Μυστικά για ψητό κοτόπουλο
Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα από τα κλασικά και οικονομικά φαγητά της ελληνικής οικογένειας!
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα αγαπημένο, παραδοσιακό φαγητό για τις ελληνικές οικογένειες. Οικονομικό και εύκολο στην παρασκευή, συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες φούρνου ή ρύζι, προσφέροντας ένα θρεπτικό και νόστιμο καθημερινό γεύμα. Τα περισσεύματα αξιοποιούνται εύκολα σε νέες συνταγές, όπως κοτόπιτα, κοτοσαλάτα ή τάρτα με κοτόπουλο.
Κοτόπουλο και θερμοκρασίες
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί σωστά, να ψηθεί μέχρι μέσα και η ελάχιστη ασφαλής θερμοκρασία που πρέπει να έχει το πιο χοντρό σημείο του κοτόπουλου είναι 75 °C, όταν μετρήσουμε με ένα θερμόμετρο ψησίματος.
Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο πρέπει να το βάλετε στο πιο χοντρό σημείο του κοτόπουλου ανάμεσα στο μπούτι και πάντα να παίρνετε τη σωστή θερμοκρασία του κοτόπουλου χωρίς η βελόνα του θερμομέτρου να ακουμπάει επάνω στο κόκκαλο. Πρέπει δηλαδή να πάρουμε την θερμοκρασία ψησίματος από το ψαχνό του κοτόπουλου και όχι από το κόκκαλο.
Ενδεικτικοί χρόνοι ψησίματος κοτόπουλου
- Ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου απαιτείται και συγκεκριμένη ώρα ψησίματος:
- Κοτόπουλο 1½ έως 2 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 50’ μέχρι 1 ώρα κ 10’
- Κοτόπουλο 2 έως 2½ κιλά : 200°C το ψήνουμε για 1-1/4 έως 1-1/2 ώρα
- Κοτόπουλο 2½ έως 3 κιλά : 200°C το ψήνουμε για 1-1/2 έως 2 ώρες
Όλοι οι χρόνοι ψησίματος εξαρτώνται πάντα από το φούρνο σας, από το εάν είναι κομμένο ή ολόκληρο. Σε κάθε συνταγή υπάρχουν προτεινόμενοι χρόνοι ψησίματος.
Κοτόπουλο με τραγανή πέτσα
Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του. Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δυο για να πάρει αρώματα.
Πώς θα αρωματίσω το κοτόπουλο;
Προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη και θυμάρι είναι ιδανικά.
Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά ανακατεύουμε μαλακό βούτυρο με βότανα και κάνουμε μια πάστα βουτύρου. Ανασηκώνουμε την πέτσα και χώνουμε το χέρι μας ανάμεσα σε πέτσα και ψαχνό αλείφοντας την πάστα βουτύρου.
Κοτόπουλο γεμιστό ή ψητό κοτόπουλο ολόκληρο;
Μπορείτε να γεμίσετε το κοτόπουλο με απλά υλικά που έχετε στο ψυγείο σου και να έχετε ένα νόστιμο και πιο ιδιαίτερο φαγητό το σαββατοκύριακο στο τραπέζι σου.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κοτόπουλο πριν μπει στο φούρνο για ψήσιμο είτε είναι κοτόπουλο με πατάτες ή γεμιστό κοτόπουλο, πρέπει πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Επίσης ένα ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο σκέτο ή γεμιστό είναι καλό να το δένουμε με σπάγκο κουζίνας. Έτσι ψήνεται πιο σωστά μιας και κρατάει όλους τους χυμούς του ψησίματος μέσα. Τέλος, κρατάει το σχήμα του στο ψήσιμο και μπορείτε να το βγάλετε στο τραπέζι σας άρτιο και ροδοψημένο και να κοπεί σε σωστές μερίδες.
Αλάτισμα κοτόπουλου
Ένα καλά αλατισμένο κοτόπουλο είναι ένα νόστιμο καλοψημένο κοτόπουλο.
Επίσης το αλάτισμα έχει την ιδιότητα να απομακρύνει την υγρασία από το κοτόπουλο και το αποτέλεσμα είναι μοναδικά τραγανό. Αλατίζοντας το κοτόπουλο βγαίνει η υγρασία στην επιφάνεια και με το ψήσιμο στεγνώνει εξωτερικά δίνοντας μια έξτρα τραγανή πέτσα αλλά ταυτόχρονα κι ένα πολύ ζουμερό καλοψημένο ψαχνό. Ενδεικτικά χρησιμοποιούμε 1 κοφτό κγ αλάτι για κάθε κιλό κοτόπουλου.
Μυστικά για το ψήσιμο
- Εάν το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει πολύ γρήγορα, είναι καλό να το σκεπάσετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα και να προλάβει να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.
- Το ψήσιμο του κοτόπουλου δεν σταματάει μόλις το βγάζεις από τον φούρνο. Γι’ αυτό κάθε φορά σας λέω αφήστε το ψητό κοτόπουλο φούρνου να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένο για 15’ λεπτά το λιγότερο.
- Με την θερμοκρασία που έχει αναπτύξει στον φούρνο κατά την διάρκεια ψησίματος συνεχίζει να σιγοψήνεται και εκτός φούρνου. Και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου που βγαίνουν με την μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια του την ώρα που ψήνεται, ξαναμπαίνουν μέσα στο κοτόπουλο με την ξεκούραση των 15’. Έτσι θα έχετε ψητό κοτόπουλο φούρνου με την πιο τραγανή πέτσα και το πιο τρυφερό, ζουμερό κρέας.
- Αφού ψήσετε το κοτόπουλο στο φούρνο, αφήστε το σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 15’ να ξεκουραστεί. Οι πρωτεΐνες του κοτόπουλου χαλαρώνουν και αφήνουν την υγρασία της επιφάνειας να τραβηχτεί μέσα στο ψαχνό.
- Όλα τα ζουμάκια του ταψιού καθώς και όλοι οι χυμοί του κοτόπουλου, δίνουν μια εξαιρετική σάλτσα. Γι’ αυτό γύρτε το κοτόπουλο και αφήστε να στάξει η υγρασία από την κοιλιά του μέσα στα υγρά του ταψιού. Έτσι θα φτιάξουμε την πιο ωραία σάλτσα για κοτόπουλο.
Πώς να συντηρήσω ένα ψητό κοτόπουλο;
Συντήρηση
Αν σας περισσέψει ψημένο κοτόπουλο, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 3–4 ημέρες. Αφήστε το πρώτα να κρυώσει, έπειτα φυλάξτε το σε αεροστεγές σκεύος με καπάκι, ώστε να παραμείνει ζουμερό και νόστιμο χωρίς να ξεραθεί ή να σκληρύνει.
Κατάψυξη
Το ψημένο κοτόπουλο συντηρείται στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες. Έτσι αφού ψηθεί το κοτόπουλο και κρυώσει το βάζουμε σε αεροστεγές σκεύος με καπάκι ή το ξεκοκαλίζουμε σε μικρές μερίδες και το αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων που σφραγίζουν. Καλό είναι να βγάζουμε τον αέρα από την συσκευασία.
Πώς ψήνω κοτόπουλο με λαχανικά;
Δεν υπάρχει πιο νόστιμο φαγητό από τα λαχανικά στο ταψί που έχουν ψηθεί στους χυμούς του κοτόπουλου.
Ξεκινήστε λοιπόν επιλέγοντας τα σωστά λαχανικά για ένα ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο. Τα σωστά λαχανικά είναι αυτά που θα αντέξουν στην διάρκεια ψησίματος του κοτόπουλου. Ιδανικές είναι οι πατάτες αλλά και οι ρίζες γενικά. Κάθε λαχανικό ρίζα π.χ. πατάτα, κρεμμύδι, καρότο ή άλλη ρίζα αντέχουν στο ψήσιμο. Καλό είναι να είναι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια ώστε να ψηθούν ταυτόχρονα με το κοτόπουλο.
Αν δεν έχετε σχάρα ψησίματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαχανικά ως βάση: θα λειτουργήσουν σαν «φυσική σχάρα», πάνω στην οποία θα ακουμπήσει το κοτόπουλο για να ψηθεί. Μην διστάσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικά λαχανικά.
Καλύπτουμε το κοτόπουλο όταν ψήνεται;
Θα σας πω ότι πάντα εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το κοτόπουλο αλλά και από το πώς ψήνει κάθε φούρνος.
Όλοι θέλουμε ένα σωστά ροδισμένο κοτόπουλο και ναι αν είναι μικρό σε όγκο δεν θέλω να το σκεπάζω. Θέλω να ψηθεί και να ροδίσει ολόγυρα. Αν όμως το κοτόπουλο είναι μεγάλο, θα αρχίσει να καίγεται σε διαφορετικά σημεία π.χ. στήθος, ενώ τα μπούτια θα μοιάζουν ωμά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο κάποιες φορές να σκεπάσουμε το κοτόπουλο, για να έχουμε ταυτόχρονο ρόδισμα και ομοιόμορφο ψήσιμο σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ψήσεις ένα κοτόπουλο;
Μπορείς να ψήσεις το κοτόπουλο σε μια σχάρα μέσα σε ταψί, σε μια γάστρα με βαρύ καπάκι, ακόμα και πάνω σε ένα κουτάκι μπίρας μπορείς να ψήσεις το ολόκληρο κοτόπουλο και να γίνουν το ένα πιο νόστιμο από το άλλο. Σε κάθε συνταγή σας δίνω αναλυτικά τις οδηγίες για τον κάθε ξεχωριστό τρόπο ψησίματος.
Πώς γίνεται το ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο;
Η απάντηση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
- Πρώτο βήμα για να γίνει ζουμερό το κοτόπουλο είναι να αφήσετε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αλατίστε το και θα γίνει έξτρα ζουμερό.
- Ψήστε το σε σωστά προθερμασμένο φούρνο και να έχετε την προσοχή σας στο ψήσιμο ώστε να ολοκληρωθεί σωστά.
- Μετά το ψήσιμο ξεκουράστε οπωσδήποτε το κοτόπουλο. Αν κάνετε όλα αυτά τα βήματα, σας υπόσχομαι ότι θα απολαύσετε το πιο ζουμερό ψητό κοτόπουλο με την τραγανή πέτσα.
Πώς ψήνω το κοτόπουλο χωρίς σχάρα
Είναι απλά τα πράγματα: θα φτιάξετε μια σχάρα ψησίματος από λαχανικά και ιδανικά θέλουμε ρίζες π.χ. πατάτα, καρότα, κρεμμύδια που αντέχουν στο ψήσιμο. Έτσι, θα ακουμπήσετε το ολόκληρο κοτόπουλο πάνω στο στρώμα λαχανικών – στην αυτοσχέδια σχάρα λαχανικών δηλαδή- και το κοτόπουλο θα υπερυψωθεί και θα ψηθεί σαν το βάλατε σε σχάρα. Παίξτε με βότανα, καρυκεύματα και αρώματα και ψήστε το ωραιότερο κοτόπουλο στο φούρνο.
Γρήγορο ψητό κοτόπουλο φούρνου
Βιάζομαι και θέλω γρήγορα ψητό κοτόπουλο φούρνου! Γίνεται;
Εάν δεν έχετε χρόνο και θέλετε σε 45′ το κοτόπουλο στο φούρνο να είναι έτοιμο, τότε με ψαλίδι κουζίνας σκίσετε κατά μήκος το κοτόπουλο στην κοιλιά. Έτσι ανοίγει σε σχήμα πεταλούδας. Πατάτε καλά με τα χέρια το κοτόπουλο πεταλούδα πάνω στον πάγκο για να ανοίξει να γίνει πλακέ. Αλείφετε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και βάζετε σε καυτό φούρνο και αφήνετε να ψηθεί χωρίς να τον ανοιγοκλείνετε.