Οι οδηγίες πρέπει να λαμβάνονται σαν σημείο αναφοράς και όχι ως συγκεκριμένη απαίτηση. Γιατί οι οδηγίες απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό όπου ο καθένας τις προσαρμόζει στον δικό του φούρνο.
Ο καθένας μας γνωρίζει τον φούρνο του καλύτερα γι’ αυτό πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί και να καταγράφουμε την συμπεριφορά του ψησίματος. Την επόμενη φορά θα έχετε πιο άμεσα αντανακλαστικά στο ψήσιμο και θα σας καθοδηγεί η εμπειρία.
Κανείς δεν γνωρίζει τον φούρνο σου καλύτερα από εσένα τον ίδιο που ψήνεις και γνωρίζεις την ένταση του, την σωστή συμπεριφορά του, αφού κάποιοι φούρνοι έχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Σε μία συνταγή σας λέω ότι θέλει 45’ και εσείς βλέπετε ότι στον δικό σας φούρνο αυτό έχει συμβεί στα 40’. Αυτό σημαίνει ότι ο φούρνος σας είναι πιο δυνατός κι έχει ψηθεί πιο γρήγορα το προϊόν, άρα θα πρέπει να το βγάλετε νωρίτερα κι όχι να περιμένετε 45’.
Αντίθετα σε άλλους φούρνους μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος.
Συμπέρασμα: Θα πρέπει να διαβάζετε καλά στην κάθε συνταγή πώς θα βγει το τελικό αποτέλεσμα κι αν αυτό το δείτε να συμβαίνει νωρίτερα ή λίγο αργότερα στον δικό σας φούρνο, τότε να αφαιρείτε εγκαίρως τα ψημένα υλικά από τον φούρνο χωρίς να στεγνώσουν ή να αρπάξουν στο ψήσιμο ή να τα αφήνετε για λίγο περισσότερη ώρα για να μην μείνουν άψητα.
Τι γίνεται όταν σου αρπάζει ο φούρνος τα ψητά από τη μία πλευρά;
Για παράδειγμα, σε κάποιους από εσάς θα έχετε προσέξει ότι ο φούρνος σας ψήνει πιο γρήγορα σε συγκεκριμένες πλευρές και κατ’ ανάγκη χωρίς να σας το πει κάποιος θα πρέπει μόνοι σας να γυρίσετε το ταψί ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα το φαγητό σας από όλες τις πλευρές.
Σε άλλη περίπτωση που το προϊόν ψήνεται γρηγορότερα από κάτω ενώ από πάνω θέλει κι άλλο χρόνο για να ψηθεί, τότε θα πρέπει να μετατοπίσετε το ταψί στο πάνω μέρος του φούρνου ώστε να πάρετε περισσότερη θερμότητα στο πάνω μέρος του ταψιού.
Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες που σας δίνουν τα κουμπιά με τις λειτουργίες του φούρνου.
Οι οδηγίες ψησίματος στον φούρνο δεν σταματούν ποτέ βγάζοντας το προϊόν από τον φούρνο. Για παράδειγμα όταν βγάλετε το φαγητό από τον φούρνο θα δείτε ότι σε πολλές συνταγές, σας ζητείται στο τέλος του ψησίματος να «αφήσετε το φαγητό σκεπασμένο από 5’ μέχρι και 20’» ανάλογα το προϊόν, ώστε να έχετε το σωστό αποτέλεσμα του ψημένου προϊόντος.
Πολλές φορές, όταν ψήσετε ζύμες όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα ή τσουρέκια, σας ζήτω να τ ’αφήσετε σε σχάρα για στεγνώσουν και να τραβήξουν την υγρασία τους ώστε να γίνουν τραγανά ή να έχουν σωστή υφή. Ακόμα και στο χρονικό διάστημα ξεκούρασης που σας ζήτω, συνεχίζεται η διαδικασία ψησίματος του φαγητού. Άλλωστε κι εγώ με τους συνεργάτες μου όταν πειραματιζόμαστε σε συνταγές το ίδιο ακριβώς κάνουμε. Καταγράφουμε τη συμπεριφορά της συνταγής σε διαφορετικές θερμοκρασίες, λειτουργίες ακόμα και σε διαφορετικούς φούρνους. Έτσι σας δίνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε να γνωρίζετε ακριβώς σε ποιο στάδιο πρέπει να βγει το φαγητό ή το γλυκό από τον φούρνο, έχοντας ήδη καταγράψει όλη την διαδικασία ψησίματος βήμα βήμα και περιγράφοντας σας το τελικό αποτέλεσμα με κάθε λεπτομέρεια.
Αυτό σας προτείνω να κάνετε και εσείς. Παρατηρείστε το φούρνο σας και διαβάζοντας την εκτέλεση της συνταγής για το πως πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του ψημένου προϊόντος χειριστείτε ανάλογα το δικό σας φούρνο. Μακάρι να μπορούσα να είμαι πλάι σας και να σας καθοδηγώ και να σας δίνω την λύση σε κάθε απορία. Όμως σας τα εξηγώ αναλυτικά ώστε να γνωρίσετε πως ψήνει σωστά ο φούρνος του σπιτιού σας και να μην έχετε ανάγκη κανένα.