Τα είδη των νουντλς (noodles)

Πώς ταξινομούνται τα νουντλς (noodles); 

Τα νουντλς (noodles) αποτελούν βασική τροφή πολλών πληθυσμών, κυρίως της ανατολής. Αποτελεί τροφή φυτικής προέλευσης και είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Όπως τα ζυμαρικά, έτσι και τα νουντλς απαντώνται σε πολλές μορφές και διαχωρίζονται σύμφωνα με την πρώτη ύλη που παρασκευάζονται. Μάθετε εδώ τα πάντα για τα νουντλς.

Ανάλογα με το κύριο συστατικό τους τα κυριότερα είδη είναι τα παρακάτω:

Noodles από σιτάρι

Πρόκειται για την ευρύτερη κατηγορία noodles η οποία περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία σε μέγεθος και σχήμα, αποξηραμένα και φρέσκα noodles. Τα πιο γνωστά είναι οι παρακάτω:  

Udon

Πρόκειται για noodles συνήθως μεγάλου μεγέθους, παχιά, κιτρινωπά τα οποία προέρχονται από την Ιαπωνία. Στην αγορά βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και πάχους. Βρίσκονται και ως φρέσκα, στιγμιαία, ξηρά, προμαγειρεμένα, ζελατινώδη, αφυδατωμένα και κατεψυγμένα. Δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη γεύση και έχουν μαλακή και μαστιχωτή υφή. Πριν μαγειρευτούν πρέπει να βράζονται σε καυτό νερό. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη νότια ασιατική κουζίνα. Σερβίρονται συνήθως με σούπα, αλλά και ως συνοδευτικό σε κρύα ή ζεστά πιάτα, κοτόπουλο, φύκια, μανιτάρια κ.ά. Συνδυάζονται ιδανικά με ένα γιαπωνέζικο μπαχαρικό, το miso.

Noodles με αυγό

Είναι noodles που προέρχονται από αλεύρι σίτου και κάποια ποσότητα αυγών. Είναι η πιο διαδεδομένη κατηγορία noodles. είναι γνωστά και ως κινέζικα noodles αυγού. Βρίσκονται στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων, πάχους, μεγέθους, φρέσκα ή ξηρά. Πριν μαγειρευτούν πρέπει να βράζονται σε νερό. Χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στην ασιατική κουζίνα ως κύρια πιάτα και συνδυάζονται ιδανικά με διάφορες σάλτσες και σούπες 

Ramen noodles

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή γιαπωνέζικη ποικιλία. Ουσιαστικά είναι noodles αυγού. Είναι μακριά και σγουρά. Πρέπει να καταναλωθούν αμέσως μόλις βράσουν. Συνδυάζεται με σούπες, όπως η ιδιαίτερα δημοφιλής ιαπωνική σούπα ramen.

Noodles ολικής άλεσης 

Είναι noodles που προέρχονται από σιτάρι ολικής άλεσης. Είναι κατάλληλα για χορτοφάγους. Πριν μαγειρευτούν πρέπει να βράσουν σε κρύο νερό ή να μαγειρεύονται στο τηγάνι με σύγχρονο ανακάτεμα (stir fry). Χρησιμοποιούνται ευρέως στην ασιατική κουζίνα και συνδυάζονται ιδανικά με λαχανικά, κρέας, σαλάτες, σάλτσες κ.ά.

Soba noodles (noodles από φαγόπυρο)

Πρόκειται για noodles που προέρχονται από μαυροσίταρο (φαγόπυρο). Προέρχονται από την Ιαπωνία. Παρασκευάζονται συνήθως από αλεύρι φαγόπυρου και νερό και κάποιες φορές και με εξευγενισμένο αλεύρι σίτου. Έχουν καστανό χρώμα και αρκετά μεγάλο πλάτος. Πριν μαγειρευτούν πρέπει να βράζονται. Συνήθως στην αγορά βρίσκονται σε ξηρή μορφή. Η γεύση τους θυμίζει αυτή των ξηρών καρπών. Συνδυάζονται σε ζεστά και κρύα πιάτα και συνοδεύουν ιδανικά με σούπες, λαχανικά, φύκια, σάλτσες κ.ά.

Noodles ρυζιού

Πρόκειται για noodles που κατασκευάζονται συνήθως αποκλειστικά από αλεύρι ρυζιού και νερό. Κάποιες φορές προστίθεται και άμυλο καλαμποκιού, ώστε να γίνουν πιο διαφανή και με κομψή υφή. Στην αγορά υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων, μεγεθών με απαλή υφή και διακριτική γεύση. Τα noodles που προέρχονται αποκλειστικά από αλεύρι ρυζιού και νερό είναι απαλλαγμένα από γλουτένη. Μαγειρεύονται γρήγορα και χρειάζονται απλά ένα γρήγορο μούλιασμα σε ζεστό νερό. Χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως συνοδευτικά σε σαλάτες, σούπες, κρέατα, ράμεν κ.ά.

Noodles από φασόλια (Mung bean thread noodles)

Πρόκειται για noodles από άμυλο πράσινων φασολιών τύπου mung και νερό. Είναι άσπρα, νηματοειδή, ημιδιαφανή σαν λάστιχο. Είναι γνωστά και ως noodles σελοφάν ή γυαλιού. Είναι σκληρά όταν είναι ξηρά, γι’ αυτό πριν το μαγείρεμα πρέπει να βράσουν σε ζεστό νερό. Αφού μαγειρευτούν γίνονται σα μαλακές χορδές και φουσκώνουν με το τηγάνισμα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη ασιατική κουζίνα. Είναι ιδανικά για stir fry μαγείρεμα και συνδυάζονται με σούπες, σαλάτες. Χρησιμοποιούνται και ως γέμιση σε spring rolls

Shitaraki noodles 

Πρόκειται για noodles που προέρχονται από το φυτό  Konjac. Δεν έχουν θερμίδες, υδατάνθρακες, γλουτένη. Είναι λεπτά και ημιδιαφανή. Είναι πολύ καλή πηγή γλυκομαννάνης, η οποία είναι μια φυτική ίνα που βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στην αγορά βρίσκεται σε διάφορα μεγέθη. Συνδυάζονται ιδανικά με σούπες, λαχανικά, σάλτσες, ακόμα και ως dressing.

https://www.argiro.gr/2022/03/ta-eidi-ton-nountls-noodles/