Πίσω

Κρέας

Το κρέας αποτελεί μια από τις βασικές τροφές του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια.

Ο άνθρωπος από πάντα κυνηγούσε τα θηράματά του για να μπορέσει να επιβιώσει. Το κρέας ανήκει στην κατηγορία των τροφών που καταναλώνονται πιο συχνά και προσφέρει κάποια σημαντικά διατροφικά στοιχεία. Εδώ υπάρχουν δυο κατηγορίες κρεάτων, τα κόκκινα που είναι το μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι και παράγωγα αυτών όπως ο κιμάς. Και υπάρχουν και τα λευκά. Η κατανάλωση των κόκκινων κρεάτων τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί προς περιορισμό από τους καταναλωτές και βρίσκεται μάλιστα στην κορυφή της Μεσογειακής Πυραμίδας. 

Οφέλη και Θρεπτική Αξία

Το κόκκινο κρέας παρέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία βοηθά στην κατασκευή οστών και μυών. Το λίπος που περιέχεται ποικίλει ανάλογα και με το ζώο από το οποίο προέρχεται . Επίσης, ο αιμικός σίδηρος που περιέχει, απορροφάται εύκολα από το σώμα. Παρέχει επίσης βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη αυτή βοηθά στην παραγωγή DNA και διατηρεί τα νεύρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε υγιή κατάσταση. Περιέχει και ψευδάργυρο, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά. 

Αν και η υπερκατανάλωση του συνδέεται με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, όπως είναι ο καρκίνος του εντέρου, σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο. Αποτελεί καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Πρέπει να αποφεύγουμε επεξεργασμένες μορφές, όπως είναι τα αλλαντικά και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς λόγω των πολλών συντηρητικών που περιέχουν, καθίστανται ακατάλληλα.

Η κατηγορία λευκό κρέας έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση. Περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι σχετικά φτωχό σε λίπος, για αυτό και προτιμάται από άτομα που βρίσκονται σε διατροφή ή θέλουν να έχουν μια διατροφή περιορισμένων λιπαρών. Θεωρείται πιο θρεπτικό σε σχέση με το κόκκινο και η κατανάλωσή του, μπορεί να γίνεται πιο συστηματικά. Και εδώ, ωστόσο, χρειάζεται μέτρο. Μπορούμε να επιλέγουμε κρέατα βιολογικά και ελευθέρας βοσκής, σε μια προσπάθεια κατανάλωσης υψηλά θρεπτικών τροφών.

Χρήσεις στη μαγειρική

Στην κουζίνα όλων των ειδών τα κρέατα μπορούν να μαγειρευτούν με πολλές και διαφορετικές συνταγές και να ικανοποιήσουν τα γούστα όλων. Κοκκινιστά, ψητά, βραστά είναι οι πιο κλασικές εκδοχές. Κρεατόπιτες, σούπες, μπέργκερ είναι ακόμα μερικοί τρόποι κατανάλωσης. Η ποικιλία των συνταγών είναι πραγματικά τεράστια. Ας θυμόμαστε ότι στόχος είναι να προσλαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να είναι λιγότερο επεξεργασμένα τα τρόφιμά μας.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται