Αμύγδαλα και τα οφέλη τους

Τα αμύγδαλα έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Οι ξηροί καρποί έχει αποδειχτεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και πολλά οφέλη. Στην οικογένεια των ξηρών καρπών δεσπόζουν, φυσικά, τα αμύγδαλα ανάμεσα στα άλλα. Ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν στη διατροφή των ανθρώπων είτε ωμά είτε στη μαγειρική, όπως συμβαίνει και σήμερα. Μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιος ο καρπός της αμυγδαλιάς αφού αφαιρεθεί το κέλυφος αλλά μπορεί και να ψηθεί και να αλατιστεί. Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή διατροφική αξία. Επίσης, τα αμύγδαλα με τις ευεργετικές τους ιδιότητες και την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αποφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό του ανθρώπου.

Ανάλογα με την ποικιλία υπάρχουν τα γλυκά και τα πικρά αμύγδαλα. Τα γλυκά είναι αυτά που καταναλώνονται κυρίως ενώ τα πικρά λιγότερο γιατί όταν τραυματιστεί ο καρπός τους ή υποστεί μηχανική επεξεργασία παράγουν ένα ισχυρό δηλητήριο, το υδροκυάνιο, που είναι βλαβερό για την υγεία. Τα αμύγδαλα περιέχουν 25-40% αμυγδαλέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, στην κοσμετολογία και στην αρωματοποιία. Επίσης, από τα αμύγδαλα μπορεί να παραχθεί: γάλα αμύγδαλου, αλεύρι αμυγδάλου, αμυγδαλοβούτυρο αλλά και το ελληνικό γλυκό σνακ, το αμυγδαλωτό.

Αμύγδαλα Διατροφική αξία

Τα αμύγδαλα με την υψηλή διατροφική αξία διαθέτουν όλους αυτούς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Είναι η υγιεινή επιλογή που παρουσιάζει ένα εντυπωσιακά θρεπτικό περιεχόμενο για μικρούς και μεγάλους. Είναι πλούσια σε υγιή μονοκαόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου. Χαρακτηριστικό για τα αμύγδαλα είναι η εξαιρετική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Το νούμερο ένα αντιοξειδωτικό που παρέχουν τα αμύγδαλα είναι η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες συμβάλλοντας στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Έτσι, τα καθιστούν ιδανική λύση για σνακ για διαβητικά άτομα καθώς ελέγχονται καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε αυτό συμβάλλει και το μαγνήσιο.

Τα αμύγδαλα χάρη στη σύστασή τους τόσο η πρωτεΐνη όσο και οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας. Συνεπώς, νιώθουμε χορτάτοι με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

Τέλος, τα αμύγδαλα μία από τις ιδιότητες που έχουν είναι να μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL) που συσχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ αυξάνουν την “καλή” χοληστερόλη (HDL) που προάγει την υγεία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα αμύγδαλα με τα πολλά οφέλη και τις εντυπωσιακές ιδιότητες είναι συνυφασμένα με την υγεία μας και για αυτό πρέπει να τα προτιμάμε. Ωστόσο, άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς είναι πιθανόν να εμφανίζουν στα αμύγδαλα αλλεργία, αν και είναι πιο σπάνια σε αυτόν τον καρπό. Εκτός από τα αμύγδαλα θα πρέπει να αποφεύγονται και προϊόντα τροφής που φέρουν αμύγδαλα. Γι’ αυτό πρέπει να διαβάζεται πάντα η ετικέτα των προϊόντων.

Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε και δείτε ακόμα

https://www.argiro.gr/2021/08/amygdala-ofeli/