Αγγούρια: σωστή επιλογή, συντήρηση και αποθήκευση

Το αγγούρι είναι ένα αγαπημένο δροσερό λαχανικό, που δεν λείπει ποτέ από κανένα ψυγείο.

Το αγγούρι αποτελεί μέρος της κλασικής ελληνικής σαλάτας και είναι ιδιαιτέρως γευστικό. Η Ελλάδα, μάλιστα, συγκαταλέγεται στις 5 ευρωπαϊκές χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή. Οι ποικιλίες που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο είναι πολλές με διαφορετική γεύση.

Επιλογή

Επιλέγουμε σφιχτά αγγούρια, χωρίς ατέλειες ή μαλακές κηλίδες, που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Θα πρέπει να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, χωρίς κίτρινες κηλίδες, οι οποίες αναπτύσσονται καθώς το αγγούρι ωριμάζει υπερβολικά. Όταν έχουμε την υπερβολική ωρίμανση του λαχανικού, αναπτύσσονται δυσάρεστες γεύσεις και οσμές.

Αποθήκευση - Συντήρηση

Παρόλο που τα αγγούρια είναι επιρρεπή σε συνθήκες ψύχους, το ψυγείο εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέρος για να τα αποθηκεύσουμε. Σε θερμοκρασία δωματίου, τα αγγούρια θα διαρκέσουν μόνο για περίπου δύο ημέρες. Για το λόγο αυτό, τα τοποθετούμε μέσα σε ειδικές σακούλες για τρόφιμα, και τα αποθηκεύουμε σε σημείο του ψυγείου που δεν έχει την μέγιστη ψύξη. Όπως και με όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, τα πλένουμε μόνο όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί διαφορετικά επιταχύνουμε την αλλοίωσή τους.

Παράλληλα, ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσουμε τα κομμένα αγγούρια είναι να τα τυλίξουμε σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και να τα τοποθετήσουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης. Τοποθετούμε το δοχείο στο ψυγείο ή στο συρτάρι και τα χρησιμοποιούμε μέσα σε πέντε ημέρες.

Τέλος, η κατάψυξη των αγγουριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσουμε όλο το χρόνο. Συνιστάται να καταψύχουμε τις φέτες αγγουριού αντί για φρέσκα ολόκληρα αγγούρια, καθώς τα ολόκληρα χάνουν τη γεύση τους μόλις τα ξεπαγώσουμε. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς τα χρησιμοποιούμε

Η χρήση των αγγουριών, συγκριτικά με κάποια άλλα λαχανικά, είναι σχετικά περιορισμένη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δροσερές σαλάτες, σε διάφορα ντιπ σε σάντουιτς, στο αγαπημένο όλων ταμπουλέ  αλλά και στο κλασικό τζατζίκι. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βάση για ορεκτικά όπως το γουακαμόλε με γαρίδες. Στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε τουρσί, θα πρέπει να επιλέξουμε ειδική ποικιλία που προορίζεται για την συγκεκριμένη χρήση.

Δείτε ακόμα περισσότερες αγαπημένες συνταγές με αγγούρι εδώ

Φτιάξτε αυτή τη καλοκαιρινή σούπα με αγγούρι μια διαφορετική πρόταση για ελαφρύ γεύμα.

https://www.argiro.gr/2022/03/angouria-sosti-epilogi-syntirisi-kai-apothikefsi/