Πίσω

Σπανάκι: σωστή συντήρηση, αποθήκευση και επιλογή

Το σπανάκι είναι μια υπερτροφή με πολύ σημαντική διατροφική αξία αλλά και μοναδική γεύση. Μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό σε διάφορες νόστιμες δημιουργίες, τις οποίες απογειώνει με την χαρακτηριστική του γεύση.

Σωστή Επιλογή
Όταν αγοράζουμε φρέσκο σπανάκι, κοιτάμε τα φύλλα του να είναι λαμπερά και με χρώμα σκούρο πράσινο. Αποφεύγουμε αυτά που είναι κίτρινα ή μαραμένα. Όταν αγοράζουμε συσκευασμένο σπανάκι, επιλέγουμε συσκευασία που η ημερομηνία λήξης να μην είναι άμεση. Πρόκειται για ένα τρόφιμο, που τα σημάδια αλλοίωσης εμφανίζονται σύντομα. Για το λόγο αυτό, επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο φρέσκο προϊόν.

Αποθήκευση - Συντήρηση

Το σπανάκι μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά για να το διατηρήσουμε φρέσκο και να επιβραδύνουμε τη διαδικασία αλλοίωσής του, πρέπει οπωσδήποτε να το φυλάξετε στο ψυγείο. Εκεί μπορεί να διατηρηθεί για περίπου μια εβδομάδα.

Τυλίγουμε το σπανάκι με χαρτί κουζίνας και το τοποθετούμε σε έναν περιέκτη ή σε ειδική σακούλα αποθήκευσης τροφίμων. Δείτε εδώ πως να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμά σας στο ψυγείο. Φυλάσσουμε το σπανάκι στο συρτάρι του ψυγείου μας για περίπου 10 ημέρες χωρίς πριν να το βρέξουμε και χωρίς να έχει πάνω του καθόλου υγρασία. Έτσι διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Εάν το σπανάκι δεν βρίσκεται σε αεροστεγές δοχείο, φροντίζουμε να μην το αποθηκεύσουμε δίπλα σε φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, όπως μπανάνες και μήλα. Καλό είναι να αφαιρούμε φύλλα που έχουν αρχίσει να σαπίζουν, γιατί θα κάνουν και το υπόλοιπο σπανάκι να αρχίσει να χαλάει πιο γρήγορα. Επίσης, πλένουμε το σπανάκι μας μόνο πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Τέλος, μπορούμε να καταψύξουμε το σπανάκι. Εάν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε μέσα σε λίγες βδομάδες, μπορούμε να το καταψύξουμε χωρίς πρώτα να το μπλανσάρουμε. Διαφορετικά, το μπλανσάρισμα είναι υποχρεωτικό, γιατί τα ένζυμα θα οδηγήσουν σε αλλοίωση της υφής και της γεύσης.

Διαφήμιση

Χρήσεις στην Κουζίνα

Το σπανάκι μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Από τους πιο κλασικούς τρόπους είναι γέμιση σε κάποιο είδος πίτας (π.χ σπανακόπιτα) ή το γνωστό σε όλους σπανακόρυζο. Μπορεί να πλυθεί απλώς και να είναι μέρος μίας δροσερής σαλάτας. Επιπλέον, ταιριάζει άψογα σαν γέμιση σε διάφορα μαλάκια, μαζί με άλλα μυρωδικά και βότανα. Η πιο γνωστή συνταγή είναι οι σουπιές με σπανάκι.

Δείτε ακόμα περισσότερες συνταγές με σπανάκι εδώ!

Δείτε ακόμα πως να συντηρήσετε και να μαγειρέψετε τις μπάμιες:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται