Πίσω

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο γνωστά και συχνά χρησιμοποιούμενα αρωματικά βότανα.

Αυτό το κλασικό βότανο, με τα φύλλα που μοιάζουν με πευκοβελόνα και το μοναδικό άρωμά του, είναι ένα από τα λίγα βότανα που είναι πραγματικά ανθεκτικό στον κρύο καιρό, καθιστώντας το ιδανικό για χειμερινή μαγειρική. Ευτυχώς, οι γεύσεις του συνδυάζονται καλά με άλλα υλικά που ταιριάζουν με κρύο καιρό. Το δεντρολίβανο έχει την μορφή θάμνου και είναι φυτό που μεγαλώνει χωρίς απαιτήσεις. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε νωπή ή ξερή μορφή, καθώς πωλείται επίσης και το αιθέριο έλαιο του.

Πέρα από την χρήση του στο χώρο της μαγειρικής, χρησιμοποιείται και σαν φάρμακο. Επιλέγουμε να συλλέξουμε τα κλαδάκια του δεντρολίβανου λίγο πριν την έναρξη της ανθοφορίας, καθώς εκείνη την περίοδο τα έλαια του βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Μετά την συλλογή, το τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος, ώστε να γίνει η ξήρανσή του. Μόλις δούμε ότι τα κλαδιά του δεν είναι πια ελαστικά και σπάνε, είναι έτοιμο για αποθήκευση. Καλό είναι να το αποθηκεύουμε σε κλειστό δοχείο, ώστε να μην εξασθενεί το άρωμά του.  

Πώς να επιλέξετε

Το φρέσκο δεντρολίβανο μπορεί κανείς πλέον να το βρει πολύ εύκολα στο εμπόριο. Το βρίσκουμε συχνά σε συσκευασίες με ολόκληρα κλαδάκια. Πριν το αγοράσουμε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι φρέσκο, πράσινο και εύκαμπτο, όχι ξηρο, εύθραυστο ή μαυρισμένο.

Τρόπος αποθήκευσης

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το δεντρολίβανο στο ψυγείο τυλιγμένο σε μια υγρή πετσέτα για διάστημα έως και μία εβδομάδα.

Δεντρολίβανο και μαγειρική

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται είτε φρέσκο, μόλις δηλαδή το κόψουμε, είτε ως αποξηραμένο. Πρέπει να γνωρίζουμε, πως όταν χρησιμοποιούμε αποξηραμένο, λόγω του ότι έχει χάσει υγρασία, έχουν συμπυκνωθεί όλα τα αρωματικά του στοιχεία. Επομένως χρειαζόμαστε μικρότερη ποσότητα, από ότι αν ήταν φρέσκο. 

Στην μαγειρική το χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα συχνά, όταν θέλουμε να δώσουμε άρωμα και γεύση. Μια μικρή ποσότητά του είναι αρκετή για να  αρωματίσει κάθε είδος παρασκευή. Δεν υπάρχει έδεσμα, που να μην αποκτά μοναδική γεύση με την προσθήκη δεντρολίβανου. Τέλος αρκετοί το προτιμούν και σε μορφή αφεψήματος.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται