Πίσω

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα με γλυκιά γεύση και άρωμα, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα. Είναι ένας καρπός με συχνή κατανάλωση στην Ελλάδα από μικρούς και μεγάλους. Η χρήση του στην μαγειρική είναι συχνή. Το συναντάμε στο εμπόριο είτε φρέσκο, είτε αποξηραμένο, είτε ως κομπόστα.

Συλλέγονται όταν ακόμα η σάρκα τους είναι σκληρή. Το ακριβές χρώμα που θα έχει ο τελικός καρπός, εξαρτάται και από το είδος της ποικιλίας.

Διατροφική Αξία και Οφέλη

Τα δαμάσκηνα, όπως άλλωστε και τα περισσότερα φρούτα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχά σε πρωτεΐνες και λίπη. Το γεγονός ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες τα καθιστούν ιδανικά για μία ισορροπημένη δίαιτα και για την απώλεια κιλών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α καθώς και βιταμίνη C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό στον ανθρώπινο οργανισμό προστατεύοντας τα κύτταρα.

Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα καθιστά ιδανικά για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και για προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα. Όσον αφορά τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε αυτό το φρούτο, είναι πλούσιο σε κάλιο, φθόριο και σίδηρο, με το κάλιο να βοηθά στον τόσο στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, όσο και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο διατροφικό υλικό που πρέπει να περιλαμβάνουμε στην διατροφή μας, ώστε να επωφελούμαστε από τα όσα προσφέρει.

ΤΧρήση στην κουζίνα

Τα δαμάσκηνα μπορούν να καταναλωθούν τόσο σκέτα, σαν ένα δυναμωτικό σνακ, όσο και μέσα σε πολλές συνταγές. Επίσης συναντάμε τα δαμασκηνα σε γεμίσεις για παρασκευές γλυκές ή αλμυρές. Τα δαμασκηνα ταιριάζουν πολύ και με κάστανα, για αυτό το λόγο πολλές φορές συνδυάζονται, με μοναδικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τις γλυκές παρασκευές, η μαρμελάδα που φτιάχνει αυτό το φρούτο είναι εξαιρετική. 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται