Θεσσαλονίκη: Οι γυναίκες στον Αγ. Αντώνιο φτιάχνουν με αγάπη & μεράκι χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα

Ο σκοπός του Συνεταιρισμού

Ο Άγιος Αντώνιος είναι ένα ορεινό χωριό, 700 κατοίκων, 35 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το χωριό που παλιότερα οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ιδρύθηκε το 1999 ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός της Θεσσαλονίκης, ο “Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου”.

Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε κυρίως για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργήθηκαν στους κατοίκους λόγω του συνεχώς μειούμενου αγροτικού εισοδήματος. Κύριος σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών, η ενίσχυση του οικογενειακού τους εισοδήματος, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης. Και όλα αυτά έγιναν εφικτά μέσα από την παραγωγή και διάθεση μιας σειράς υγιεινών, χειροποίητων, παραδοσιακών προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι.

Πώς ξεκίνησε ο συνεταιρισμός

Οι γυναίκες του χωριού θέλοντας να δώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αξία στα προϊόντα τους, παρακολούθησαν σεμινάρια, έκαναν έρευνα αγοράς και κατόπιν επέλεξαν τα προϊόντα που θα παρήγαγαν και θα έμπαιναν κάτω από τη σκέπη της ετικέτας «Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου».

Αρχικά τα προϊόντα παρασκευάζονταν στα σπίτια του χωριού φροντίζοντας με μεράκι την σταθερή και κορυφαία ποιότητα των χειροποίητων προϊόντων. Πολύ γρήγορα βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου στα προϊόντα που παράγονταν και την επικράτησή τους ανάμεσα σε άλλα προϊόντα του ανταγωνισμού, το παρασκευαστήριο μεταφέρθηκε στο κτήριο του παλιού γαλακτοκομικού συνεταιρισμού το οποίο και τους παραχωρήθηκε.

Από ‘κει και πέρα, οι γυναίκες του συνεταιρισμού ανέλαβαν δράση και χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση που έλαβαν για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και τα κέρδη από την πώληση των προϊόντων τους, βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις, αγόρασαν εξοπλισμό και αυτοκίνητο για τη διανομή των προϊόντων.

Το “Καφεγλυκοπωλείο”

Στο Συνεταιρισμό σήμερα παράγουν πάνω από 30 είδη τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων. Οι 20 γυναίκες που απασχολούνται δεν εφησυχάζονται καθώς έχουν καταλάβει ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την επιτυχία. Έτσι συμμετέχουν σε σεμινάρια, ημερίδες και τηλεδιασκέψεις και κάνουν ό,τι χρειάζεται για να παραμένουν ανταγωνιστικές.

Έτσι με στόχο την ανάπτυξη του τόπου και την προσφορά του Συνεταιρισμού στο χωριό, το 2008 αξιοποιώντας προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου, ξεκίνησαν τη λειτουργία ενός παραδοσιακού καφενείου. Το “Καφεγλυκοπωλείο” βρίσκεται στην είσοδο του χωριού σε ένα ιδιαίτερα όμορφο σημείο με θέα τον Όλυμπο. Εκεί με πολλή αγάπη και μεράκι διαμορφώθηκαν όλοι οι χώροι έτσι ώστε να γίνει το αγαπημένο σημείο συνάντησης ντόπιων και περαστικών.

Στο χώρο του «Καφεγλυκοπωλείο» μπορεί κάποιος να γευτεί την παραδοσιακή τοπική πίτα «περέκ» και φρέσκα γλυκά μαζί με τον καφέ ή το αφέψημά του ενώ τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν στην προσεγμένη παιδική χαρά δίπλα στην αυλή! Οι μυρωδιές από την ετοιμασία εδεσμάτων, η ηρεμία που προσφέρει η άπλετη θέα και το φυσικό περιβάλλον μένουν αξέχαστα σε κάθε επισκέπτη. Όπως επίσης και η ηθική ικανοποίηση, ότι έχει συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των γυναικών της υπαίθρου, οι οποίες αποτελούν ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για να ζωντανέψουν τα χωριά μας.

Η επιτυχία τους

Και οι αξιοθαύμαστες γυναίκες του συνεταιρισμού δεν σταματούν! Μερικά από τα επιτεύγματά τους είναι ότι:

-Φρόντισαν να πάρουν πιστοποίηση ISO 22000 για τα παραδοσιακά τους προϊόντα.

-Συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στις Βρυξέλλες, με την πρόεδρο του Συνεταιρισμού ως Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας της Ελλάδας.

-Βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σαν ένα παράδειγμα καλής πρακτικής.

Και το σημαντικότερο όλων στις μέρες μας είναι, ότι παρ’ όλη την κρίση λόγω covid-19, ο Συνεταιρισμός δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και καλής πρακτικής για να ζωντανέψουν τα χωριά μας και να απασχολούνται οι γυναίκες της υπαίθρου με δημιουργικό τρόπο.

Τα προϊόντα τους

Τα προϊόντα που παράγουν είναι ένα και ένα και μεταξύ άλλων θα βρείτε ποντιακά χειροποίητα προϊόντα παραδοσιακά ψημένα στο τζάκι, φτιαγμένα με αλεύρι Λήμνου νερό και αλάτι. Τέτοια είναι το «Περέκ», το «Ιβριστό», το «Συρόν» και τα «Μακαρίνα».

Θα βρείτε επίσης παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά όπως χυλοπίτες και διαφόρων ειδών τραχανάδες.

Εννοείται ότι πρέπει αν σας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζονται με φρέσκα φρούτα στην εποχή τους, ζάχαρη και φυσικό χυμό λεμονιού. Μοναδικές γεύσεις από αγριόσυκο, κεράσι, καϊσι, καρότο, σταφύλι, κυδώνι, πορτοκάλι αλλά και κολοκύθι θα βρείτε στον κατάλογό τους.

Όπως και τα γλυκά του κουταλιού έτσι και οι μαρμελάδες γίνονται με φρέσκα φρούτα στην εποχή τους, ζάχαρη και φυσικό χυμό λεμονιού. Πορτοκάλι, δαμάσκηνο, βερίκοκο, φράουλα και καρότο οι γεύσεις τους.

Τέλος, καταπληκτικά είναι και τα χειροποίητα κουλουράκια αλλά και τα τσουρέκια που έχει να προσφέρει ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου. Κουλουράκια με κανέλα, ή με αμύγδαλο. Τσουρέκια κλασικά ή τα μοναδικά νηστίσιμα φτιαγμένα με κολοκύθα!

Για να γνωρίσετε καλύτερα το Γυναικείο Συνεταιρισμό Άγιος Αντώνιος, επισκεφθείτε το site τους, www.aianton.gr

Αν είστε μέλος ενός αγροτουριστικού συνεταιρισμού και επιθυμείτε να επικοινωνήσετε τη δουλειά και τα προϊόντα σας μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω του mail info@argiro.gr

https://www.argiro.gr/2022/04/gynaikeios-agrotikos-synetairismos-agiou-antoniou/