Πίσω

Κάστανα: θερμίδες και διατροφική αξία

Τα κάστανα είναι ένας ξηρός καρπός, η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με τα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Τα κάστανα είναι ένα βρώσιμο τρόφιμο που έχει τις δική του χαρακτηριστική διατροφική αξία και τις ιδιότητες του. Τα κάστανα έχουν λίγες θερμίδες και αποτελούν ένα ιδιαιτέρως αμυλούχο τρόφιμο. κάστανα βραστά ή ψητά έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά και για αυτό δεν θα πρέπει να μας απασχολούν οι θερμίδες που έχουν τα κάστανα.

Κάστανα διατροφική αξία και θερμίδες

Συγκριτικά με τους άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα έχουν λιγότερες θερμίδες. Ενδεικτικά στα 100 γραμμάρια βραστά κάστανα έχουμε 215 θερμίδες. Αντίθετα τα καρύδια και τα φιστίκια στην ίδια ποσότητα έχουν 630 και 590 θερμίδες αντίστοιχα. Τα κάστανα είναι πλούσια σε πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και φτωχά σε λίπος καθώς και σε χοληστερόλη. Συνεπώς τα κάστανα έχουν σπουδαία διατροφική αξία και ιδιότητες. Περιέχουν επίσης υδατάνθρακες, μέρος των οποίων είναι σάκχαρα και φυτικές ίνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό. Δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των σακχάρων τους είναι άμυλο. Περιέχουν επίσης νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, ψευδάργυρο, παρέχοντας έτσι όλα τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα κάστανα είναι ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C. Μάλιστα, 4-5 μέτρια βραστά κάστανα καλύπτουν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Ακόμα, περιέχουν και βιταμίνη Α καθώς και φυλλικό οξύ. Το βράσιμο των κάστανων βοηθάει περισσότερο στην εύκολη αφαίρεση του εξωτερικού τους φλοιού. Ψητά θεωρούνται, κατά πολλούς, καλύτερα γευστικά ενώ περιέχουν εξίσου όλα τα θρεπτικά συστατικά με τα βραστά. Άρα οι θερμίδες στα βραστά κάστανα είναι ίδιες με αυτές στα ψητά. 

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, τα κάστανα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό σνακ, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών στον οργανισμό και σχετίζονται με πολλά οφέλη. Αντιοξειδωτική δράση, έλεγχος σακχάρου στο αίμα, μείωση χοληστερόλης, καλή λειτουργία πεπτικού συστήματος και βοήθεια απώλειας βάρους είναι κάποια από τα σημαντικά οφέλη που έχουν τα κάστανα στην υγεία μας. Τα κάστανα, λοιπόν, μπορεί να  πιστεύουμε ότι μας προσφέρουν πολλές θερμίδες, ωστόσο μας καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες σε πλήθος απαραίτητων συστατικών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται