Πίσω

Φαγητό στο ψυγείο κατά τη διακοπή ρεύματος! Το πετάμε;

Έχετε φαγητό στο ψυγείο και με την διακοπη ρευματος δεν ξέρετε τι να το κάνετε;

Διακοπη ρευματος!Τα ψυγεια  αντεχουν !

Μετά από αυτό το άρθρο, αυτή η ερώτηση δεν θα σας ξανά απασχολήσει!

Η ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών για τους κατοίκους περιοχών που χτυπήθηκαν από το πέρασμα της Μήδειας δεν τελείωσε εδώ. Η διακοπη ρευματος είναι μεγάλη και καθιστά πολύ δύσκολη τη ζωή του κόσμου.

 

Διακοπη ρευματος, διακοπές νερού, διακοπές στο δίκτυο ήταν μόνο λίγα από τα προβλήματα που καλείται ο κόσμος να αντιμετωπίσει. Το πρόβλημα, ανάλογα με την περιοχή ποικίλλει. Άλλοτε δεν υπάρχει ρεύμα για ώρες και μέρες, άλλοτε δεν υπάρχει νερό και άλλες φορές δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Οι διακοπές αυτές, μπορεί να είναι από προγραμματισμένες μέχρι και απροειδοποίητες. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως ισχύει και στην περίπτωση των τελευταίων 24ωρων. Διαταράσσεται λοιπόν η καθημερινότητά μας, η επικοινωνία μας, η επιβίωσή μας σε πολλές περιπτώσεις. Ένα από τα θέματα που απασχολούν αυτές τις μέρες έχει να κάνει με το φαγητό.

Θα χαλάσει το φαγητό στο ψυγείο μου;

Πόσες ώρες αντέχει το φαγητό στο ψυγείο μου;
Έχουν χαλάσει τα τρόφιμα του ψυγείου;
Επειδή λοιπόν μπορεί να ξανά βρεθούμε χωρίς ρεύμα ή νερό ή ίντερνετ για αρκετή ώρα ή αρκετές μέρες στο μέλλον, καλό θα ήταν να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι. Τουλάχιστον στο βαθμό που μπορούμε.

Γενικότερα, τα φαγητά ή οι τροφές που έχουν ξεπαγώσει από την διακοπή ρεύματος, μπορούν να καταψυχθούν και πάλι με ασφάλεια. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αν περιέχουν ακόμα τους κρυστάλλους πάγου ή αν η θερμοκρασία τους είναι ακόμα κάτω ή στους 4 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι όμως όλα τα τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση μετά την απόψυξη και την εκ νέου απόψυξή της. Μπορεί να επηρεαστεί η γεύση ακόμα και η ποιότητα ενός τρόφιμου από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Για αυτό λοιπόν πρέπει να γνωρίζουμε ποιες τροφές έχουν επηρεαστεί και δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση και ποια δεν έχουν επηρεαστεί και μπορούμε να τα ξανά φάμε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) και την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), όταν πέφτει το ρεύμα, δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει το φαγητό στο ψυγείο. Ή τουλάχιστον αυτό συμβαίνει για λίγες ώρες. Πόσες; Τέσσερις!

Υπάρχουν όμως τροφές που θα πρέπει να τις προσέξουμε λίγο περισσότερο. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, τα ωμά κρέατα, πουλερικά, ψάρια, τα αυγά. Επιπλέον, όλα τα γαλακτοκομικά όπως το γάλα (είτε του μωρού, είτε αυτό που πίνουμε και εμείς), το γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, τα τυριά, οι έτοιμες σαλάτες αλλά και τα μαγειρευτά που έμειναν ως περίσσεμα από τις προηγούμενες μέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν αντέχουν περισσότερες από 4 ώρες εκτός ψυγείου.

Τι πρέπει να κάνεις σε διακοπη ρευματος;

Υπάρχουν λίγα πράγματα που κάνουμε όταν πέσει το ρεύμα

Κρατήστε τις πόρτες και του ψυγείου και της κατάψυξης κλειστές για να διατηρηθούν τα τρόφιμα περισσότερο.

Όποιο κρέας ή ψάρι έχει παραμείνει στο ψυγείο για περισσότερο από 4 ώρες σε θερμοκρασία υψηλότερη των 5 βαθμών Κελσίου, πετάξτε τα

Τι γίνεται αφότου επανέλθει το ρεύμα;

Το ένα και βασικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αφότου επιστρέψει το ρεύμα, είναι:

Να δούμε την ώρα. Αν η ώρα που έχει μείνει το ψυγείο χωρίς ρεύμα είναι περισσότερη από 4 ώρες, κανένα φαγητό δεν θα αντέξει μέσα. Άρα το πετάμε

Να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου μας. Αν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 4.5 βαθμούς Κελσίου, τότε το φαγητό μας είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Τι γίνεται με την κατάψυξή μου;

Η περίπτωση της κατάψυξης είναι λίγο διαφορετική. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι θερμοκρασίες εκεί είναι πολύ χαμηλότερες με αποτέλεσμα να επιτρέπουν τη διατήρηση της θερμοκρασίας για περισσότερη ημέρα. Συγκεκριμένα, αν τα φαγητά μας είναι στην κατάψυξη που είναι κιόλας γεμάτη, τότε η θερμοκρασία της μπορεί να διατηρηθεί για 48ώρες. Αν είναι όμως μισογεμάτη, τότε μπορεί να διατηρηθεί για 24 ώρες.

 

Μάθετε περισσότερα hacks για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο, το ξεπάγωμα και τη συντήρηση των ψαριών, αλλά και τον πλήρη οδηγό για τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών στο ψυγείο μας.

 

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, τότε δείτε και το παρακάτω άρθρο για το πώς να διατηρήσετε τα τρόφιμα στο ψυγείο σας όταν πάτε διακοπές

 

Αργυρω.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται