Πίσω

Τα φουντούκια και οι θερμίδες τους

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι το σνακ που βρίσκεται στη τσάντα μας ή στο συρτάρι του γραφείου μας για να αναπληρώσουμε ενέργεια τις στιγμές που το ζητάει ο οργανισμός μας. Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα για το φουντούκι, το γάλα φουντουκιού, τα φουντουκιά και τις ιδιότητες τους στην υγεία μας αλλά και τις θερμίδες τους.

Το φουντούκι το παίρνουμε από το φυτό φουντουκιά, το οποίο μπορεί να είναι είτε ψηλό φουντουκιά δέντρο είτε θάμνος φουντουκιά. Η λέξη “φουντούκι” προέρχεται από την φράση ποντικόν κάρυον δηλαδή «καρύδι του Πόντου» λόγω της καλλιέργειας της φουντουκιάς στον Πόντο τα αρχαία χρόνια. Έπειτα η λέξη ποντικόν πέρασε στα τουρκικά ως φουντουκ (τουρκική προφορά) κι έτσι έμεινε στα ελληνικά το φουντούκι.

Στην Ελλάδα βρίσκουμε δύο ποικιλίες φουντουκιάς. Η μία είναι η ήμερη φουντουκιά ή λεπτοκαρυά που είναι μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά τα 6 μέτρα σε ύψος και καλλιεργείται στην Ημαθία, στην Πέλλα, στην Δράμα και στη Καβάλα. Η άλλη ποικιλία είναι η αγριοφουντουκιά που είναι αυτοφυής και βρίσκεται μεμονωμένα σε διάφορα δάση της χώρας. Οι καρποί της είναι γνωστοί ως φουντουκιά Κωνσταντινούπολης.

Θρεπτική αξία φουντουκιών

Τα φουντουκιά, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και τα φουντουκιά με τις ιδιότητες τους προάγουν την υγεία μας.

Χαρακτηριστικό των φουντουκιών είναι ότι διαθέτουν μεγάλες ποσότητες υγιούς λίπους. Είναι πλούσια πηγή μόνο-και πολυακόρεστων λιπών και έχουν ικανοποιητική ποσότητα Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων, όπως το ελαϊκό οξύ. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μαγγανίου, μαγνησίου και χαλκού και φέρει και ποσότητες βιταμίνης Β1. Ωστόσο, το φουντούκι περιέχει  φυτικό οξύ που δρα μειώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου, του ψευδαργύρου, του μαγνησίου και του ασβεστίου. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση κάποιας διατροφικής ανεπάρκειας ο σχεδιασμός της καθημερινής διατροφής.

Το φουντούκι έχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύει τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες και βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Η συνύπαρξη των αντιοξειδωτικών με τα υγιή λίπη, τις βιταμίνες και τα μέταλλα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνων, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Η πλειοψηφία των αντιοξειδωτικών βρίσκονται στο δέρμα του καρπού γι’ αυτό είναι καλύτερο να καταναλώνονται τα φουντούκια ολόκληρα και άψητα.

Όσον αφορά το ζήτημα “φουντουκιά θερμίδες” πρέπει να γίνουν κάποιες αναφορές. Όπως αναφέρθηκε το φουντούκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά και λίπη. Επομένως, λογικό είναι τα φουντουκιά να έχουν αρκετές θερμίδες.
Φουντουκιά θερμίδες (περίπου 20 φουντουκιά): 176

Αν και είναι εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό μας, το υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο σηματοδοτούν την αναγκαία ύπαρξη ισορροπίας και μέτρου στην κατανάλωσή τους.

Το φουντούκι στη γαστρονομία

Τα φουντουκιά καταναλώνονται ωμά με ή χωρίς το δέρμα τους. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη σοκολατοβιομηχανία, στη ζαχαροπλαστική αλλά και στην αρτοποιία όπου αλέθονται μαζί με σιτάρι για την παρασκευή ψωμιού. Μπορούν να προστεθούν ως συστατικό σε συνταγές αλλά και να πάρουμε τους χυμούς τους για παρασκευή ροφημάτων.

Επίσης, υπάρχει το φουντουκοβούτυρο που έχει μεγάλη διατροφική αξία αλλά είναι υψηλό σε θερμίδες αλλά και το γάλα φουντουκιού.

Γάλα φουντουκιού

Tο γάλα φουντουκιού του εμπορίου έχει πρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά αλλά μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι σου μόνο με νερό και φυσικά φουντουκιά. Τα βήματα είναι απλά:

  • Μουλιάζουμε τα φουντουκιά για 8 ώρες σε νερό. Τα φουντουκιά πρέπει να είναι ωμά και όχι ψημένα.
  • Στη συνέχεια, σε μίξερ βάζουμε το νερό και τα φουντουκιά και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. 3 φλιτζάνια νερό αντιστοιχούν σε 1 φλιτζάνι φουντουκιά
  • Στραγγίζουμε καλά σε πετσέτα ή τούλι μέχρι να πάρουμε όλο το γάλα φουντουκιού.
  • Φυλάσσεται σε μπουκάλι με καπάκι στο ψυγείο έως και 4 μέρες.

Το φουντούκι έχει εδραιωθεί φυσικά στη ζαχαροπλαστική. Σε όλους μας είναι γνωστή και αγαπημένη η πραλίνα φουντουκιού. Μπορείς να την βρεις στο εμπόριο αλλά μπορείς να φτιάξεις την δική σου σπιτική πραλίνα. Θα γίνει η σπιτική μερέντα που μπορείς να την βάλεις σαν γέμιση σε γλυκά όπως: σοκολατόπιτα με φουντουκιά και κέικ φουντουκιού, αλλά μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό σου ως άλειμμα σε ψωμί.

Τέλος, το φουντούκι μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σε γιαούρτι και σε διάφορα γλυκά ή τριμμένο σε ρύζι ή κινόα. Σε κάθε περίπτωση τα φουντούκια όπως κι αν αξιοποιηθούν είναι μια θρεπτική πηγή που πρέπει να ενσωματωθεί στη διατροφή μας αρκεί να μην είμαστε αλλεργικοί.

Διάβασε για τη σημασία των ξηρών καρπών στη διατροφή μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται