Πίσω

Καρότα

Τα καρότα καταλαμβάνουν σπουδαία θέση στην ελληνική κουζίνα

Η ρίζα του καρότου αποτελεί το πιο αξιοποιήσιμο μέρος του. Αν και το πορτοκαλί είναι το πιο κοινό χρώμα των καρότων, μπορεί να έχουν όλα τα είδη σχημάτων και μεγεθών, από μωβ έως λευκό, λεπτό έως παχουλό, κωνικό έως και στρογγυλό. Τα περισσότερα από τα λεγόμενα baby carrots που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι στην πραγματικότητα ώριμα καρότα που έχουν μειωθεί για να φαίνονται νεότερα. Μπορεί να είναι βολικά στη χρήση, καθώς απαιτούν λίγη προετοιμασία, αλλά δεν θα έχουν την τρυφερή γλυκύτητα των αληθινών ανώριμων καρότων, τα οποία μπορείτε να βρείτε στις αγορές των αγροτών. Αναμφίβολα όμως το χαρακτηριστικό πορτοκαλί καρότο είναι το πιο συνηθισμένο. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και συνδέεται με πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Οι ιδιότητες που έχει το καρότο άλλωστε, είναι αυτές που το καθιστούν έναν μικρό διατροφικό ‘’θησαυρό’’.  

Τα καρότα στη μαγειρική

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα καταναλώσεις. Είτε ωμά είτε συνοδεύοντας άλλα υλικά, μπορούν να προσφέρουν όλα τα οφέλη του. Στην ελληνική κουζίνα τα συναντάμε συχνά με την μορφή τουρσί, όπως επίσης και άλλες παρασκευές δίνοντας μια έξτρα γεύση. Έχει αποδειχθεί ότι το μαγείρεμα του καρότου έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερη βήτα καροτίνη η οποία συνδέεται με πλήθος θετικών επιδράσεων.

Παράλληλα, το ζέσταμα του με οποιοδήποτε τρόπο μαγειρέματος, έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση μιας πιο γλυκιάς γεύσης, με την αφαίρεση των πράσινων μερών να είναι ένα tp για την αποφυγή πικρής επίγευσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι σκέτο σαν κολατσιό αποτελεί μια άκρως γευστική επιλογή. Ακόμα τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε και τα baby καρότα να χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά σε μαγειρικές παρασκευές. Τέλος, ακόμα και στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται ιδιαιτέρως.

Εναλλακτική επιλογή

To παστινάκι, με λιγότερο γλυκιά γεύση, μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον υποκατάστατο για το καρότο, ειδικά όταν είναι ψητό.

Πώς να επιλέξετε

Η καλύτερη επιλογή για φρέσκα καρότα, είναι να τα αγοράζουμε μαζί με τις πράσινες φυλλώδεις κορυφές τους. Ακόμη και όταν είναι πολύ μεγάλα, με φρέσκια κορυφή πρέπει να είναι τρυφερά, ζουμερά και γεμάτα γεύση. Θέλουμε να έχουν ωραίο χρώμα, χωρίς εξωτερικά χτυπήματα και στίγματα. Τα ίδια χαρακτηριστικά θέλουμε και όταν αγοράζουμε συσκευασμένα.

Τρόπος προετοιμασίας

Εάν είναι νεαρά και τρυφερά, δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε το εξωτερικό τους δέρμα, καθώς έχει πολλή γεύση και βιταμίνες. Καθώς τα καρότα ωριμάζουν, η φλούδα τους γίνεται λίγο πικρή, επομένως είναι συνετό να αφαιρούμε μόνο ένα λεπτό στρώμα. Συχνά, όταν είναι πολύ ώριμα έχουν ξυλώδη γεύση και δεν είναι ιδανικά για μαγείρεμα.

Τρόπος αποθήκευσης

Μόλις τα προμηθευτούμε, κόβουμε τις πράσινες κορυφές, ώστε να μην τραβούν την υγρασία από το κύριο μέρος και οδηγήσουν στην αλλοίωσή τους. Ιδανικά αποθηκεύουμε τα καρότα στο ψυγείο. Αν και διατηρούνται καλά, χάνουν τη γλυκύτητα και τη γεύση τους όσο μεγαλύτερο διάστημα αποθηκεύονται. Τα πλένουμε μόνο όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται