Πίσω

Φουντούκι

Το φουντούκι είναι ένα είδος ξηρού καρπού που καλλιεργείται σε διάφορες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κίνα.

Το φουντούκι είναι ένας σφαιρικός και σκληρός καρπός ιδιαιτέρως αγαπητός με μεγάλη κατανάλωση παγκοσμίως. Είναι ιδιαιτέρως θρεπτικός με σημαντικά οφέλη και μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμός είτε και ψημένος ή ακόμα και να αποτελέσει βασική πρώτη ύλη για νόστιμα αλείμματα.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Το φουντούκι είναι ένας διατροφικός θησαυρός, με πολλά σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, περιέχει περίπου ίση ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων, καθώς επίσης και μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Έχουν, ακόμα, ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου. Είναι μια καλή πηγή ω-6 λιπαρών οξέων, σημαντικά συστατικά που βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.

Για την υγεία τα οφέλη είναι αρκετά. Καταρχάς παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην ‘’αποτοξίνωση’’ του οργανισμού και στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών. Οι ουσίες αυτές (γνωστές ως φαινολικές ενώσεις) μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερη συχνότητα χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η νόσος του Alzhemer και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, το φουντούκι μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειώσει την ολική και την κακή χοληστερόλη και βοηθάει στην ομαλοποίηση την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς περιέχουν σημαντικό αριθμό θερμίδων.

Φουντούκι στη μαγειρική

Το φουντούκι εκτός του ότι μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ψημένο, έχει και σημαντικό ρόλο στην σοκολατοβιομηχανία. Αποτελεί βασικό συστατικό της αγαπημένης πραλίνας σοκολάτας, που ουσιαστικά είναι πολτοποιημένα φουντούκια, ζάχαρη και κακάο. Για αυτό το λόγο ταιριάζουν καλύτερα σε γλυκές παρασκευές.

Θρυμματισμένο μπορεί να προστεθεί σαν toping σε διάφορες κρέμες, παγωτά ή τσουρέκια καθώς επίσης και σε γεμίσεις κέικ ή μάφιν. Προστίθεται ακόμα σε μπράουνις, τάρτες και μπισκότα. Πολλοί είναι και αυτοί που πριν το χρησιμοποιήσουν το καραμελώνουν για μία πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται