Πίσω

Μυστικα απο την Αργυρω : Για διπλες συνταγη της γιαγιας

Παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων και φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα. Έχουν τραγανή, φουσκαλιαστή ζύμη που θρυμματίζεται στο στόμα. Είναι για μένα το κορυφαίο παραδοσιακό γλυκό για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε πολλές περιοχές βέβαια οι χαρές είναι συνυφασμένες με το γάμο. Της   Καλαμάτας και της Κρήτης είναι γλυκά του γάμου και της χαράς. Σερβίρονται σε αρραβώνες, γιορτές, βαφτίσεις κ.λ.π. και γίνονται όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα.

Οι Κρητικές  φτιάχνονται σε σχήμα τριαντάφυλλου με ένα κουφέτο στη μέση και είναι πραγματικά το κάτι άλλο.

Όλες  γίνονται με αλεύρι και φρέσκα αυγά, πολλές φορές αρωματίζονται με απόσταγμα, ξύσμα ή βανίλιες.

Περίφημες είναι  με ούζο.

Ζυμώνουμε τα υλικά  σε μια ωραία σφιχτή ζύμη.

Την ξεκουράζουμε σκεπασμένη.

Την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πλάστη ή με μηχανή ζυμαρικών.

Το κοβουμε σε λωρίδες ή τετράγωνα κομμάτια ανάλογα το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε. Πολύ εύκολες είναι και τα φιογκάκια!

Πως διπλώνω  και πως τις τηγανίζω ;

Αφού δώσεις το επιθυμητό σχήμα, τις τηγανίζεις  σε βαθιά κατσαρόλα με καυτό λάδι για λίγα λεπτά, να ροδίσουν ελαφρά.

Αν κάνεις  φιογκάκια, τα πράγματα είναι απλά. Απλώς τις βουτάς  στο καυτό λάδι.

Αν κανείς  Καλαμάτας ή Μάνης, χρειάζεσαι δυο πιρούνια ώστε να στρίβεις και να βουτάς ταυτόχρονα  στο καυτό λάδι. Απαιτεί εξάσκηση αυτή η τεχνική και γρήγορες κινήσεις.

Αφού τις τηγανίσουμε  τις βγάζουμε σε σουρωτήρι όρθιες να στραγγίσουν.

Της Μάνης και  της Καλαμάτας είναι τραγανές και έχουν σχήμα μεγάλο ρόλο. Τις συναντάμε όλο το χρόνο σε αυτές τις περιοχές.

Πως μελώνω ;

Αφού στραγγίσουν τις βουτάμε σε ζεστό σιρόπι για λίγα λεπτά να γυαλίσουν και να ποτίσουν.

Τις βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε τριμμένο καρύδι ή καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα.

Ειναι αυτες  με αυγά και οι νησιωτικές  που γίνονται χωρίς αυγά.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας,  λέγονται.

Πώς τις διατηρώ ;

Διατηρούνται τραγανές για πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου κλεισμένες αεροστεγώς σε μεγάλο σκεύος. Ο εχθρός της  είναι η υγρασία γι’ αυτό προστατέψτε τις.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται