Εάν το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει πολύ γρήγορα, είναι καλό να το σκεπάσετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα και να προλάβει να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.
Το ψήσιμο του κοτόπουλου δεν σταματάει μόλις το βγάζεις από τον φούρνο. Γι’ αυτό κάθε φορά σας λέω αφήστε το ψητό κοτόπουλο φούρνου να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο για 15’ λεπτά το λιγότερο.
Με την θερμοκρασία που έχει αναπτύξει στον φούρνο κατά την διάρκεια ψησίματος συνεχίζει να σιγοψήνεται και εκτός φούρνου. Και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου που βγαίνουν με την μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια του την ώρα που ψήνεται, ξαναμπαίνουν μέσα στο κοτόπουλο με την ξεκούραση των 15’. Έτσι έχετε ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες ή χωρίς, με την πιο τραγανή πέτσα του κόσμου και το πιο τρυφερό και ζουμερό ψητό κοτόπουλο.
Έτσι λοιπόν, αφού ψήσετε το κοτόπουλο στο φούρνο, αφήστε το σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 15’ να ξεκουραστεί. Οι πρωτεΐνες του κοτόπουλου χαλαρώνουν και αφήνουν την υγρασία της επιφάνειας να τραβηχτεί μέσα στο ψαχνό. Με τον τρόπο αυτό θα γευτείτε το πιο τρυφερό, ζουμερό, ψητό κοτόπουλο με την πιο ρόδινη τραγανή πέτσα.
Όλα τα ζουμάκια του ταψιού καθώς και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου, δίνουν μια εξαιρετική σάλτσα. Γι’ αυτό γύρτε το κοτόπουλο και αφήστε να στάξει η υγρασία από την κοιλιά του μέσα στα υγρά του ταψιού. Έτσι θα φτιάξουμε την πιο ωραία σάλτσα για κοτόπουλο. Παρακάτω σας έχω σχετικές οδηγίες.