Πίσω

Λαϊκή αγορά: Ο Υπαίθριος Παράδεισος της Νοικοκυράς

Τα θετικά της λαϊκής αγοράς

Χρόνια τώρα όλες οι νοικοκυρές έχουν τη συνήθεια να παίρνουν το καλαθάκι τους και να βολτάρουν στην λαϊκή. Ένας πολύ σημαντικός λόγος που χιλιάδες μαγείρισσες και μάγειρες προμηθεύονται προϊόντα από την υπάιθρια αγορά είναι ότι έχει προνομιακές τιμές, αφού ο ίδιος ο παραγωγός εκτελεί χρέη μεσάζοντα και διανομέα μαζί, προσφέροντας τα προϊόντα φθηνότερα. Άλλο ένα πλεονέκτημα, είναι ότι είσαι σίγουρη πως ότι πάρεις είναι φρέσκο. Επίσης, βλέπεις τον “παραγωγό στα μάτια”, ποντάροντας στην ποιότητα των προϊόντων.

Διαφήμιση

Πώς ξεκίνησε και συνεχίζεται η λαϊκή αγορά

Η προέλευση αυτού του παζαριού, ξεκίνησε όταν ο γεωργός μετά από μία επιτυχημένη σοδειά, αδυνατώντας να καταναλώσει, o ίδιος και η οικογένειά του, όλα τα πορτοκάλια από το δεντράκι του, αποφάσισε να δώσει μερικά στην γειτονιά, με ένα μικρό αντίτιμο. Ο ένας έγιναν πολλοί και έτσι μία φορά την εβδομάδα στήνεται σε κάθε γειτονιά ένα μικρό πανηγυράκι. 

Μετά από αρκετά χρόνια, οι μικροί παραγωγοί αναπτύχθηκαν, που σημαίνει μεγαλύτερη ποικιλία στον πάγκο τους, δηλαδή παράγουν και προσφέρουν περισσότερα προϊόντα. Επίσης, η λαϊκή σήμερα δεν έχει την παραδοσιακή μορφή, με κιόσκια μόνο με αγγουράκια και ντομάτες. Πλέον, στην υπαίθρια αγορά, μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι: από λαχανικά και φρούτα, μέχρι ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές. Έτσι, σε κάθε περιοχή όπου στήνονται οι πάγκοι της λαϊκής αγοράς, σχηματίζονται δρόμοι χιλιομέτρων με μεγάλη γκάμα, όπου μπορούμε να βρούμε ό,τι θέλουμε ανεξάρτητα αν ψάχνουμε προϊόντα για την κουζίνα ή το σαλόνι μας. Το επόμενο βήμα αυτής της αγοράς, ίσως θα ήταν, στον τομέα των τροφίμων, να πωλούνται μόνο βιολογικά προϊόντα, όπου και είπαμε ότι υπάρχει περαιτέρω εγγύηση.

Διαφήμιση

Η συντήρηση των προϊόντων

Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό της συντήρησης. Όταν βρίσκουμε φρέσκα, καλά και φθηνά προϊόντα τα θέλουμε όλα. Πρέπει, όμως, να μπορούμε να τα συντηρήσουμε για να τα απολαύσουμε. Έτσι λοιπόν, κρατάμε το μαρουλάκι άκοπο και ολόκληρο στο ψυγείο μας, χωρίς να το πλύνουμε. Το ίδιο και τα φρούτα μας.

Επίσης, δεν κόβουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά για να μην “κιτρινίσουν”. Το βασικότερο είναι να μένουν όλα στο ψυγείο, σε θέσεις ανάλογα με το είδος τους. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπαίνουν από το μεσαίο έως το κάτω κάτω ράφι, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, κι έτσι το τυρί μας δεν χαλάει.  

Με απλά λόγια, η λαϊκή αγορά είναι η ιδανική ευκαιρία για να κάνουμε ποιοτικά ψώνια, έρευνα αγοράς και μία όμορφη βόλτα ανακαλύπτοντας μικρούς και μεγάλους θησαυρούς σε καλές τιμές.

Διαβάστε ακόμα πώς να επιλέξετε χόρτα και πώς να τα καθαρίσετε για να φτιάξετε πεντανόστιμες πίτες: 

Διαφήμιση

Ποιο σαλάτα θα σερβίρατε για το οικογενειακό σας τραπέζι;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται