Πίσω

Αγγούρι: θερμίδες και διατροφική αξία

Το αγγούρι είναι το λαχανικό που έχει αποδεδειγμένα την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Ενυδάτωση και διατροφική αξία σε πλήρη αρμονία. Το αγγούρι είναι δροσερό και τρώγεται πολύ ευχάριστα όπως και να το προτιμάτε. Εκτός από ωμό ως κολατσιό ή σε δροσερή καλοκαιρινή σούπα είναι ιδανική επιλογή. Ωστόσο, έχει το αγγούρι λίγες θερμίδες και βιταμίνες; Και ποιες είναι οι ιδιότητες και η διατροφική αξία που έχει το αγγούρι;

Αγγούρι ιδιότητες και διατροφική αξία

Το αγγούρι αποτελείται από 95% νερό και περιέχει βιταμίνες, άλατα και φυτικές ίνες τα οποία βοηθούν στην αποβολή τοξινών από το σώμα και το πεπτικό σύστημα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας ύδατος τα αγγούρια προσφέρουν μεγάλη ενυδάτωση καθώς έχει υπολογιστεί ότι 120 γραμμάρια αγγούρι ισοδυναμούν με ένα ποτήρι νερό. Ακόμα, το αγγούρι είναι καρπός πλούσιος σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο. Το κάλιο ως ηλεκτρολύτης μας βοηθά να ενυδατωνόμαστε καλύτερα.

Αγγούρι θερμίδες

Επίσης, τα αγγούρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, γι’ αυτό συνίσταται για δίαιτες για μείωση του σωματικού βάρους. Μειώνουν την αίσθηση της πείνας και μας διατηρούν χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Αγγούρι θερμίδες: Ανά 100 γραμμάρια αγγούρι οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι μόνο 15.

Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχει το αγγούρι βρίσκονται κυρίως στη φλούδα και στους σπόρους γι’ αυτό καλύτερο είναι να τρώγεται χωρίς να το ξεφλουδίζετε. Ο χυμός αγγουριού έχει τονωτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αναφέρεται ότι δρα εναντίον της υπέρτασης διότι είναι διουρητικό και για τον ίδιο λόγο δρα ευεργετικά στα νεφρά.

Υπάρχουν δεδομένα ότι οι ουσίες που βρίσκονται στα aggouria βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου και στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνων. Επιπλέον, η βιταμίνη Α και Κ συμβάλλουν στην προστασία των ματιών και στην καλή υγεία των οστών αντίστοιχα.

Άρα ας σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε αν έχει το αγγούρι διατροφική αξία και σημαντικές ιδιότητες! Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Μαγειρεύοντας με αγγούρια

Έχει το αγγούρι διατροφική αξία ίδια όταν μαγειρευτεί; Τα αγγούρια μπορούν να καταναλωθούν ωμά και μπορούμε να τα φάμε σκέτα ή να βρίσκονται ως συστατικό σε διάφορες παρασκευές. 

  • Αρχικά, το αγγούρι είναι αγαπημένο συνοδευτικό για τα ποτά και το κρασί. Με λίγο ξύδι και αλάτι ταιριάζουν καταπληκτικά ως συνοδευτικό.
  • Φυσικά δεν μπορεί να λείπει από την κλασική χωριάτικη σαλάτα. Η βιταμίνη Κ σε συνδυασμό με το ασβέστιο της φέτας συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών. Έτσι ένας ακόμα “δυνατός” συνδυασμός αγγουριού με ασβέστιο είναι αν προστεθεί σε σως γιαουρτιού.
  • Είναι πεντανόστιμο και σαν κύριο συστατικό σε μια σαλάτα αγγούρι.
  • Εξαιρετική ιδέα είναι να αξιοποιηθούν τα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού σε χυμούς σε συνδυασμό με άλλα φρούτα ή λαχανικά.
  • Αποτελεί κύριο συστατικό του τζατζικιού αλλά και για το τζατζίκι με καρότο. 
  • Είναι το ενισχυτικό και δροσιστικό συστατικό στο νερό, το λεγόμενο αγγουρόνερο.
  • Μας δροσίζει ευχάριστα όταν καταναλώνεται το καλοκαίρι σαν κρύα σούπα αγγούρι.
  • Θεϊκό ακόμα και μέσα στα σαντουιτσάκια μας.

Δείτε ακόμα περισσότερες αγαπημένες συνταγές με αγγούρι εδώ

Φτιάξτε τη πιο διάσημη ελληνική σαλάτα με αγγούρι που έχει υψηλή διατροφική αξία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται