Αλατι Ιμαλαιων

Το αλατι ιμαλαιων είναι ένα ορυκτό άλας το οποίο βλέπουμε στην ελληνική αγορά εδώ και μερικά χρόνια.

Η χρήση αυτού του είδους αλατιού αυξάνεται σταδιακά. Εξορύσσεται από την περιοχή του Πακιστάν και αποτελεί ένα από τα πιο καθαρά είδη αλατιού. Το αλάτι ιμαλαιων είναι αγνό και απαλλαγμένο από πολλούς ρύπους που μολύνουν το αλάτι των ωκεανών. Μάλιστα, το αλατι ιμαλαιων συνδέεται και με κάποιες ευεργετικές ιδιοτητες.

Αυτό που το καθιστά πιο πολύ εντυπωσιακό είναι το χρώμα του. Έχει κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, με ορισμένους κρυστάλλους να έχουν ένα υπόλευκο προς διαφανές χρώμα. Το αλάτι ιμαλαιων είναι χημικά παρόμοιο με το επιτραπέζιο αλάτι. Περιέχει μέχρι και 98% χλωριούχο νάτριο. Το υπόλοιπο αποτελείται από ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία δίνουν στο αλάτι αυτό το εντυπωσιακό του χρώμα. Τα στοιχεία αυτά δικαιολογούν και την διαφορετική του γεύση από το συνηθισμένο αλάτι.

Αλατι ιμαλαιων και ιδιοτητες

Το αλατι αυτό περιέχει έως και 84 διαφορετικά στοιχεία, μερικά εκ των οποίων είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει λίγο περισσότερο νάτριο από το επιτραπέζιο και χάρη στην πλιο αλμυρή του γεύση μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με λιγότερη ποσότητα, περιορίζοντας την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το γεγονός ότι είναι πιο φυσικό το καθιστά παράλληλα και πιο υγιεινό, μιας και δεν περιέχει επιπρόσθετες ουσίες, που πιθανόν να είναι βλαβερές. Ακόμα, προκύπτει ότι δρα και σαν αντιγηραντικό βελτιώνοντας παράλληλα και τον ύπνο. Ωστόσο, δεν περιέχει καθόλου ιώδιο, στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Αλάτι ιμαλαιων και χρήσεις

Το αλάτι αυτό χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως το συνηθισμένο αλάτι, στο μαγείρεμα, σαν καρύκευμα στο φαγητό καθώς και στη συντήρηση των τροφίμων και στην παρασκευή παστών ψαριών και τουρσί. Επίσης χρησιμοποιείται στο σερβίρισμα λόγω του εντυπωσιακού χρώματος του. Εκτός από τον χώρο της μαγειρικής χρησιμοποιείται για παρασκευή κεριών καθώς και σε λάμπες. 

Με αγάπη Αργυρω.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και το παρακάτω.