Πίσω

Κινόα

Η κινόα αποτελεί ένα superfood που στην ελληνική κουζίνα έχει ξεκινήσει και αποκτά σημαντική θέση.

Παρά την αρχική κατανάλωση από χορτοφαγικά άτομα κι όχι μόνο, πλέον όλες οι διατροφικές κατηγορίες στρέφονται σε τέτοιου είδους υγιεινούς τρόπους διατροφής. Όλο και περισσότερες συνταγές με κινόα κάνουν την εμφάνισή τους, δίνοντας την δυνατότητα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή. Αποτελεί άλλωστε επιλογή για όσους γυμνάζονται και θέλουν να χάσουν βάρος. Ονομάζεται «υπερτροφή» επειδή είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης μια καλή πηγή μετάλλων και φυτικών ινών, καθώς και σιδήρου, ψευδάργυρου, καλίου, ασβεστίου και βιταμίνης Ε.

Όσον αφορά την γεύση της, είναι ένα ήπιο, ελαφρώς γλυκό σιτάρι. Αλλά αυτό που την κάνει πραγματικά ενδιαφέρουσα είναι η απαλή αλλά τραγανή υφή της. Όταν μαγειρευτεί, ο σπόρος γίνεται τρυφερός και ελαφρύς.

Συνταγές με κινόα

Σημαντικό στάδιο πριν από κάθε παρασκευή με κινόα είναι το καλό ξέπλυμα. Η κινόα περιβάλλεται από μία φυσική επίστρωση, η οποία την καθιστά αρκετά πικρή. Με το πλύσιμο μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε από αυτή. Η χρήση της στη μαγειρική δεν περιορίζεται. Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια οποιοδήποτε άλλο δημητριακό. Συνοδευτικό σε κρεατικά ή μέσα σε σαλατικά αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή.  Είναι το δυναμωτικό ξεκίνημα της μέρας, η αναπλήρωση ενέργειας το μεσημέρι, και το βράδυ. 

Πώς να επιλέξουμε

Μπορούμε να βρούμε κινόα σε καταστήματα φυσικών τροφίμων ή σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. 

Προετοιμασία στην κουζίνα

Αρχικά, ξεπλένουμε καλά. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να απαλλαγεί η κινόα από την επικάλυψη της σαπωνίνης, μια πικρή φυσική ουσία με γεύση σαπουνιού που προστατεύει τα φυτά από τα έντομα. Το μεγαλύτερο μέρος της κινόα υποβάλλεται σε επεξεργασία για να αφαιρεθεί μεγάλο μέρος της σαπωνίνης, οπότε η βύθιση σε ένα μπολ με δροσερό νερό είναι το μόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εάν το νερό φαίνεται πολύ θολό, συνεχίστε να το ξεπλένετε με νερό μέχρι να φύγει σχεδόν η θολότητα.

Μαγειρεύουμε την κινόα όπως θα κάναμε και με το ρύζι. Χρησιμοποιούμε αναλογία υγρού προς κινόα 2:1. Φέρνουμε το νερό σε βράση, μειώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Η κινόα μαγειρεύεται σε περίπου 10 με 15 λεπτά.

Τρόπος αποθήκευσης

Ιδανικά την αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος για έως και ένα χρόνο.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται