Αν δεν έχετε φτιάξει σπιτικές δίπλες, αυτή η συνταγή ήρθε για να σας προκαλέσει να το κάνετε. Το μεγαλείο της ελληνικής γλυκιάς παράδοσης! Κάντε το όπως...

Αν δεν έχετε φτιάξει σπιτικές δίπλες, αυτή η συνταγή ήρθε για να σας προκαλέσει να το κάνετε. Το μεγαλείο της ελληνικής γλυκιάς παράδοσης! Κάντε το όπως οι παλιότεροι και σε κάθε γιορτή και κάθε χαρά, φτιάξτε και φιλέψτε τους αγαπημένους σας με αυτό το τυχερό γλυκό!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 λεπτά
763

Υλικά

  • Μερίδες 30 τεμ.

Για τις δίπλες

  • 3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. σόδα (στην μύτη ενός κουταλιού γλυκού)
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Για το τηγάνισμα
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • Για το μέλωμα
  • 500 γρ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τις δίπλες

    Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια.

    Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα).

    Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ με μίξερ χειρός, για να ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν.

    Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα.

    Χτυπάμε 5 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μίγμα.

    Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν πηχτός χυλός.

    Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο–λίγο).

    Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

    Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά.

    Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια.

    Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά.

    Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι.

    Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.

    Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες.

    Αφήνουμε να ροδίσουν.

    Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

    Για το μέλωμα

    Αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερό και περιχύνουμε τις δίπλες με προσοχή να μελωθούν όλες.

    Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο.

    Εναλλακτικά, μπορούμε να τις μελώσουμε όπως τα μελομακάρονα και να τις πασπαλίζουμε με καρύδι (αφού κρυώσουν, με το σιρόπι να είναι ζεστό).

    Διαβάστε όλα τα μυστικά επιτυχίας για τις καλύτερες δίπλες εδώ. Και αν θέλετε περισσότερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά θα βρείτε εδώ.

    Εκτός από δίπλες, φτιάξτε και φανταστικά μελομακάρονα με την παρακάτω συνταγή:

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται