Ρόδι και οι θερμίδες του

Το ρόδι είναι ένα μοναδικό φρούτο με πολλά σημαντικά οφέλη και λίγες θερμίδες.
Είναι αρκετά γευστικό με, ελαφριά ξινή γεύση, που καταναλώνεται πολύ συχνά στα ελληνικά νοικοκυριά. Μπορούμε να βρούμε διάφορες ποικιλίες στο εμπόριο. Το ρόδι με τις βιταμίνες που προφέρει, πρέπει να αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας. Υπάρχουν συνταγές που τους ταιριάζει φανταστικά το ρόδι. Το ρόδι έχει λίγες θερμίδες ανά 100γρ. Ωστόσο, το πόσες θερμίδες έχει το ρόδι εξαρτάται και από το μέγεθός του, καθώς και από τον τρόπο που επιθυμούμε να το καταναλώσουμε. Τέλος, κάποιες ομάδες ατόμων πρέπει να προσέχουν αν το ρόδι τους επιφέρει παρενέργειες.

Πόσες θερμίδες έχει το ρόδι;

Το ρόδι έχει περίπου 83 θερμίδες ανά 100γρ. Πρόκειται για ένα φρούτο που κυρίως αποτελείται από υδατάνθρακες (ένα μέρος του είναι φυτικές ίνες και το άλλο σάκχαρα), καθώς επίσης και από πρωτεΐνες, κάλιο και λίγο νάτριο. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος ούτε και χοληστερόλη.

Το ρόδι έχει πολλές βιταμίνες. Περιέχει βιταμίνη Α και η βιταμίνη C, η οποία αποτελεί σημαντική αντιοξειδωτική ουσία με πολύ σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει επίσης ασβέστιο και σίδηρο, σε μικρές ποσότητες. Το ρόδι με τις λίγες θερμίδες που δίνει στον οργανισμό, αποτελεί τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην διατήρηση μας σε υγιή κατάσταση. Βοηθάει επίσης στην μείωση αποθήκευσης λίπους, καθώς καταπολέμα το λίπος πριν αυτό αποθηκευτεί στον οργανισμό.

Ρόδι παρενέργειες

Παρά τις πολλές θετικές επιδράσεις που έχει η κατανάλωση ροδιού στην ανθρώπινη υγεία, μπορεί να προκύψουν και κάποιες παρενέργειες. Η αλλεργία στο ρόδι είναι συχνή σε κάποια άτομα. Εκδηλώνεται κυρίως με συμπτώματα όπως είναι ο κνησμός, το πρήξιμο, η καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης το ζουμί ροδιού μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με φάρμακα που σχετίζονται με χοληστερόλη, με την αραίωση του αίματος καθώς και με την υπέρταση. Ακόμα, η κατανάλωση ροδιού σε άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση ή συχνές διακυμάνσεις στα επίπεδα της, πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση ροδιού, μιας και η ικανότητά του ροδιού να μειώνει την πίεση μπορεί να οδηγήσει σε υπόταση.

Πρέπει να καταναλώνουμε ολόκληρο το φρούτο

Οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας ρόδι εξαρτώνται και από τον τρόπο που θα το καταναλώσουμε. Είναι διαφορετικό αν θα φάμε ολόκληρο το φρούτο ή αν θα πιούμε το ζουμί του. Τα υγρά από το ρόδι μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες (τα 100γρ περιέχουν περίπου 54 θερμίδες), ωστόσο δεν προσλαμβάνουμε με την μορφή αυτή φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Βλέπουμε έτσι, πως το πόσες θερμίδες περιέχει το ρόδι, έχει να κάνει και με την μορφή του. 

Όσο δύσκολος κι αν είναι ο καθαρισμός του ροδιού, δεν πρέπει να το αποφεύγουμε. Είναι σημαντικό για τη διατροφή μας και δίνει έξτρα γεύση στις συνταγές!

Αν σου άρεσε το άρθρο διάβασε και το παρακάτω:

https://www.argiro.gr/2021/10/rodi-thermides/