• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
602
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1½ κιλό κουνουπίδι
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • μέτρια
  • ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 400 γραμ. ντοματάκια
  • 1 φύλλο δάφνη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 300 Θερμίδες
    (kcal)
  • 60% Λιπαρά
  • 30% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το κουνουπίδι γιαχνί

Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια.

Το αφήνουμε να σταθεί σε λεκάνη με νερό και 1/4 φλ. ξίδι για 10΄.

Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε. Θα φτιάξουμε το κοκκινιστό κουνουπίδι γιαχνί σε πλασοτέ κατσαρόλα.

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι ώσπου να γυαλίσει και να γίνει διάφανο (για 5΄-6΄).

Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο, τη δάφνη και σοτάρουμε για 2΄-3΄ επιπλέον.

Τέλος, προσθέτουμε το κουνουπίδι και τα ντοματάκια.

Αλατοπιπερώνουμε το γιαχνί, ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη και κλείνουμε την κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε το γιαχνί για 20΄ ώσπου να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει η πατάτα.

Το φαγητό τρώγεται σκέτο σαν ελαφρύ γεύμα με φέτα και τραγανό ψωμί ή σερβίρεται πολύ ωραία με ρύζι.

Αν επιλέξετε να το σερβίρετε με ρύζι, δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο σπυρωτό πιλάφι.

Αν σας άρεσε το κοκκινιστό κουνουπίδι γιαχνί, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή:

Συμβουλή του Ειδικού

Μια ελαφριά και πολύ θρεπτική επιλογή, ιδανική για όσους προσέχουν το βάρος τους. Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει μόλις 25 θερμίδες. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για μια τροφή που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και προστατεύει από διάφορες παθήσεις της καρδιάς κι άλλα νοσήματα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται