Γαλατόπιτα: θερμίδες και θρεπτική αξία

Η γαλατόπιτα με λίγες θερμίδες, είναι το  γλυκό  που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τύψεις.

Χωρίς πολλές θερμίδες αποτελεί εξαιρετική επιλογή για σνακ. Ακόμα, είναι η εύκολη λύση για να σερβίρουμε ένα γλυκό σε τραπέζι που θα εντυπωσιάσει. Τα αγνά και απλά υλικά του σηματοδοτούν όχι μόνο την ευκολία παρασκευής της αλλά και την διατροφική του αξία.

Τι έχουμε, όμως, να πούμε για τη θρεπτική αξία της;

Αρχικά, προτού αναφερθούμε σε θερμίδες, να θυμίσουμε ότι υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της κλασικής  με αποτέλεσμα να διαφέρουν θερμιδικά. Για παράδειγμα υπάρχει η συνταγή  με αλεύρι χωρίς φύλλο,  με αλεύρι ή/και σιμιγδάλι,  χωρίς αυγά, με σφολιάτα κα. Όλες αυτές οι συνταγές  είναι λογικό να έχουν και διαφορετική απόδοση ενέργειας.

Έχει υπολογιστεί ότι μια μερίδα (περίπου 150 γραμμάρια ή ένα μέτριο κομμάτι) αποδίδει περίπου 280-290 θερμίδες. Έχουμε πάντα υπόψιν ότι το βασικό συστατικό της  είναι το γάλα, όπως φαίνεται και από το όνομα, ξεκινάμε με κάποιες βασικές παραδοχές. Καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα θρεπτικό γλυκό. Εκτός του ότι ικανοποιεί τις γευστικές μας απαιτήσεις με λίγες θερμίδες, ικανοποιεί και τον οργανισμό μας για τις ανάγκες ασβεστίου. Ωστόσο, όταν καταναλώνουμε  με αλεύρι χωρίς φύλλο οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι ακόμα λιγότερες. Κι αυτό, γιατί “γλυτώνουμε” τις θερμίδες από το βουτύρωμα  των φυλλων. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για αυτη χωρίς αυγά στην περίπτωση που δεν έχει φύλλο.

Ουσιαστικά το φύλλο  μπορεί να εκτοξεύσει τις θερμίδες του γλυκού.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε για το θέμα  θερμίδες ότι το γλυκό μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να επιβαρυνόμαστε από υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Όμως, αρκεί να λαμβάνουμε υπόψιν ότι αν το φτιάξουμε με φύλλο η γαλατόπιτα πλέον θα έχει εντελώς διαφορετικό θερμιδικό περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτη από την Αργυρώ πολύ εύκολα μπορεί να γίνει το αγαπημένο σας γλυκό απλώς και μόνο ακολουθώντας τις οδηγίες της Αργυρώς!

 

https://www.argiro.gr/2021/08/galatopita-thermides/