Πίσω

Μπανάνα

Η μπανάνα (Μusa spp.) είναι τροπικό φρούτο και ανήκει στην οικογένεια Musaceae.

Λέγοντας μπανάνα εννοούμε τον καρπό της μπανανιάς. Η μπανανιά είναι φυτό αειθαλές, ποώδες και πολυετές. Αποτελεί την 4η μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή παγκοσμίως. Περιλαμβάνει περισσότερα από 70 είδη. Παρασκευές με μπανάνα θα βρεις πολλές στο χώρο ειδικά της ζαχαροπλαστικής.

Ο καρπός διαφοροποιείται σε χρώμα και μέγεθος, ανάλογα με την ποικιλία. Γενικά, έχει μακρόστενο, κίτρινο καρπό με ευχάριστο άρωμα και μαλακό φλοιό, που αφαιρείται εύκολα. Το εσωτερικό χρώμα του είναι υπόλευκο και έχει ωραία γεύση. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτος. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 15-18cm και διάμετρο τα 4-5 εκατοστά.

Είναι πράσινη όταν είναι άγουρη και κιτρινίζει όταν ωριμάσει. Η μπανανιά φτάνει τα 6-7,6m σε ύψος. Τα φύλλα είναι διευθετημένα σπειροειδώς και φτάνουν τα 2,7m μήκος και 60cm πλάτος.

Οι κυριότερες χώρες παραγωγής μπανάνας είναι η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, ο Ισημερινός, οι Φιλιππίνες, η  Ινδονησία, η Κόστα Ρίκα κ.ά. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη Λακωνία.

Ιστορία

Η μπανάνα και το πλαντέιν κατάγονται από τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Από εκεί διαδόθηκαν στην Ινδία, την Αφρική και την τροπική Αμερική. Το δέντρο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πριν από 2.500 χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται σε κάθε υγρή τροπική περιοχή. Οι Πορτογάλοι το 1482 την έφεραν στα Κανάρια νησιά. Οι Ισπανοί ιεραπόστολοι τη μετέφεραν στην Αμερική  το 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα οι πρώτες καλλιέργειες μπανάνας ξεκίνησαν το 1930.

Χημική σύσταση

Περιέχει πρωτεΐνες (1,1%), υδατάνθρακες (23%), φυτικές ίνες (2,5 %), ελάχιστα λιπαρά (0,3%),  βιταμίνες Α, Β6, C, φυλλικό οξύ, κάλιο (υψηλή περιεκτικότητα), νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο. Δεν περιέχει χοληστερόλη. Οι υδατάνθρακες στις άγουρες μπανάνες είναι κυρίως άμυλο. Όσο το φρούτο ωριμάζει, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη (γλυκόζη, φρουκτόζη). Κάθε μπανάνα περιέχει ανά 100g προϊόντος περίπου 88 θερμίδες, λίγες πρωτεΐνες και σχεδόν καθόλου λίπος.

Συντήρηση

Ως τροπικό φρούτο δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό ενδείκνυται η συντήρησή της σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο, ιδιαίτερα όταν είναι ακόμα πρασινωπή. Καλό επίσης είναι να τοποθετείται στο ψυγείο, μόνο όταν αποκτήσει καφέ κηλίδες, κάτι που συμβαίνει φυσικά κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης.  Κατά την αποθήκευση δεν πρέπει να τοποθετείται σε σακούλα, γιατί έτσι θα επιταχυνθεί η ωρίμανση. Για μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης, ένα απλό τρικ είναι να τυλιχθεί το κοτσάνι της μπανάνας με πλαστική μεμβράνη. Αυτό θα αποτρέψει το αιθυλένιο που παράγεται φυσικά κατά τη διαδικασία ωρίμανσης, να φτάσει στα υπόλοιπα μέρη της μπανάνας και να ωριμάσουν κι αυτά πιο γρήγορα. Οι μπανάνες μπορούν ακόμα να συντηρηθούν και στην κατάψυξη, αφού ξεφλουδιστούν σε καλά αεροστεγώς κλεισμένο σκεύος.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται