Πίσω

Μαρούλι

Μαρούλι, ένας πράσινος θησαυρός

Το μαρούλι είναι ένα φυτό με σημαντικά μεγάλη κατανάλωση παγκοσμίως. Χάρη στα θερμοκήπια, η διάθεσή τους γίνεται όλο το χρόνο. Είναι ένα λαχανικό με έντονο πράσινο χρώμα που αποτελεί το βασικό υλικό στη σαλάτα πολλών ανθρώπων. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μαρουλιού που διαφέρουν μεταξύ τους ακόμα και στο χρώμα. Η πιο γνωστή ποικιλία στα μαρούλια είναι το γνωστό σε όλους μας iceberg.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Το μαρούλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθώς και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, λίπους, υδατανθράκων, φυτικών ινών και σακχάρων. Στα μέταλλα που βρίσκονται σε αυτό είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος. Επίσης υπάρχουν και βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Β, C, A και Κ καθώς και φυλλικό οξύ.

Χάρη στις ουσίες και τις βιταμίνες που περιέχει, προάγει την υγεία με διάφορα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας. Καταρχάς, βοηθάει στην μείωση της κακής χοληστερόλης, αποτρέποντας έτσι πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα η βιταμίνη C μπλοκάρει τον σχηματισμό πλάκας εσωτερικά των αρτηριών, διευκολύνοντας την ομαλή ροή του αίματος. Επίσης, τα μαρούλια διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και συμβάλλουν στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη. Τέλος, έχουν μικρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας στην διατήρηση ενός οργανισμού χωρίς τοξίνες. 

Επιλογή και Συντήρηση

Στο εμπόριο θα τα βρείτε είτε φρέσκα είτε έτοιμα κομμένα και συσκευασμένα. Η επιλογή εξαρτάται από εμάς, ωστόσο το φρέσκο δεν παύει να είναι φρέσκο. Επιλέγουμε εκείνα που έχουν ζωντανό πράσινο χρώμα, χωρίς χτυπήματα ή σημάδια αλλοίωσης. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα και να τα βάλουμε στο ψυγείο.

Ένας άλλος τρόπος συντήρησης είναι, αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα και τα πλύνουμε προσεκτικά με νερό, να τα βυθίσουμε για λίγα λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό. Μόλις τα βγάλουμε από εκεί τα στεγνώνουμε πολύ καλά, τα τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε έναν περιέκτη που κλείνει καλά. Έτσι παρατείνουμε λίγο ακόμα τον χρόνο ζωής των μαρουλιών.

Μαρούλι στην κουζίνα

Το μαρούλι συνήθως χρησιμοποιείται σε σαλάτες που είναι ο πιο γνωστός τρόπος αξιοποίησής του. Οι πιο αγαπημένες σαλάτες έχουν σαν βασικό τους υλικό τα μαρούλια.  Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε τοστ, σε wraps ή σε σάντουιτς για να προσφέρει μια νότα δροσιάς. Παρόμοια χρήση γίνεται και στο μπέργκερ. Μαγειρίτσα και φρικασέ με μυρωδάτο αυγολέμονο είναι δύο κλασικές δημιουργίες που έχουν σαν βασικό τους συστατικό το μαρούλι. Πολλές φορές χρησιμοποιείται για να τυλίξουμε εσωτερικά κάποια υλικά, φτιάχνοντας μικρούς ντολμάδες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται