Ασπράδι αυγού θερμίδες

Ασπράδι του αυγού: τι ειναι;

Το ασπράδι αυγού επιστημονικά αναφέρεται ως λεύκωμα και αποτελεί περίπου το 65% του συνολικού αυγού αν εξαιρέσουμε το κέλυφος. Περιβάλλει τον κρόκο και είναι ένα παχύρρευστο διάλυμα που περιέχει τις περισσότερες πρωτεΐνες .Η σύστασή του είναι: νερό (87-89%). Μπορει να δωσει πολλες λυσεις στην διατροφη αλλα και στην μαγειρικη.Το ασπράδι αυγού το βρισκεις και στο εμπόριο σε μορφή σκόνης και σε φρέσκια υγρή μορφή.

Θερμιδες απο το ασπραδι του αυγου

Ασπράδι αυγού θερμίδες: 16 kcal

Το ασπράδι αυγού αν κι έχει λίγες θερμίδες η θρεπτική του αξία είναι υψηλή λόγω των απαραίτητων αμινοξέων των πρωτεϊνών και της απουσίας χοληστερόλης Λόγω της σύστασής του το ασπράδι αυγού έχει λίγες θερμίδες. Ουσιαστικά αποτελείται εξ’ ολοκλήρου μόνο από νερό και πρωτεΐνες. Συνεπώς, συγκριτικά με την κατανάλωση ενός ολόκληρου που αποδίδει περίπου 77 θερμίδες, το ασπράδι αυγού, θα έλεγε κανείς, είναι ιδανικότερο ειδικά σε περίοδο δίαιτας.

 

Μόνο ασπράδι αυγού τρώμε;

Δεν είναι ορθό να καταναλώνουμε μόνο το ασπράδι αυγού στην προσπάθεια απώλειας βάρους επειδή έχει λίγες θερμίδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ολόκληρου του αυγού μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του βάρους. Ο λόγος είναι επειδή τα ασπράδια του αυγού δεν προκαλούν τον απαιτούμενο κορεσμό. Δηλαδή δεν μας χορταίνουν. Ο κρόκος με τα συστατικά του είναι αυτός που μας κάνει να αισθανόμαστε το αίσθημα της πληρότητας.

Συνεπώς, πόσα ασπράδια αυγού μπορώ να φάω την ημέρα είναι ένα ερώτημα που δεν παίρνει την αναμενόμενη απάντηση. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ολόκληρο το αυγό βάση των διατροφικών συστάσεων καθώς η πρωτεΐνη από το ασπράδι αυγού και τα σπουδαία συστατικά από τον κρόκο βοηθούν τόσο στη μείωση του λίπους όσο και στη γράμμωση.

Το ασπράδι αυγού αν κι έχει λίγες θερμίδες η θρεπτική του αξία είναι υψηλή λόγω των απαραίτητων αμινοξέων των πρωτεϊνών και της απουσίας χοληστερόλης.  Φτιάξτε μια ομελέτα με ασπράδια αυγού και θα λάβετε σε μόλις ένα γεύμα πληθώρα πρωτεϊνών.

Η πρωτεινη στο ασπραδι αυγου

Οι πρωτεΐνες στο ασπράδι που περιέχει ξεπερνούν τις 40 με υψηλη διατροφικη αξια με κυριότερες την οβαλβουμίνη, κοναλβουμίνη, οβομουκοΐδη, λυσοζύμη και οβομουκίνη και απορροφούνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όλες αυτές οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικά στοιχεία των μυών και συμβάλλουν σε διάφορες λειτουργίες όπως αναδόμηση κυτταρικών ιστών, ενδυνάμωση μαλλιών και νυχιών, ενίσχυση ανοσοποιητικού, παραγωγή πολύτιμων ουσιών όπως ορμόνες κ.α. και υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες (9,5-10,5%) ενώ περιέχει μικρές ποσότητες υδατανθράκων, ανόργανων στοιχείων και ίχνη λιπαρών.

https://www.argiro.gr/2021/10/aspradi-avgou-thermides/