Καστανα θερμιδες

Τα καστανα είναι ένας ξηρός καρπός, η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με τα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Τα καστανα είναι ένα βρώσιμο τρόφιμο που έχει τις δική του χαρακτηριστική διατροφικη αξια και τις ιδιοτητες του. Τα καστανα έχουν λίγες θερμιδες και αποτελούν ένα ιδιαιτέρως αμυλούχο τρόφιμο. Καστανα βραστα ή ψητά έχουν περίπου τις ίδιες θερμιδες. Είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά και για αυτό δεν θα πρέπει να μας απασχολούν οι θερμιδες που έχουν τα καστανα.

Καστανα διατροφικη αξια και θερμιδες

Συγκριτικά με τους άλλους ξηρούς καρπούς, τα καστανα έχουν λιγότερες θερμιδες. Ενδεικτικά στα 100 γραμμάρια βραστα καστανα έχουμε 215 θερμιδες. Αντίθετα τα καρύδια και τα φιστίκια στην ίδια ποσότητα έχουν 630 και 590 θερμίδες αντίστοιχα. Τα καστανα είναι πλούσια σε πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και φτωχά σε λίπος καθώς και σε χοληστερόλη. Συνεπώς τα καστανα έχουν σπουδαία διατροφικη αξια και ιδιοτητες. Περιέχουν επίσης υδατάνθρακες, μέρος των οποίων είναι σάκχαρα και φυτικές ίνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό. Δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των σακχάρων τους είναι άμυλο. Περιέχουν επίσης νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, ψευδάργυρο, παρέχοντας έτσι όλα τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα καστανα είναι ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C. Μάλιστα, 4-5 μέτρια βραστά κάστανα καλύπτουν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Ακόμα, περιέχουν και βιταμίνη Α καθώς και φυλλικό οξύ. Το βράσιμο των κάστανων βοηθάει περισσότερο στην εύκολη αφαίρεση του εξωτερικού τους φλοιού. Ψητά θεωρούνται, κατά πολλούς, καλύτερα γευστικά ενώ περιέχουν εξίσου όλα τα θρεπτικά συστατικά με τα βραστά. Άρα οι θερμιδες στα βραστα καστανα είναι ίδιες με αυτές στα ψητά. 

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, τα καστανα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό σνακ, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών στον οργανισμό και σχετίζονται με πολλά οφέλη. Αντιοξειδωτική δράση, έλεγχος σακχάρου στο αίμα, μείωση χοληστερόλης, καλή λειτουργία πεπτικού συστήματος και βοήθεια απώλειας βάρους είναι κάποια από τα σημαντικά οφέλη που έχουν τα κάστανα στην υγεία μας. Τα κάστανα, λοιπόν, μπορεί να  πιστεύουμε ότι μας προσφέρουν πολλές θερμίδες, ωστόσο μας καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες σε πλήθος απαραίτητων συστατικών.

Με αγάπη Αργυρω.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε ακόμα το παρακάτω!