"
  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 30 τεμ.
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • σόδα στη μύτη του κουταλιού του γλυκού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το μέλωμα
  • 500 γραμ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ.γλ. γαρύφαλλο
  • ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Δίπλες

    Οι καλύτερες δίπλες

    Ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι οι δίπλες. Οι μελωμένες δίπλες από την Αργυρώ κοσμούν κάθε χρόνο το μπουφέ και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η συνταγή είναι εύκολη, απλή και έχει υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι. Φανταστικό γλυκό που θα σας θυμίσει τις δίπλες της γιαγιάς.

    Αν δεν έχετε φτιάξει σπιτικές δίπλες, αυτή η συνταγή ήρθε για να σας προκαλέσει να το κάνετε. Αν από την άλλη έχετε φτιάξει μία ή περισσότερες φορές αυτό το παραδοσιακό γλυκό, τότε αυτή η συνταγή θα σας προκαλέσει να τη δοκιμάσετε κι αυτή! Γιατί τίποτα πραγματικά δε συγκρίνεται με τις λεπτεπίλεπτες και τραγανές δίπλες σερβιρισμένες στο “καλό” πιατάκι του γλυκού για κέρασμα. Φύλλο περίτεχνα διπλωμένο που θρυμματιζεται στο παραμικρό άγγιγμα, άριστα μελωμένο και πασπαλισμένο με αρώματα και τριμμένο καρύδι. Το μεγαλείο της ελληνικής γλυκιάς παράδοσης, σε ένα τόσο δα πιατάκι. Κάντε το όπως οι παλιότεροι και σε κάθε γιορτή και κάθε χαρά, φτιάξτε και φιλέψτε τους αγαπημένους σας με αυτό το τυχερό γλυκό!

    Για τις δίπλες,

    χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια.

    • Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα).
    • Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ με μίξερ χειρός, για να ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν.
    • Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα.
    • Χτυπάμε 5 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μίγμα.
    • Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν πηχτός χυλός.
    • Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο–λίγο).
    • Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
    • Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά.
    • Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια.
    • Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά.
    • Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι.
    • Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.
    • Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες.
    • Αφήνουμε να ροδίσουν.
    • Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

    Για το μέλωμα

    • Αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερό και περιχύνουμε τις δίπλες με προσοχή να μελωθούν όλες.
    • Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο.

    Εναλλακτικά, μπορούμε να τις μελώσουμε όπως τα μελομακάρονα και να τις πασπαλίζουμε με καρύδι (αφού κρυώσουν, με το σιρόπι να είναι ζεστό).

    Διαβάστε όλα τα μυστικά επιτυχίας για τις καλύτερες δίπλες εδώ. Και αν θέλετε περισσότερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά θα βρείτε εδώ.

    Εκτός από δίπλες, φτιάξτε και φανταστικά μελομακάρονα με την παρακάτω συνταγή από την Αργυρώ

    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×