Πίσω

Κοτόπουλο στο φούρνο πάντα ζουμερό με όλα τα μυστικά

Ψητό κοτόπουλο σε πολλές συνταγές

Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα από τα κλασικά και οικονομικά φαγητά της ελληνικής οικογένειας! Μπορείτε με αυτό που θα μείνει από το ψητό κοτόπουλο να δημιουργήσετε καινούριες λαχταριστές και εύκολες συνταγές όπως: κοτόπιτα, κοτοσαλάτα, τάρτα κοτόπουλο κλπ.

Το ψητό κοτόπουλο όταν ψήνεται απελευθερώνει γευστικούς χυμούς, γι’ αυτό εάν δεν το βάλετε σε ταψί με πατάτες ή με λαχανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλους αυτούς τους πεντανόστιμους χυμούς του κοτόπουλου για να φτιάξετε μια υπέροχη σάλτσα την οποία σας εξηγώ παρακάτω.

Κοτόπουλο και θερμοκρασίες

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί σωστά, να ψηθεί μέχρι μέσα και η ελάχιστη ασφαλής θερμοκρασία που πρέπει να έχει το πιο χοντρό σημείο του κοτόπουλου είναι 75 °C, όταν μετρήσουμε με ένα θερμόμετρο ψησίματος.

Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο πρέπει να το βάλετε στο πιο χοντρό σημείο του κοτόπουλου ανάμεσα στο μπούτι και πάντα να παίρνετε τη σωστή θερμοκρασία του κοτόπουλου χωρίς η βελόνα του θερμομέτρου να ακουμπάει επάνω στο κόκκαλο. Πρέπει δηλαδή να πάρουμε την θερμοκρασία ψησίματος από το ψαχνό του κοτόπουλου και όχι από το κόκκαλο.

Ενδεικτικοί χρόνοι ψησίματος κοτόπουλου
Ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου απαιτείται και συγκεκριμένη ώρα ψησίματος:
Κοτόπουλο 1-1/2 έως 2 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 50’ μέχρι 1 ώρα κ 10’
Κοτόπουλο 2 έως 2-1/2 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 1-1/4 έως 1-1/2 ώρα
Κοτόπουλο 2-1/2 έως 3 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 1-1/2 έως 2 ώρες
Όλοι οι χρόνοι ψησίματος εξαρτώνται πάντα από το φούρνο σας, από το εάν είναι κομμένο ή ολόκληρο. Σε κάθε συνταγή υπάρχουν προτεινόμενοι χρόνοι ψησίματος.

Το ψητό κοτόπουλο που θα μείνει, ξεκοκαλίστε το και φτιάξτε πανεύκολες και υγιεινές συνταγές με κοτόπουλο!

Κοτόπουλο με τραγανή πέτσα

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο κοτόπουλο στο φούρνο, με την πιο τραγανή πέτσα;
Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του.

Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δυο για να πάρει αρώματα.

Πώς θα αρωματίσω το κοτόπουλο;

Προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη και θυμάρι είναι ιδανικά.

Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά ανακατεύουμε μαλακό βούτυρο με βότανα και κάνουμε μια πάστα βουτύρου. Ανασηκώνουμε την πέτσα και χώνουμε το χέρι μας ανάμεσα σε πέτσα και ψαχνό αλείφοντας την πάστα βουτύρου.

Κοτόπουλο γεμιστό ή ψητό κοτόπουλο ολόκληρο;

Γιατί πρέπει να φτιάχνω γεμιστό κοτόπουλο μόνο στα γιορτινά τραπέζια; Μπορείτε να γεμίσετε το κοτόπουλο με απλά υλικά που έχετε στο ψυγείο σου και να έχετε ένα νόστιμο και πιο ιδιαίτερο φαγητό το σαββατοκύριακο στο τραπέζι σου.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κοτόπουλο πριν μπει στο φούρνο για ψήσιμο είτε είναι κοτόπουλο με πατάτες ή γεμιστό κοτόπουλο, πρέπει πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης ένα ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο σκέτο ή γεμιστό είναι καλό να το δένουμε με σπάγκο κουζίνας. Έτσι ψήνεται πιο σωστά μιας και κρατάει όλους τους χυμούς του ψησίματος μέσα. Τέλος, κρατάει το σχήμα του στο ψήσιμο και μπορείτε να το βγάλετε στο τραπέζι σας άρτιο και ροδοψημένο και να κοπεί σε σωστές μερίδες.

Αλάτισμα κοτόπουλου

Ένα καλά αλατισμένο κοτόπουλο είναι ένα νόστιμο καλοψημένο κοτόπουλο.

Επίσης το αλάτισμα έχει την ιδιότητα να απομακρύνει την υγρασία από το κοτόπουλο και το αποτέλεσμα είναι μοναδικά τραγανό. Αλατίζοντας το κοτόπουλο βγαίνει η υγρασία στην επιφάνεια και με το ψήσιμο στεγνώνει εξωτερικά δίνοντας μια έξτρα τραγανή πέτσα αλλά ταυτόχρονα κι ένα πολύ ζουμερό καλοψημένο ψαχνό. Ενδεικτικά χρησιμοποιούμε 1 κοφτό κγ αλάτι για κάθε κιλό κοτόπουλου.

Μυστικά για το ψήσιμο

Εάν το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει πολύ γρήγορα, είναι καλό να το σκεπάσετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα και να προλάβει να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.

Το ψήσιμο του κοτόπουλου δεν σταματάει μόλις το βγάζεις από τον φούρνο. Γι’ αυτό κάθε φορά σας λέω αφήστε το ψητό κοτόπουλο φούρνου να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο για 15’ λεπτά το λιγότερο.

Με την θερμοκρασία που έχει αναπτύξει στον φούρνο κατά την διάρκεια ψησίματος συνεχίζει να σιγοψήνεται και εκτός φούρνου. Και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου που βγαίνουν με την μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια του την ώρα που ψήνεται, ξαναμπαίνουν μέσα στο κοτόπουλο με την ξεκούραση των 15’. Έτσι έχετε ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες ή χωρίς, με την πιο τραγανή πέτσα του κόσμου και το πιο τρυφερό και ζουμερό ψητό κοτόπουλο.

Έτσι λοιπόν, αφού ψήσετε το κοτόπουλο στο φούρνο, αφήστε το σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 15’ να ξεκουραστεί. Οι πρωτεΐνες του κοτόπουλου χαλαρώνουν και αφήνουν την υγρασία της επιφάνειας να τραβηχτεί μέσα στο ψαχνό. Με τον τρόπο αυτό θα γευτείτε το πιο τρυφερό, ζουμερό, ψητό κοτόπουλο με την πιο ρόδινη τραγανή πέτσα.

Όλα τα ζουμάκια του ταψιού καθώς και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου, δίνουν μια εξαιρετική σάλτσα. Γι’ αυτό γύρτε το κοτόπουλο και αφήστε να στάξει η υγρασία από την κοιλιά του μέσα στα υγρά του ταψιού. Έτσι θα φτιάξουμε την πιο ωραία σάλτσα για κοτόπουλο. Παρακάτω σας έχω σχετικές οδηγίες.

Πώς να συντηρήσω ένα ψητό κοτόπουλο;

Συντήρηση
Ένα καλοψημένο κοτόπουλο αν μείνει μπορείτε να το αποθηκεύσετε στη συντήρηση του ψυγείου για 3-4 ημέρες. Είναι καλό να το αφήσετε να κρυώσει και μετά να το βάλετε σε αεροστεγές σκεύος. Σφραγίστε με καπάκι για να διατηρήσει την υγρασία του στο ψυγείο χωρίς να στεγνώσει, χωρίς να σκληραίνει και χωρίς να χάσει την νοστιμιά του.

Κατάψυξη
Το ψημένο κοτόπουλο συντηρείται στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες. Έτσι αφού ψηθεί το κοτόπουλο και κρυώσει το βάζουμε σε αεροστεγές σκεύος με καπάκι ή το ξεκοκαλίζουμε σε μικρές μερίδες και το αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων που σφραγίζουν. Καλό είναι να βγάζουμε τον αέρα από την συσκευασία. Έτσι πάντα έχουμε έτοιμο ψητό κοτόπουλο για γρήγορα μαγειρέματα.

Πώς ψήνω κοτόπουλο με λαχανικά;

Δεν υπάρχει πιο νόστιμο φαγητό από τα λαχανικά στο ταψί που έχουν ψηθεί στους χυμούς του κοτόπουλου.

Ξεκινήστε λοιπόν επιλέγοντας τα σωστά λαχανικά για ένα ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο. Τα σωστά λαχανικά είναι αυτά που θα αντέξουν στην διάρκεια ψησίματος του κοτόπουλου. Ιδανικές είναι οι πατάτες αλλά και οι ρίζες γενικά. Κάθε λαχανικό ρίζα π.χ. πατάτα, κρεμμύδι, καρότο ή άλλη ρίζα αντέχουν στο ψήσιμο. Καλό είναι να είναι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια ώστε να ψηθούν ταυτόχρονα με το κοτόπουλο.

Επίσης αν δεν έχετε σχάρα ψησίματος για το κοτόπουλο, τα λαχανικά θα γίνουν η νόστιμη σχάρα που πάνω τους θα ακουμπήσουμε το κοτόπουλο για να ψηθεί.
Μην διστάσετε να πειραματιστείτε στα λαχανικά και να δώσετε κάθε φορά στο ψητό κοτόπουλο άλλη διάσταση στη γεύση.

Καλύπτουμε το κοτόπουλο όταν ψήνεται;

Είναι μια ερώτηση που δεν την απαντάω έτσι απλά. Θα σας πω ότι πάντα εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το κοτόπουλο αλλά και από το πώς ψήνει κάθε φούρνος.

Όλοι θέλουμε ένα σωστά ροδισμένο κοτόπουλο και ναι αν είναι μικρό σε όγκο δεν θέλω να το σκεπάζω. Θέλω να ψηθεί και να ροδίσει ολόγυρα. Αν όμως το κοτόπουλο είναι μεγάλο, θα αρχίσει να καίγεται σε διαφορετικά σημεία π.χ. στήθος, ενώ τα μπούτια θα μοιάζουν ωμά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο κάποιες φορές να σκεπάσουμε το κοτόπουλο, για να έχουμε ταυτόχρονο ρόδισμα και ομοιόμορφο ψήσιμο σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ψήσεις ένα κοτόπουλο;

Μπορείς να ψήσεις το κοτόπουλο σε μια σχάρα μέσα σε ταψί, σε μια γάστρα με βαρύ καπάκι, ακόμα και πάνω σε ένα κουτάκι μπίρας μπορείς να ψήσεις το ολόκληρο κοτόπουλο και να γίνουν το ένα πιο νόστιμο από το άλλο. Σε κάθε συνταγή σας δίνω αναλυτικά τις οδηγίες για τον κάθε ξεχωριστό τρόπο ψησίματος.

Πώς γίνεται το ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο; 

Η απάντηση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

1. Πρώτο βήμα για να γίνει ζουμερό το κοτόπουλο είναι να αφήσετε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Αλατίστε το και θα γίνει έξτρα ζουμερό.

3. Ψήστε το σε σωστά προθερμασμένο φούρνο και να έχετε την προσοχή σας στο ψήσιμο ώστε να ολοκληρωθεί σωστά.

4. Μετά το ψήσιμο ξεκουράστε οπωσδήποτε το κοτόπουλο. Αν κάνετε όλα αυτά τα βήματα, σας υπόσχομαι ότι θα απολαύσετε το πιο ζουμερό ψητό κοτόπουλο με την τραγανή πέτσα.

Πώς ψήνω το κοτόπουλο χωρίς σχάρα

Αν δεν έχω σχάρα ψησίματος, πώς θα ψήσω το κοτόπουλο;
Είναι απλά τα πράγματα: θα φτιάξετε μια σχάρα ψησίματος από λαχανικά και ιδανικά θέλουμε ρίζες π.χ. πατάτα, καρότα, κρεμμύδια που αντέχουν στο ψήσιμο. Έτσι, θα ακουμπήσετε το ολόκληρο κοτόπουλο πάνω στο στρώμα λαχανικών – στην αυτοσχέδια σχάρα λαχανικών δηλαδή- και το κοτόπουλο θα υπερυψωθεί και θα ψηθεί σαν το βάλατε σε σχάρα. Παίξτε με βότανα, καρυκεύματα και αρώματα και ψήστε το ωραιότερο κοτόπουλο στο φούρνο.

Γρήγορο ψητό κοτόπουλο φούρνου

Βιάζομαι και θέλω γρήγορα ψητό κοτόπουλο φούρνου! Γίνεται;
Εάν δεν έχετε χρόνο και θέλετε σε 45′ το κοτόπουλο στο φούρνο να είναι έτοιμο ζουμερό και με τραγανή πέτσα, τότε με ψαλίδι κουζίνας σκίσετε κατά μήκος το κοτόπουλο στην κοιλιά. Έτσι ανοίγει σε σχήμα πεταλούδας. Πατάτε καλά με τα χέρια το κοτόπουλο πεταλούδα πάνω στον πάγκο για να ανοίξει να γίνει πλακέ. Αλείφετε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και βάζετε σε καυτό φούρνο και αφήνετε να ψηθεί χωρίς να τον ανοιγοκλείνετε.

Δες αναλυτικά τη συνταγή πιο κάτω:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται