Πίσω

Συνταγές και μυστικά για δίπλες

Οι δίπλες είναι παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων και φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα. Έχουν τραγανή, φουσκαλιαστή ζύμη που θρυμματίζεται στο στόμα. Οι μελωμένες τραγανές δίπλες είναι για μένα το κορυφαίο παραδοσιακό γλυκό για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε πολλές περιοχές βέβαια οι χαρές είναι συνυφασμένες με τις δίπλες για γάμο. Οι δίπλες της Μάνης, οι δίπλες της Καλαμάτας και οι δίπλες Κρήτης είναι γλυκά του γάμου και της χαράς. Σερβίρονται σε αρραβώνες, γιορτές, βαφτίσεις κ.λ.π. και γίνονται όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα.

Πως φτιάχνω δίπλες;

Εδώ έχω την καλύτερη συνταγή για παραδοσιακές δίπλες.

Δίπλες

Οι Κρητικές δίπλες φτιάχνονται σε σχήμα τριαντάφυλλου με ένα κουφέτο στη μέση και είναι πραγματικά το κάτι άλλο.

Όλες οι δίπλες γίνονται με αλεύρι και φρέσκα αυγά, πολλές φορές αρωματίζονται με απόσταγμα, ξύσμα ή βανίλιες.

Περίφημες είναι και οι δίπλες με ούζο.

Ζυμώνουμε τα υλικά για δίπλες σε μια ωραία σφιχτή ζύμη.

Την ξεκουράζουμε σκεπασμένη.

Την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πλάστη ή με μηχανή ζυμαρικών.

Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες ή τετράγωνα κομμάτια ανάλογα το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε. Πολύ εύκολες είναι και οι δίπλες φιογκάκια!

Πως διπλώνω τις δίπλες και πως τηγανίζω δίπλες;

Αφού δώσεις το επιθυμητό σχήμα, τηγανίζεις τις δίπλες σε βαθιά κατσαρόλα με καυτό λάδι για λίγα λεπτά, να ροδίσουν ελαφρά.

Αν κάνεις δίπλες φιογκάκια, τα πράγματα είναι απλά. Απλώς βουτάς τις δίπλες στο καυτό λάδι.

Αν κανείς δίπλες Καλαμάτας ή Μάνης, χρειάζεσαι δυο πιρούνια ώστε να στρίβεις και να βουτάς ταυτόχρονα τις δίπλες στο καυτό λάδι. Απαιτεί εξάσκηση αυτή η τεχνική και γρήγορες κινήσεις.

Αφού τηγανίσουμε τις δίπλες, τις βγάζουμε σε σουρωτήρι όρθιες να στραγγίσουν.

Οι δίπλες της Μάνης και οι δίπλες της Καλαμάτας είναι τραγανές και έχουν σχήμα μεγάλο ρόλο. Τις συναντάμε όλο το χρόνο σε αυτές τις περιοχές.

Πως μελώνω τις δίπλες;

Αφού στραγγίσουν οι δίπλες τις βουτάμε σε ζεστό σιρόπι για λίγα λεπτά να γυαλίσουν και να ποτίσουν.

Τις βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε τριμμένο καρύδι ή καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα.

Υπάρχουν οι δίπλες με αυγά και οι νησιωτικές δίπλες που γίνονται χωρίς αυγά.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, οι δίπλες λέγονται ξεροτήγανα ή ξεροτήανα όπως οι δίπλες των Δωδεκανήσων.

 

Πώς διατηρώ τις δίπλες;

Οι διπλές διατηρούνται τραγανές για πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου κλεισμένες αεροστεγώς σε μεγάλο σκεύος. Ο εχθρός της δίπλας είναι η υγρασία γι’ αυτό προστατέψτε τις.

Δες εδώ όλα τα μυστικά για να φτιάξεις τις καλύτερες δίπλες.

Δείτε και την παρακάτω παραδοσιακή συνταγή για νηστίσιμα ξεροτήγανα.

Ξεροτήγανα

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται