Κινόα ή Κους κους: διαφορές και ομοιότητες

Κινόα ή Κους κους

Η κινόα και το κους κούς είναι δύο φαγητά που πολύ συχνά συγχέονται (έχουν και τα δύο την μορφή κόκκων) και καταναλώνονται συχνά ως εναλλακτικές επιλογές του ρυζιού και των ζυμαρικών. Δεδομένης της παρόμοιας εμφάνισής τους και των παρόμοιων μαγειρικών εφαρμογών τους, πολλοί τείνουν να τα μπερδεύουν ή απλώς να αναρωτιούνται πώς διαφέρουν. Όσον αφορά την διατροφική αξία, διαφέρουν, χωρίς όμως να έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές. Και τα δύο μπορούν να μαγειρευτούν και να εντυπωσιάσουν με την γεύση τους.

Τι είναι το κουσκούς και τι κινόα;

Το κους κούς είναι ένα είδος ζυμαρικού με μικρές χάντρες που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι, ένα αλεύρι από σκληρό σιτάρι. Αποτελεί βασική τροφή στη Βόρεια Αφρική (συγκεκριμένα το Μαρόκο), την Αλγερία και την Τυνησία.

Από την άλλη πλευρά, η κινόα είναι ο σπόρος του φυτού κινόα. Ωστόσο, κατατάσσεται ως ψευδοδημητριακό λόγω της θρεπτικής του σύνθεσης. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ποικιλίες κινόα — κόκκινη, μαύρη και άσπρη, που όλες καλλιεργούνται στην Νότια Αμερική.

Διατροφικές Διαφορές

Τόσο η κινόα, όσο και το κους κους είναι δύο τρόφιμα με σημαντική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα και πρωτεΐνη (η κινόα έχει ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό). Η κινόα περιέχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά λίπους, τα οποία όμως και στις δύο περιπτώσεις ανήκουν στα υγιή λιπαρά οξέα. Επιπλέον το κους κους περιέχει σημαντικά επίπεδα σεληνίου, ενώ η κινόα περισσότερο σίδηρο, μαγγάνιο και φολικό οξύ. Μιλάμε, ωστόσο, για δύο τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία, που προτιμώνται από άτομα που ακολουθούν ένα πλάνο υγιεινής διατροφής.

Στην κουζίνα

Το κους κους και η κινόα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σε πολλές συνταγές, καθώς και τα δύο μπορούμε να τα απολαύσουμε ζεστά ή κρύα και σερβίρονται ως συνοδευτικά ή αναμιγνύονται σε σαλάτες. Η κινόα έχει πιο έντονη γεύση (θυμίζει κυρίως καρύδι), ενώ το κουσκούς έχει πιο αδιάφορη γεύση. Για αυτό το λόγο όταν την μαγειρεύουμε προσθέτουμε αρκετά μυρωδικά και μπαχαρικά. Τέλος, όσον αφορά την τιμή, η κινόα είναι λίγο πιο ακριβή. Και οι δύο τροφές έχουν την δικιά τους γεύση και σίγουρα σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Διαβάστε ακόμα για τις διαφορές που έχει το κους κους με το πλιγούρι.

https://www.argiro.gr/2022/03/kinoa-i-kous-kous-diafores-kai-omoiotites/