Η ντομάτα, παρά το γεγονός ότι είναι φρούτο και αντιμετωπίζεται ως λαχανικό, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του καλοκαιριού, που ωριμάζει σε αμπέλια και κήπους. Ζουμερές και συχνά γλυκές, οι ντομάτες διατίθενται σε μεγάλη γκάμα σχημάτων και μεγεθών από μικροσκοπικές ντομάτες έως πολύ μεγάλες και σε χρώματα από πράσινο έως καφέ μωβ. Δεν είναι όλες οι ποικιλίες κατάλληλες για όλες τις παρασκευές. Η χρήση τους στην μαγειρική είναι εξαιρετικά συχνή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι συνταγές με ντομάτα είναι πάρα πολλές και οι περισσότερες από αυτές την έχουν ως βασικό συστατικό.
Καλλιεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο είτε στην ύπαιθρο, είτε σε θερμοκήπια ακόμη και στις ψυχρές χώρες για τον καρπό τους. Κύριες χώρες παραγωγής ντομάτας είναι η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Στην Ευρώπη οι κύριες χώρες παραγωγής είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Κατέχουν παγκοσμίως την τρίτη σε έκταση θέση κηπευτικών. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία. Πάνω από τις μισές εκτάσεις προορίζονται για παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας, περίπου το 40% για επιτραπέζια ντομάτα υπαίθριας καλλιέργειας και μόνο 5-6% για επιτραπέζιες υπό κάλυψη.