Ζύμη για κρέπες

Οι κρέπες είναι ίσως μια από τις αγαπημένες συνταγές σε όλο τον κόσμο. 

Έχοντας πάντα οδηγό μου τα ταξίδια στη Γαλλία αλλά και τους τόσους Γάλλους φίλους μου που μου έχουν διδάξει τα μυστικά της κρέπας, το πως να φτιάξω κρέπες ακριβώς όπως οι Γάλλοι, είναι κάτι που έμαθα καλά. Η γαλλική ζύμη για κρέπες είναι λεπτή και σχεδόν διάφανη. Είναι αυτές που τρώμε συνήθως έξω στα εστιατόρια. Τι υλικά να βάλω μέσα στην αλμυρή κρέπα και άλλα πολλά θα τα δεις παρακάτω.

Πολύ συχνά με ρωτάτε για ζύμη για κρέπες, πως να φτιάξω κρέπες, τι υλικά για κρέπα να βάλω μέσα στην αλμυρή και τη γλυκιά κρέπα, σας τα έχω όλα εδώ! Άλλωστε η ζύμη για κρέπες είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να προσέξεις την λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά. Το να φτιάξεις καλή ζύμη για κρέπες στο σπίτι σαν επαγγελματίας έχει το μυστικό του. Η ζύμη για κρέπες είναι εύκολη και θα σας δώσω όλη την πληροφορία από τις πολλές κρέπες με ζύμη διαφορετική κάθε φορά ,που έχω δοκιμάσει όλα αυτά τα χρόνια στις κουζίνες. Πάμε λοιπόν να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας…

Πώς να φτιάξω κρέπες, τι υλικά να βάλω μέσα στην αλμυρή ή τη γλυκιά κρέπα; 

Το πως να φτιάξω κρέπες εξαρτάται από ποια ζύμη για κρέπες θα επιλέξω γιατί υπάρχουν πολλές επιλογές. Όλες οι απαντήσεις είναι εδώ! Το μείγμα για κρέπες είναι ίσως η πιο απλή συνταγή που όμως πρέπει να προσέξεις τις λεπτομέρειες.

Ποιος δεν αγαπάει μια λαχταριστή γλυκιά κρέπα με υλικά όπως σοκολάτα ή πραλίνα και μπισκότο; Αλλά και στις αλμυρές κρέπες ανάλογα τη γέμιση για κρέπες, όχι δεν άκουσα ποτέ από κανέναν. Το μείγμα για κρέπες μπορείς να ταιριάζει σε όλα τα γούστα καθώς μπορείς να το φτιάξεις και με γάλα αμυγδάλου. Φυσικά υπάρχει και η κρέπα χωρίς αυγό.

Για να φτιάξουμε κρέπα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στο μείγμα για κρέπες είναι γάλα, αυγά, αλεύρι, υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Τώρα, η γέμιση για κρέπες μπορεί να αποτελείται από λαχανικά, ζαμπόν, τυρί, κοτόπουλο και γενικά μπορεί να βάλει ότι υλικά αγαπάει ο καθένας.

Αρχικά, εξαρτάται από ποια ζύμη για κρέπες θα επιλέξω γιατί υπάρχουν πολλές επιλογές. Πάντα να εμπιστεύεστε τις συνταγές που σας δίνω και ανάλογα με την επιθυμία σας, να ακολουθείτε την δοσολογία κάθε συνταγής μου.

Για να φτιάξω κρέπες χρειάζομαι σίγουρα ένα μπολ ένα αντικολλητικό τηγάνι και να ένα σύρμα ανάδευσης. Δεν είναι όμως απαραίτητο να έχεις ειδικό σκεύος. Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Παιχνίδι είναι να τις φτιάξεις.

Ποια είναι τα μυστικά για τις τέλειες κρέπες;

  • Η ζύμη για κρέπες αρχικά θέλει προσοχή στο ανακάτεμα αλλά και στις θερμοκρασίες
  • Αν ανακατεύεις για πολύ ώρα τη ζύμη για κρέπες τότε αφού ψηθούν θα γίνουν σαν λάστιχο. Γι’ αυτό όσο λιγότερο ανακατεύεις τόσο το καλύτερο. Να αποφεύγετε το μπλέντερ.
  • Επίσης όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ακόμα κι αν φτιάξεις κρέπες χωρίς γάλα και χωρίς αυγά οι θερμοκρασίες των υλικών παίζουν μεγάλο ρόλο. 
  • Τα υλικά πρέπει να μείνουν και να ξεκουραστούν το λιγότερο για 30’. 
  • Αν βάλεις παγωμένα ή καυτά υλικά στο αλεύρι οι κρέπες από τη ζύμη θα αποκτήσουν κομπάκια.
  • Μην βιαστείς να αναποδογυρίσεις την κρέπα στο τηγάνι. Πρέπει να στεγνώσει όλη η υγρή επιφάνεια της πάνω πλευράς και να αρχίσει από γυαλιστερή να γίνεται θαμπή.
  • Η καλύτερη κρέπα γίνεται όταν το μείγμα για κρέπες είναι αρκετά ρευστό.  

Αφού ξεκουράσετε τη ζύμη πάμε για τηγάνισμα.

Οι κρέπες χρειάζονται ένα ρηχό αντικολλητικό τηγάνι κι αν έχετε κρεπιέρα θα βγουν και σε ίδιο σχήμα. Δεν είναι όμως απαραίτητο να έχεις ειδικό σκεύος.
Βουτυρώστε ελαφρά το τηγάνι με λίγο χαρτί.
Απλώστε ποσότητα όσο 1/2 φλ ζύμης σε τηγάνι 24 εκ. για μεγάλη κρέπα.
Κουνήστε το τηγάνι να πάει παντού η ζύμη για κρέπες και να απλωθεί.
Μην ψήνετε πολύ ώρα.
1 λεπτό από την μια πλευρά και 30” από την άλλη είναι αρκετά σε μέτρια φωτιά για μια μαλακή κρέπα σαν κρέπα γαλλική.
Αν θέλετε πιο ξεροψημένη αφήστε την λίγο παραπάνω.
Να θυμάστε μόνο ότι οι καλοψημένες κρεπες μόλις κρυώσουν σπάνε και δεν τυλίγονται.

Τι υλικά για κρέπα να βάλω μέσα στην αλμυρή ή την γλυκιά;

Κάθε φορά που φτιάχνω κρέπα αναρωτιέμαι τι υλικά για κρέπα να βάλω μέσα στην αλμυρή ή τη γλυκιά κρέπα; Την απάντηση την περνώ κάθε φορά ανοίγοντας το ψυγείο και τα ντουλάπια μου.

Εκεί σίγουρα θα βρω αυτά που αγαπώ να τρώω. Όσο για ιδέες σας έχω μπόλικες αφού κρέπες με σπανάκι, κρέπες με κοτόπουλο και πιπεριες και τυριά και χίλιες δυο ιδέες σας τις έχω έσω μέσα στο Argiro.gr.

Κρέπες λαχταριστές να γλύφουν όλοι τα δάχτυλα τους.  

Vegan κρέπες;

Και φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε vegan κρέπες! 

Σε αυτή την περίπτωση να θυμάστε ότι θα αντικαταστήσετε το ζωικό γάλα. Αυτές οι κρέπες δεν παίρνουν πολύ χρώμα στο ψήσιμο. Και το μείγμα για κρέπες δεν γίνεται τραγανιστό στις άκρες. Για κρέπα χωρίς αυγό απλά θα παραλείψεις τελείως το αυγό. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάτι άλλο. Βγαίνουν πάντα λίγο πιο μαλακές στην υφή. 

Πως να φτιάξω κρέπες όμως στο τηγάνι ή με ειδική συνταγή για κρέπες σε κρεπιέρα;

Η συνταγή για κρέπες σε κρεπιέρα είναι ακριβώς η ίδια. Μην ξεχνάτε ότι η κρεπιέρα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τηγάνι όποτε κι αν δεν έχετε μια χαρά γίνονται και σε ρηχό τηγάνι.

Το ήξερες;

Όταν φτιάξεις μπόλικες κρέπες να θυμάσαι ότι μπορείς να τις συντηρήσεις στην κατάψυξη. Κάνεις στρώση σε ένα ταψάκι, κρέπα αντικολλητικό χαρτί, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Καλύπτεις με μεμβράνη κουζίνας και συντηρείς στην κατάψυξη για μήνες. Κάθε φορά που χρειάζεσαι κρεπες για συνταγες, απλά βγάζεις όσες χρειάζεσαι και τις ζεσταίνεις ελαφρά. Μετά τις γεμίζεις με ότι γέμιση σου αρέσει και περιχύνεις με μπεσαμέλ ή με κρέμα.

Ιδέες για κρέπες και συνταγές σας έχω δώσει κατά καιρούς άπειρες. Όλο το μυστικό για το πως φτιάχνω κρέπες έχει μια απάντηση…Με υπομονή!

Μπείτε να δείτε την βασική συνταγη μου για κρέπες που θα σας κάνει να τις λατρέψετε!

https://www.argiro.gr/2021/08/zymi-gia-krepes/