Πίσω

Πορτοκάλια: σωστή επιλογή, συντήρηση και αποθήκευση

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων

Πέρα από την κατανάλωσή του ως φρούτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χυμός του πορτοκαλιού τόσο σε διάφορες γλυκές συνταγές, όσο και σε αλμυρές ως μέρος μια καλής μαρινάδας. Η μοναδική του γεύση και η οξύτητά του είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικές ιδιότητες που το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα φρούτα.

Πως επιλέγουμε πορτοκάλια

Είναι γεγονός, πως δεν είναι όλα τα πορτοκάλια κατάλληλα για όλες τις χρήσεις. Κάποιες ποικιλίες είναι κατάλληλες για φάγωμα και κάποιες άλλες για το χυμό τους. Η απουσία εξωτερικών στιγμάτων και κτυπημάτων, μαζί με το λαμπερό χρώμα, είναι δείκτες που πρέπει να ελέγχουμε κατά την αγορά πορτοκαλιών. Θέλουμε να είναι βαριά (κυρίως για αυτά που προορίζονται για χυμό) και να έχουν και το κοτσάνι, καθώς συνδέεται άμεσα με την φρεσκάδα του. Το άρωμα, ακόμα, μπορεί να μας βοηθήσει στην επιλογή του πορτοκαλιού.

Αποθήκευση - Συντήρηση

Εάν ο φλοιός τους είναι απόλυτα υγιής και απαλλαγμένος από αλλοιώσεις (συνεπώς παρεμποδίζεται η είσοδος των μικροοργανισμών) τότε μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 15 περίπου ημέρες, μακριά από το φως του ήλιου. Σε συνθήκες συντήρησης μπορούν να διατηρηθούν ως 3 μήνες. Δεν πρέπει, ωστόσο, να στοιβάζονται με άλλα λαχανικά ή φρούτα, επειδή έτσι δεν αναπνέουν σωστά και αναπτύσσονται μύκητες. Εννοείται πως δεν πλένουμε τα πορτοκάλια, παρά μόνο την στιγμή που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον χυμό, ο οποίος χάνει μέρος της θρεπτικότητάς του όσο παραμένει χωρίς να καταναλωθεί.

Που το χρησιμοποιούμε

Πέρα από την απλή απόλαυση ως φρούτο, μπορεί να προστεθεί σε διάφορες συνταγές, να γίνει γλυκό του κουταλιού, ακόμα και μαρμελάδα. Στην ζαχαροπλαστική οι χρήσεις του είναι πραγματικά αμέτρητες. Στην μαγειρική, προστίθεται για να δώσει οξύτητα σε κάποια δροσερή σαλάτα ως μέρος μιας βινεγκρέτ, ή ακόμα και σε μία μαρινάδα για κάποιο κρέας. Η οξύτητά του, στην τελευταία περίπτωση, βοηθά στο μαλάκωμα των ιστών του κρέατος και το κάνει πιο τρυφερό.

Δείτε ακόμα τις ποικιλίες μήλων
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται