Πίσω

Μοτσαρέλα

Η μοτσαρέλα είναι ένα είδος μαλακού τυριού.

Προέρχεται από την Ιταλία και αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν της χώρας. Η αυθεντική μοτσαρέλα φτιάχνεται στην Καμπάνια και τη γύρω περιοχή και ονομάζεται Buffalo. Η παρασκευή του είναι αποκλειστικά νεροβούβαλου γάλακτος. Αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Μοτσαρέλα μπορεί να είναι προϊόν αγελαδινού γάλακτος. Δεν υπόκειται σε διαδικασία παστερίωσης. Το χρώμα είναι συνήθως λευκό, κρεμώδες. Έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά. Πολλοί είναι αυτοί που τη θεωρούν άνοστη αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγες οι συνταγές με μοτσαρέλα.

Στην αγορά

Στο εμπόριο μπορούμε να τη βρούμε σε σακουλάκια με άλμη. Η κατανάλωσή της ενδείκνυται για διάστημα 25-40 ημερών.

Τα είδη της

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι στην αγορά. Η βουβαλίσια, η for d latte και η μοτσαρέλα σε μπλοκ (φρατζόλα). 

Βουβαλίσια 
Η βουβαλίσια είναι η αυθεντική μορφή της και είναι σε μορφή μπάλας μέσα σε νερό. Το εσωτερικό της είναι πολύ ζουμερό και μαλακό. Είναι η πιο ακριβή.

For d latte
Πρόκειται για εκείνη που είναι προϊόν αγελαδινού γάλακτος. Έχει λιγότερα υγρά στο εσωτερικό της. Η μοτσαρέλα αυτή λιώνει καλύτερα και απλώνει σε όλη την επιφάνεια της πίτσας.

Μοτσαρέλα σε μπλοκ (φρατζόλα)
Πρόκειται για το πιο οικονομικό είδος. Δεν έχει πολύ υγρασία και δεν απλώνει τόσο πολύ κατά την παρασκευή της πίτσας.

Χημική σύσταση – Ιδιότητες

Έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Στα 100g περιέχονται 24g λιπαρά εκ των οποίων τα 17g είναι κορεσμένα, 23g πρωτεΐνες, 0,8g υδατάνθρακες και 1,2g χλωριούχο νάτριο. Είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Περιέχει επίσης νάτριο και φωσφόρο. Τα 100g μοτσαρέλας αποδίδουν περίπου 308 θερμίδες.

Συνταγές με μοτσαρέλα

Χρησιμοποιείται στη μαγειρική καθώς δίνει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Η χρήση της στις παρασκευές μας φέρνει την Ιταλία στην κουζίνα μας. Μπορεί να συντηρηθεί σε πλαστική σακούλα, ή σε πλαστικό μπολ με άλμη στο ψυγείο.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται