκο σιτάρι, το φαγόπυρο, ο ζωχός και η τσουκνίδα, έχουν δώσει τη θέση τους στο μάνγκο, στην κινόα και στην παπάγια.

Τα τελευταία πολύ πρόσφατα χρόνια, παγκοσμίως, παρατηρείται μια τάση επιστροφής στις ρίζες μας. Μελέτες αναδεικνύουν την αξία παραδοσιακών προϊόντων και θρεπτικών συστατικών που τείνουν να ξεχαστούν και να χαθούν ενώ παράλληλα τονίζουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και υγείας γενικότερα από την καταναλωτική μανία των επεξεργασμένων και πολυδιαφημισμένων τροφών. Οι σύγχρονες τροφές, κατά βάση υπηρετούν το μαγικό δίπολο: εύκολογρήγορο και σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές τους (αναλογικά σχετιζόμενες με την ποιότητα) κυριαρχούν πλέον στο τραπέζι μας. Οι βιταμίνες, τα ωφέλιμα λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και άλλα πολύτιμα βιοενεργά συστατικά των παραδοσιακών αγνών τροφών και συνταγών, έχουν δώσει τη θέση τους στα κορεσμένα και trans λιπαρά, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα συντηρητικά του μοντέρνου και γρήγορου φαγητού.

Σκοπός της καμπάνιας μας είναι να συλλέξουμε «ξεχασμένες» παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα. Συνταγές και υλικά που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα στην κουζίνα μας και που στην πορεία του χρόνου τείνουν να χαθούν ή και ξεχάστηκαν. Παραδοσιακά υλικά και συνδυασμοί που έχασαν τη θέση τους στο ελληνικό παραδοσιακό τραπέζι και αντικαταστάθηκαν από έτοιμα φαγητά, εύκολες, φθηνές και γρήγορες (σύμφωνες με το σύγχρονο τρόπο ζωής) συνταγές.

Παράλληλα, σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και τις χαμένες πολιτισμικές αξίες των παλιότερων γενεών.

Είναι γνωστό ότι το φαγητό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Το παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι έχει δώσει τη θέση του στα γρήγορα, εύκολα και απομονωμένων ατόμων γεύματα. Κάθε συνταγή κρύβει μια μικρή ιστορία, μια ιστορία που αποτελεί την «ψυχή»…το αλατάκι της συνταγής.

Όραμα

Αυτές τις συνταγές  που θα ειναι κομματι  απο την μεσογειακη διαιτα θέλουμε να τις μαζέψουμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι διατηρώντας τες κι αναπαράγοντάς τες θα συμβάλλουμε και εμείς, κάνοντας ένα μικρό βήμα ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Να βελτιώσουμε όχι μόνο την ποιότητα φαγητών και τη γεύση στην κουζίνα μας , αλλά και την υγεία μας.

Διαδικασία

Στείλτε τις συνταγές του τόπου σας, τις παραδοσιακές συνταγές των «γιαγιάδων» μας που διατηρούνται κι αναπαράγονται από γενιά σε γενιά. Όλες οι συνταγές θα μελετηθούν και θα αναλυθούν από την Αργυρώ και την ομάδα της κι από τον Τάσο και τη διαιτολογική του ομάδα.

Οι 60 που θα επιλεγούν θα συμπεριληφθούν στο νέο βιβλίο «Νέα Ελληνική κουζίνα…από τα παλιά». Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η:

  1. Καινοτομία της συνταγής
  2. Ιδιαιτερότητα υλικών κι εκτέλεσης
  3. Ιστορία που κρύβει η συνταγή

Οι συνταγές αυτές, θα επιμεληθούν και θα βελτιστοποιηθούν από την Αργυρώ και την ομάδα της και κατόπιν θα αναλυθούν διατροφικά, αναφορικά με την ενέργεια και τη σύσταση τους σε βασικά θρεπτικά συστατικά από τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Διδάκτορα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αναστάσιο Παπαλαζάρου και τη διαιτολογική του ομάδα.

Παράλληλα, θα γίνουν οι αντίστοιχες διατροφικές σημάνσεις και όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα και τις σύγχρονες συνταγές σήμερα, θα προσδιοριστούν τα RDA’s, δηλαδή το ποσοστό των ημερήσιων αναγκών που καλύπτουν ανά θρεπτικό συστατικό ανά μερίδα. Με άλλα λόγια θα προσπαθήσουμε να «αποκαλύψουμε» την ομορφιά, να αναδείξουμε την αξία των παραδοσιακών συνταγών του τόπου μας, «ντύνοντάς» τες με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει και χρησιμοποιώντας σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία διατροφής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται