Βούτυρο Κερκύρας

Ένα από τα πιο γνωστά είδη βουτύρου είναι το βούτυρο γάλακτος, με το βούτυρο Κερκύρας να ξεχωρίζει.

Το βούτυρο γάλακτος είναι προϊόν ζωικής προέλευσης. Προέρχεται από την κρέμα του αγελαδινού γάλακτος έπειτα από ειδική μηχανική επεξεργασία του. Στην Ευρώπη, όπως και στην Αμερική το βούτυρο παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, δηλαδή το αγελαδινό βούτυρο. Το πιο γνωστό βούτυρο αγελάδος στη χώρα μας είναι το βούτυρο Κερκύρας.

Χαρακτηριστικά και χρήσεις αγελαδινού βουτύρου

Το βούτυρο γάλακτος έχει χρώμα λευκό ως υπόλευκο. Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Το αγελαδινό βούτυρο αποτελείται κατά μέσο  όρο από 82% λιπαρά ως επί το πλείστον κορεσμένα, 16% υγρασία, και 4% μη λιπαρές ύλες που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος όπως πρωτεΐνες, σάκχαρα ή ύλες που έχουν προστεθεί για λόγους συντήρησης όπως το αλάτι. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και D. Το βούτυρο αγελαδινό δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής γι’ αυτό και ονομάζεται και φρέσκο βούτυρο. Για την καλύτερη συντήρησή του λοιπόν συνήθως προστίθεται αλάτι. Αν στη συσκευασία δεν υπάρχει το είδος του ζώου, τότε εννοείται ότι πρόκειται για βούτυρο αγελάδος. Το χρώμα του αγελαδινού βουτύρου ποικίλλει από λευκό σε υπόλευκο και εξαρτάται από τη τροφή των αγελάδων.

Χρήσεις αγελαδινού βουτύρου

Το αγελαδινό βούτυρο χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική (τηγανητά φαγητά, μακαρόνια, κ.ά.) και στη ζαχαροπλαστική (κέικ, κρουασάν, μπισκότα, κουλούρια κ.ά.). Χρησιμοποιείται επίσης ως άλλειμα σε ψωμί, τoστ, σάντουιτς φρυγανιές κ.ά.

Βούτυρο Κερκύρας

Το βούτυρο Κερκύρας (brand name) πρόκειται για το διασημότερο αγελαδινό βούτυρο στην Ελλάδα. Παρασκευάζεται από αυθεντικό 100% παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή από την Κέρκυρα, χωρίς τη χρήση πρόσθετων τεχνολογικών μέσων. Το γάλα προέρχεται από ζώα της Κέρκυρας που τρέφονται αποκλειστικά με την ιδιαίτερη χλωρίδα του νησιού του Ιονίου Πελάγους. Το μοναδικό άρωμα του οφείλεται στη μοναδικότητα της χλωρίδας της Κέρκυρας. Είναι σχετικά κιτρινωπό. Έχει πλούσια γεύση, ιδιαίτερη υφή και πλούσια αρώματα. Στα σουπερμάρκετ υπάρχουν διάφορες συσκευασίες βουτύρων «τύπου Κερκύρας» που παρασκευάζονται από μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Στην περίπτωση αυτή η φράση «τύπου Κερκύρας» πρέπει να αναγράφεται εμφανώς στην ετικέτα.         

Το αγελαδινό βούτυρο χρησιμοποιείται σε πληθώρα παρασκευασμάτων τόσο μαγειρικής όσο και ζαχαροπλαστικής. Το βούτυρο αγελαδινό όμως θα πρέπει να καταναλώνεται αμέσως, καθώς δεν έχει μεγάλη διατηρησιμότητα. Το πιο γνωστό βούτυρο αγελάδος, το βούτυρο Κερκύρας λόγω των αρωματικών και γευστικών συστατικών του εκτοξεύει ακόμα περισσότερο τις γεύσεις στα διάφορα παρασκευάσματα της ζαχαροπλαστικής και της μαγειρικής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, μάθετε ακόμα πώς να φτιάξετε το βούτυρο κλαριφιέ.

https://www.argiro.gr/2021/09/voutyro-kerkiras/