Εκπροσωπώντας την Ελλάδα με ένα ελληνικό προϊόν ΠΟΠ που επέλεξε η Ε.Ε.

Με μεγάλη μου χαρά και τιμή θα ήθελα να σας παρουσιάσω το νέο βιβλίο που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφιερωμένο στη γαστρονομία της Ευρώπης με τοπικά προϊόντα ΠΟΠ.

Μία προσπάθεια προβολής και προστασίας όλων των τοπικών προϊόντων με σκοπό να αναδειχθεί η εξαιρετικά πλούσια και ποικίλη μαγειρική ιστορία και κληρονομιά της Ευρώπης.

Σε αυτό το βιβλίο, που ονομάζεται “Sensational”, chefs από όλα τα κράτη της Ευρώπης προτείναμε τρόπους για το πώς μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα πιάτο μοναδικά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις από την εκάστοτε χώρα. Έτσι, μοιραζόμαστε την αγάπη και το πάθος μας για τα προϊόντα με τα οποία μεγαλώσαμε και που τα έκαναν τόσο επιτυχημένα. Με μοναδικό στόχο να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την προστατευμένη ονομασία προέλευσής των προϊόντων αυτών, συμβάλλουμε στη διάδοση τους αλλά και στην εγγύηση της ποιότητάς τους και τώρα αλλά και στο μέλλον.

Εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα, η φάβα επελέγη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας και είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο και προέρχεται από τον Νο1 παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, τη Σαντορίνη. Η κλασική συνταγή της φάβας υπάρχει εδώ και 3000 χρόνια και είναι αναλλοίωτη μιας και μόλις τη γευτεί κανείς, είναι λες και ταξιδεύει γευστικά στο ελληνικό καλοκαίρι. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη μοναδική κληρονομιά της φάβας Σαντορίνης και το 2010 χορήγησε στο προϊόν το καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Γιατί η φάβα;

Η φάβα και ο τουρισμός είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και αυτό αποδεικνύεται μάλιστα από το γεγονός ότι μέχρι το 2008 καλλιεργούνταν 960 στρέμματα από αγρότες της Σαντορίνης ενώ ο αριθμός αυτός ανέβηκε στα 2000 στρέμματα το 2013. Είναι ένα από τα πιο βασικά προϊόντα του γαστρονομικού τουρισμού της χώρας, που δίνει προστιθέμενη αξία σε όλα τα προϊόντα που προβάλουν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Από τη σπορά του ανθοφόρου φυτού από το οποίο παράγεται η φάβα, με την ονομασία  Lathyrus clymenum L, μέχρι και τη συσκευασία, όλα τα στάδια παραγωγής της πραγματοποιούνται στα νησιά των Κυκλάδων.

“Παντρεμένη” ή όχι, η φάβα Σαντορίνης έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η τελική μορφή της μάλιστα είναι τόσο βελούδινη και γλυκιά που αποτελεί την ιδανική βάση για μία ποικιλία φαγητών ενώ καταναλώνεται και μόνη της ως μία νόστιμη σαλάτα.

Όλοι αυτοί οι λόγοι, την έχουν ξεχωρίσει, τοποθετώντας στην στο βάθρο των πιάτων που αξίζει να διαδοθούν και να φτάσουν σε κάθε γωνιά της γης, μέσα από την αυθεντική συνταγή της.

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο και να το κατεβάσετε δωρεάν, από το link εδώ: europa.eu/!gv36Bn . ??

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται