• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
619

Για το κουνουπίδι γιαχνί

  • 1 κουνουπίδι μέτριο
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 πατάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 300 Θερμίδες
    (kcal)
  • 60% Λιπαρά
  • 30% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, το κόβουμε σε κομμάτια, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές ή κυδωνάτες.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι και τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να γίνουν διάφανες και να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ξερό και φρέσκα και σοτάρουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να ψηθεί λίγο και να βγάλει τα αρώματά του.

Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε δόσεις τα κομμάτια κουνουπιδιού.

Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις πατάτες.

Προσθέτουμε το μπαχάρι, τη δάφνη, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και νερό τόσο που να μισοσκεπάζει τις πατάτες.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

Δεν ανακατεύουμε, γιατί θα λιώσουν τα υλικά. Αντ’ αυτού, όποτε είναι αναγκαίο, ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια, σείοντας τον καπαμά.

Ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά, να τραβήξουν τη σάλτσα οι πατάτες και να μείνει
σχεδόν με το λάδι.

Τρώγεται σκέτο σαν ελαφρύ γεύμα με φέτα και τραγανό ψωμί ή σερβίρεται πολύ ωραία με ρύζι.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Μια ελαφριά και πολύ θρεπτική επιλογή, ιδανική για όσους προσέχουν το βάρος τους. Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει μόλις 25 θερμίδες. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για μια τροφή που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και προστατεύει από διάφορες παθήσεις της καρδιάς κι άλλα νοσήματα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται