Μηλο θερμιδες

“Μήλο μου κόκκινο”, “Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”.

Έχουν γραφτεί τραγούδια και παροιμίες για το μήλο δείγμα ότι το μήλο έχει σπουδαίο ρόλο στη διατροφή μας με τη σπουδαία διατροφική του αξία και γενικότερα στη ζωή μας. Το μηλο είναι φρούτο που διαθέτει πολλές ιδιοτητες μέσω των θρεπτικών συστατικών του, λιγοστές θερμιδες κι έχει πολλά οφελη για τον οργανισμό του ανθρώπου. Επιπλέον, το μηλο με την υψηλή θρεπτικη του αξια και τις λιγοστές θερμιδες του είναι αναγκαίο να εντάσσεται στη καθημερινότητά μας από μικρή ηλικία.

Μηλο ιδιοτητες και οφελη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Συγχρόνως, τα φυτοχημικά που περιλαμβάνουν όπως φαινολικά, φλαβονοειδή και καροτενοειδή μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. 

Τα μηλα είναι φρούτα που καταναλώνονται ευρέως ανά τον κόσμο. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτοχημικών και επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλων με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις, άσθμα και διαβήτη. Τα μήλα έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, μειώνουν την οξείδωση των λιπιδίων και μειώνουν τη χοληστερόλη. 

Επίσης, το μήλο είναι πηγή θρεπτικών συστατικών και χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα φυτοχημικών, όπως προαναφέρθηκε. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Α, καλίου και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Δεν περιέχει λίπος ενώ αποτελείται κατά 85% από νερό. Τέλος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Εξίσου σημαντικά είναι και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Στην κατάταξη για την αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με άλλα φρούτα βρίσκεται πολύ υψηλά. Μάλιστα τα κόκκινα μήλα καλό θα ήταν να προτιμώνται για τις αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, η σύστασή τους στα θρεπτικά συστατικά διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία και από το στάδιο ωριμότητάς τους. Δεν υπάρχει μόνο το κόκκινο μήλο αλλά και άλλες εξίσου γευστικές και θρεπτικές ποικιλίες.

Μηλο θερμιδες

Το μηλο είναι φρούτο που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμιδες, οι οποίες προέρχονται κατά βάση από τους περιεχόμενους υδατάνθρακες και είναι κατάλληλο για όσους κάνουν δίαιτα. Τα σάκχαρα που περιέχει είναι περίπου 15 γραμμάρια και αντιστοιχούν σε 100 γραμμάρια φρούτου και είναι φυσικά. Αυτό σημαίνει ότι μεταβολίζονται διαφορετικά από τα επεξεργασμένα σάκχαρα. Σύμφωνα με τον USDA (United States Department of Agriculture) έχει υπολογιστεί ότι:

Μηλο θερμιδες (100γρ): 60

Μήλο με ή χωρίς φλούδα

Τα μήλα με ή χωρίς τη φλούδα περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, τα μήλα με τη φλούδα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα αποφλοιωμένα και επομένως η φλούδα τα κάνει πιο θρεπτικά.

Η φλούδα περιέχει ίνες και κάποιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων και αν αφαιρεθεί αυτομάτως μειώνεται η θρεπτικότητα του φρούτου.

Οι θερμιδες για το μηλο είτε φέρει την φλούδα είτε όχι δεν διαφέρουν σημαντικά.

Μαγειρεύοντας με μήλο

Γνωρίζουμε ότι τα μηλα περιέχουν υψηλές ποσότητες θρεπτικών σε σχέση με άλλα φρούτα που τα καθιστούν μια υγιή τροφή. Για αυτό είναι έξυπνο να μπορούμε να προσαρμόσουμε συνταγές που να έχουν μήλο. Οι λύσεις είναι πολλές! Είτε ωμό είτε ψημένο ή τηγανισμένο είτε τριμμένο ή κομμένο σε κομματάκια είτε με φλούδα ή χωρίς μπορούν κάλλιστα να κοσμήσουν τόσο γλυκές όσο και αλμυρές συνταγές.

Οι επιλογές δεν σταματούν στις γλυκιές λύσεις. Υπάρχουν αλμυρές συνταγές που θα μπορούσε να ταιριάξει εξαιρετικά το μήλο. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις σαλάτες που θα έχουμε ένα έξτρα κίνητρο για να τις δοκιμάσουμε αλλά και σάλτσες μήλου που μπορούν να συνοδεύσουν διάφορα κρέατα, όπως χοιρινό εξίσου πετυχημένα με τις συμβατικές και γνωστές σε όλους σάλτσες.

Οι θρεπτικές ιδιοτητες και τα οφελη που φέρει το μηλο έχουν αποσαφηνιστεί από την επιστημονική κοινότητα. Το μήλο έχοντας υψηλή διατροφική αξία πρέπει να καταναλώνεται  όσο πιο συχνά γίνεται. Για όσους δεν είναι το αγαπημένο τους  υπάρχει τρόπος να ενταχθεί στη διατροφή τους μέσα από γλυκιές ή αλμυρές συνταγές.

Με αγάπη Αργυρω

Αν σας άρεσε το άρθρο, δοκίμασε να φτιάξεις την παρακάτω συνταγη.