Το αβοκάντο, ως τροπικό φρούτο, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητες. Έχει αποκτήσει πρόσφατα σημαντική δημοτικότητα και συχνά αναφέρεται ως “superfood” λόγω της μοναδικής θρεπτικής του σύστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών. Περιέχει περίπου 20. Επίσης, έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Είναι φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια, αποτελούμενα από πολύ εύπεπτα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αβοκάντο βοηθά στην ενίσχυση της καρδιακής υγείας. Αυτό οφείλεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα ω-3 που περιέχει γιατί προσφέρουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου.
Η συμπλήρωση μιας δίαιτας με εξωτικά φρούτα επηρεάζει θετικά το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα. Τα περιεχόμενα λιπαρά οξέα προωθούν τα υγιή λιπίδια κι έτσι ενισχύεται η βιοδιαθεσιμότητα των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Επίσης, το αβοκάντο είναι καλή πηγή βιταμινών, όπως αυτές του συμπλέγματος Β, E, C και Κ. Το μισό αβοκάντο παρέχει περίπου το 25 % της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών.
Τέλος, το αβοκάντο, παρά την κρεμώδη υφή του, περιέχει φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά συνίσταται προς κατανάλωση από διαβητικά άτομα.