Πίσω

Αλάτι

Η νοστιμιά του φαγητού κρύβεται και στο αλάτι.

Το αλάτι αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το πιο γνωστό καρύκευμα το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά και σχεδόν σε κάθε γεύμα. Στον κλάδο της μαγειρικής πέρα από την γεύση που προσδίδει, συμβάλλει και στην συντήρηση κάποιων τροφίμων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη στο εμπόριο.

Θαλασσινό αλάτι

Αυτό το είδος λαμβάνεται απευθείας μέσω της εξάτμισης του θαλασσινού νερού. Συνήθως δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία ή υφίσταται ελάχιστη, και για αυτό διατηρεί στοιχεία του όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ανάλογα με τη θάλασσα από την οποία προέρχεται, διαφέρουν και οι περιεκτικότητες στα παραπάνω στοιχεία.

Επιτραπέζιο αλάτι

Είναι ένα ελαχίστως αλεσμένο, εξαιρετικά εξευγενισμένο, το οποίο αποτελεί προϊόν εξόρυξης. Συνήθως έχει επεξεργαστεί και έχει προστεθεί ιώδιο, καθώς και ανθρακικό μαγνήσιο και άλλες χημικές ουσίες. Το πλεονέκτημα του είναι ότι δεν κάνει σβώλους, αλλά είναι μονοδιάστατο στη γεύση, σε σύγκριση με το αλάτι kosher και το θαλασσινό αλάτι. Χρησιμοποιείται συχνά σε παρασκευές που απαιτούν ψήσιμο, επειδή οι λεπτοί κόκκοι δίνουν μια ομοιόμορφη υφή (οι κρύσταλλοι στο αλάτι kosher και στο θαλασσινό μπορεί να διαφέρουν πολύ ως προς το σχήμα και το μέγεθος). Όπως όλοι οι τύποι, το επιτραπέζιο παίζει άλλους ρόλους στο μαγείρεμα και το ψήσιμο. Εκτός από το να προσθέτει τη δική του αλμυρή γεύση, τονίζει άλλες γεύσεις και διατηρεί τα τρόφιμα ζουμερά.

Εναλλακτικές Επιλογές

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το επιτραπέζιο αλάτι με το kosher. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε λίγο περισσότερο αλάτι kosher, ανάλογα με το μέγεθος των κρυστάλλων (που ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα) του kosher.

Πώς να επιλέξετε

Εάν δεν καταναλώνετε πολλά τρόφιμα που περιέχουν ιώδιο (συμπεριλαμβανομένων των οστρακόδερμων και των γαλακτοκομικών προϊόντων), φροντίστε να αγοράσετε επιτραπέζιο αλάτι που περιέχει ιώδιο, το οποίο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, με συμβολή σε σημαντικές λειτουργίες του σώματος.

Τρόπος αποθήκευσης

Μπορούμε να το διατηρήσουμε σε ξηρό περιβάλλον για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να παρουσιάσει καμία αλλοίωση.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται