Πίσω

Το πλιγούρι και οι θερμίδες του

Τι είναι το πλιγούρι και πόσες θερμίδες έχει;

Τα δημητριακά και οι σπόροι είναι σπουδαίες τροφές για τον οργανισμό μας. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός ο ρόλος τους στα διατροφή μας κι έχουν ενταχθεί εκ νέου στη καθημερινότητά μας με πιο γνωστό το πλιγούρι. Τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεχαστεί γιατί ο γενικός πληθυσμός προτιμούσε επεξεργασμένα βιομηχανικά τρόφιμα όπως λευκό ρύζι και λευκά ζυμαρικά. Αποτελεί βασικό συστατικό στις κουζίνες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας. Τι είναι όμως το πλιγούρι; Πόσες θερμίδες έχει το πλιγούρι, ωμό ή βρασμένο, ποια είναι η διατροφική αξία του και οι ιδιότητές του; Θα τα μάθουμε εδώ!

Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό τρόφιμο που προέρχεται από το σπάσιμο κόκκων σιταριού, κυρίως σκληρού, αφού έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θρυμματισμό. Μπορεί, όμως, να προέρχεται και από άλλους σπόρους δημητριακών όπως κριθάρι ή βρώμη. Άτομα που ακολουθούν πρότυπα υγιεινής διατροφής, όπως τη Μεσογειακή, καταναλώνουν συχνά το πλιγούρι ως συνοδευτικό κάποιας πρωτεΐνης ή σε σαλάτες.

Ας δούμε λίγο καλύτερα τη διατροφική αξία και τις ιδιότητες που έχει το πλιγούρι.

Πλιγούρι και διατροφική αξία

Το πλιγούρι είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που συνδυάζει τη νοστιμιά με το εύκολο μαγείρεμα. Το γεγονός ότι είναι ελάχιστα επεξεργασμένο σημαίνει ότι διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τα ανόργανα στοιχεία που περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα είναι το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά για τον οργανισμό μας καθώς:

  • Το κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Ο φώσφορος συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των μυών και των οστών και στην υγεία των ματιών.
  • Το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ έλλειψή του προκαλεί σωματική κούραση.

Επίσης, το πλιγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτές είναι οι Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β6 και Β9 (φυλλικό οξύ). Όλες αυτές οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων ενώ ενισχύουν σημαντικά την μνήμη.

Πλιγούρι και οι θερμίδες του

Όσον αφορά το ζήτημα “πλιγούρι θερμίδες” υπάρχει ένας διαχωρισμός. Οι θερμίδες για το ωμό πλιγούρι διαφέρουν σε σχέση με το βρασμένο. Συγκεκριμένα:

  • Πλιγούρι θερμίδες, ωμό (100 γρ): 342
  • Πλιγούρι βρασμένο θερμίδες (100 γρ): 83

Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι μία με πλιγούρι δίαιτα συμβάλλει στη μείωση βάρους έχοντας ως σύμμαχο τις λίγες θερμίδες και ειδικά αυτές που έχει το βρασμενο.

Πλιγούρι και οι ιδιότητες του

Οι σπουδαίες για το πλιγούρι ιδιότητες οφείλονται στα θρεπτικά συστατικά του που το καθένα με τα οφέλη του προάγουν την υγεία και ενισχύουν τον οργανισμό μας.

Η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών συνδέεται με την μείωση του βάρους και τη μειωμένη τάση για αύξησή του. Συνεπώς, το πλιγούρι, έχοντας πολλές φυτικές ίνες, δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού με την κατανάλωσή του και νιώθουμε χορτάτοι για αρκετή ώρα. Επίσης, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Το πλιγούρι ανήκει στα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αυξάνεται απότομα και γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα με την κατανάλωσή του καθιστώντας το ιδανική τροφή για διαβητικά άτομα.

Τέλος, η ύπαρξη των φυτικών ινών βοηθούν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Η διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα στοχεύει στη πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, τώρα που γνωρίζουμε τι είναι το πλιγούρι, ότι παρόλο τις πολλαπλές του ιδιότητες δεν συνίσταται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη καθώς το πλιγούρι περιέχει γλουτένη.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και το παρακάτω.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται