Πίσω

Κουνουπίδι: σωστή συντήρηση, αποθήκευση και επιλογή

Κουνουπίδι ένα παρεξηγημένο λαχανικό

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό του χειμώνα, με πολύ σημαντική θρεπτική αξία. Στην Ελλάδα η κατανάλωσή του δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλη, μιας και η μυρωδιά του, κατά το μαγείρεμα, αποθαρρύνει τον περισσότερο κόσμο στο να το δοκιμάσει.

Επιλογή

Το κουνουπίδι είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, αλλά είναι σε αιχμή τους πιο δροσερούς μήνες. Όταν το επιλέγουμε, πρέπει να είναι συμπαγές και να προστατεύεται από τα εξωτερικά του φύλλα. Όσο πιο σφιχτά και ζωηρά σε χρώμα είναι τα φύλλα που το περικλείουν, τόσο πιο πολλές μέρες μπορεί να διατηρηθεί. Οι λευκές ποικιλίες, δεν πρέπει να έχουν σκοτεινά «ηλιοκαμένα» σημεία. Εάν δούμε σημάδια όπου είναι ιδιαιτέρως μαλακό, είναι σημάδι ότι έχει αρχίσει να αλλοιώνεται.

Αποθήκευση-Συντήρηση

Αποθηκεύουμε τα φρέσκα κεφάλια κουνουπιδιού σε μια χαλαρά κλεισμένη ή διάτρητη πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Το κουνουπίδι χρειάζεται κυκλοφορία αέρα, γι’ αυτό δεν πρέπει να σφραγίζουμε ή να κλείνουμε ερμητικά την σακούλα. Το πλένουμε μόνο πριν το χρησιμοποιήσουμε, και εννοείται δεν αφαιρούμε τα φύλλα που το προστατεύουν. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να το διατηρήσουμε για περίπου μια εβδομάδα.

Ακόμα, μπορούμε να καταψύξουμε το κουνουπίδι. Για να γίνει σωστά η διαδικασία αυτή και να μην αναπτυχθούν άσχημες γεύσεις και οσμές, πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βήματα. Πλένουμε καλά το κουνουπίδι, το κόβουμε σε κομμάτια, το μπλανσάρουμε, το αφήνουμε να στεγνώσει και στην συνέχεια το βάζουμε σε ειδικές σακούλες για τρόφιμα και τοποθετείται στην κατάψυξη.

Κουνουπίδι στην κουζίνα

Η διαδικασία μαγειρέματος του κουνουπιδιού είναι αρκετά σημαντική, καθώς έχει την τάση να αναδύει μία δυσάρεστη μυρωδιά όταν θερμαίνεται. Μάλιστα, όσο περισσότερο μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά αυτή. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να το μαγειρεύουμε όσο πιο λίγο γίνεται.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μαγειρέψουμε το κουνουπίδι. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό, είτε ψημένο. Βραστό ή στον ατμό είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που μπορεί κανείς να το απολαύσει. Μπορεί, ωστόσο, να γίνει και στο φούρνο, να παναριστεί και να τηγανιστεί αλλά και να γίνει σούπα ή γιαχνί. Καλό είναι να μην καταναλώνεται ωμό από άτομα με προβλήματα στον θυρεοειδή, καθώς περιέχει ουσίες που ίσως δημιουργούν πρόβλημα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται