Το κοκορέτσι είναι ο απόλυτος μεζές για τον καλοφαγά, ένα ελληνικό ψητό έδεσμα από εντόσθια ζωών, συνήθως αρνιού, περασμένα στη σούβλα και ψημένα στα κάρβουνα. Το κοκορέτσι συνήθως ψήνεται δίπλα στο πασχαλινό αρνί, γίνεται όμως πεντανόστιμο στο φούρνο. Είναι το κατεξοχήν φαγητό που πρωταγωνιστεί με τα υπόλοιπα ψητά της σούβλας στο τραπέζι του Πάσχα μολονότι έχει συνδεθεί με όλες τις μεγάλες εορτές που απαιτεί κρεατοφαγία. Άλλωστε όλοι μας έχουμε έναν φίλο ή συγγενή που γνωρίζει να φτιάχνει κοκορέτσι επιδεικνύοντας με περίσσεια περηφάνια την τεχνική η οποία δεν έχει αλλάξει και πολύ από τα αρχαία χρόνια. Αν και θεωρείται ελληνικό ορεκτικό, η δημοφιλία του ξεπερνά την χώρα μας καθώς είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη Βαλκανική Χερσόνησο, στη Τουρκία αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν.