Πίσω

Σούπα βελουτέ τι είναι; Μάθε από την Αργυρώ

Σούπα βελουτέ απο την Αργυρώ

Τις κρύες ημέρες του χειμώνα, και δεν πιστεύω να διαφωνήσει κανένας, ένα πιάτο ζεστής σούπας είναι το ιδανικό. Ιδίως αυτή την περίοδο, που περνάμε περισσότερες ώρες στο σπίτι μας λόγω του δεύτερου lockdown και επειδή θέλουμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, οι σούπες είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.

Μια πολύ αγαπημένη εκδοχή της παραδοσιακής σούπας είναι η βελουτέ που πέρα από ένα comfort food, αποτελεί ταυτόχρονα και μία πολύ ωραία επιλογή για πρώτο πιάτο στα τραπέζια μας.

Ποιες είναι όμως οι βελουτέ σούπες, ποια η διαφορά τους από τις υπόλοιπες σούπες, πώς μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας βελουτέ σούπα;

Όλες τις απαντήσεις μαζί με υπέροχες γευστικά συνταγές σας τις έχω συγκεντρώσει εδώ.

Τι ειναι η σούπα βελουτέ;

Βελουτέ είναι ο γαλλικός όρος για μία σούπα που παραδοσιακά δένει με κρόκους αυγού, βούτυρο ή και κρέμα γάλακτος, αν και τα τελευταία χρόνια αναφέρεται σε σούπες που δένουν αποκλειστικά με βούτυρο ή και κρέμα γάλακτος. Ο όρος στα γαλλικά σημαίνει “βελούδο” και χαρακτηρίζει την υφή της σούπας.

Οι σούπες βελουτέ δημιουργούνται κυρίως από λαχανικά, όσπρια ή και άλλα υλικά όπως είναι τα κάστανα.

Ο βασικός τρόπος για να δημιουργήσουμε τη δική μας σούπα βελουτέ είναι να βράσουμε μέχρι να μαλακώσουν τα βασικά υλικά μας στο ζωμό τους και στη συνέχεια να πολτοποιηθούν μαζί με όσο ζωμό από την κατσαρόλα θέλουμε, έτσι ώστε να σχηματιστεί η λεία και βελούδινη σούπα που επιθυμούμε.

Η λογική είναι πολύ απλή και για αυτό σας προτείνω να τη δοκιμάσετε άμεσα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της παχύρρευστης σούπας και της βελουτέ;

Υπάρχουν γενικά δύο διαφορετικοί τύποι παχύρρευστης σούπας:

Η σούπα βελουτέ με βάση την κρέμα βελούδου και «δένουν» με την τεχνική του ρου ενώ οι σούπες πουρέ. Βασίζονται σε πουρέ του κύριου συστατικού για το δέσιμο της σούπας.

Ποια είναι η τεχνική της σούπας βελουτέ;

Για αρχή σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα τα υλικά μαζί με ελαιόλαδο ή βούτυρο.

Προσθέτουμε σιγά σιγά βραστό νερό ή ζωμό, τόσο ώστε να σκεπάζονται όλα τα υλικά σας καλά αλλά όχι υπερβολικά για να μην βγει νερουλή ή αραιή η βελουτέ μας.

Μαγειρεύουμε τη σούπα μας σκεπασμένη μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά μας.

Με γρήγορες κινήσεις και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ λιώνουμε όλα τα υλικά μας, που γενικά είναι καλό να μπαίνουν στην κατσαρόλα σε μικρά κυβάκια για να πολτοποιηθούν πιο εύκολα.

Όποια λαχανικά και αν έχουμε επιλέξει για τη δική μας σούπα βελουτέ, το στοιχείο εκείνο που θα την κάνει ακόμα πιο συμπυκνωμένη είναι η προσθήκη της πατάτας ή άλλου συστατικού με άμυλο.

Μία παραλλαγή της παρασκευής της βελουτέ είναι η μέθοδος κατά την οποία τα λαχανικά μας δένουν με το βούτυρό στο οποίο προσθέτουμε αλεύρι για να σχηματιστεί το ρου. Μαζί με αυτά, προσθέτουμε γάλα ή κρέμα γάλακτος και η σούπα μας συνεχίζει να μαγειρεύεται.

Μετά την πολτοποίηση γενικά των λαχανικών μας μπορούμε εναλλακτικά να προσθέσουμε λίγο γιαούρτι, διάφορα μαλακά τυριά ή κρέμα γάλακτος, αν δεν μας πειράζει να είναι πιο λιπαρή η σούπα μας.

Για να μπορέσει να γίνει πιο βελούδινη η υφή της σούπας μας, μπορούμε να περάσουμε τον πολτό μας από ένα σουρωτήρι έτσι ώστε να απομακρύνουμε τυχόν μικρά κομμάτια που δεν πολτοποιήθηκαν.

Η προσθήκη ενός ζωμού κοτόπουλου δίνει έξτρα γεύση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται