Πίσω

Γαλατόπιτα: θερμίδες και θρεπτική αξία

Η γαλατόπιτα με λίγες θερμίδες, είναι το παραδοσιακό γλυκό έδεσμα που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τύψεις.

Η γαλατόπιτα χωρίς πολλές θερμίδες αποτελεί εξαιρετική επιλογή για σνακ. Ακόμα, είναι η εύκολη λύση για να σερβίρουμε ένα γλυκό σε τραπέζι που θα εντυπωσιάσει. Τα αγνά και απλά υλικά του σηματοδοτούν όχι μόνο την ευκολία παρασκευής της αλλά και την διατροφική του αξία.

Τι έχουμε, όμως, να πούμε για τη θρεπτική αξία της γαλατόπιτας;

Αρχικά, προτού αναφερθούμε σε θερμίδες, να θυμίσουμε ότι υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της κλασικής γαλατόπιτας με αποτέλεσμα να διαφέρουν θερμιδικά. Για παράδειγμα υπάρχει η συνταγή για γαλατόπιτα με αλεύρι χωρίς φύλλο, η γαλατόπιτα με αλεύρι ή/και σιμιγδάλι, η γαλατόπιτα χωρίς αυγά, γαλατόπιτα με σφολιάτα κα. Όλες αυτές οι συνταγές για γαλατόπιτα είναι λογικό να έχουν και διαφορετική απόδοση ενέργειας.

Έχει υπολογιστεί ότι μια μερίδα (περίπου 150 γραμμάρια ή ένα μέτριο κομμάτι) αποδίδει περίπου 280-290 θερμίδες. Έχουμε πάντα υπόψιν ότι το βασικό συστατικό της γαλατόπιτας είναι το γάλα, όπως φαίνεται και από το όνομα, ξεκινάμε με κάποιες βασικές παραδοχές. Καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα θρεπτικό γλυκό. Εκτός του ότι ικανοποιεί τις γευστικές μας απαιτήσεις με λίγες θερμίδες, ικανοποιεί και τον οργανισμό μας για τις ανάγκες ασβεστίου. Ωστόσο, όταν καταναλώνουμε γαλατόπιτα με αλεύρι χωρίς φύλλο οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι ακόμα λιγότερες. Κι αυτό, γιατί “γλυτώνουμε” τις θερμίδες από το βουτύρωμα των φύλλων όπως από μια γαλατόπιτα με σφολιάτα. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη συνταγή για γαλατόπιτα χωρίς αυγά στην περίπτωση που δεν έχει φύλλο.

Ουσιαστικά το φύλλο στη γαλατόπιτα μπορεί να εκτοξεύσει τις θερμίδες του γλυκού.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε για το θέμα “γαλατόπιτα θερμίδες” ότι το γλυκό μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να επιβαρυνόμαστε από υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Όμως, αρκεί να λαμβάνουμε υπόψιν ότι αν το φτιάξουμε με φύλλο η γαλατόπιτα πλέον θα έχει εντελώς διαφορετικό θερμιδικό περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως η γαλατόπιτα από την Αργυρώ πολύ εύκολα μπορεί να γίνει το αγαπημένο σας γλυκό απλώς και μόνο ακολουθώντας τις οδηγίες της Αργυρώς!

Αν σας αρέσουν οι συνταγές για γαλατόπιτα, δείτε οπωσδήποτε και τη παρακάτω συνταγή, θα ξετρελαθείτε!

γαλατόπιτα μάνησ - γαλατόπιτα με φύλλο - γαλατόπιτα με φύλλο κρούστασ - μανιάτικη γαλατόπιτα - γαλατόπιτα αργυρώ - συνταγή γαλατόπιτα - αργυρώ γαλατόπιτα - γαλατόπιτα συνταγή - συνταγή για γαλατόπιτα - συνταγή - συνταγές - γλυκά - γλυκά αργυρώ - σπέσιαλ γαλατόπιτα - η καλύτερη γαλατόπιτα

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται