Πίσω

Πατάτες

Οι πατάτες είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά στον κόσμο.

Οι πατάτες είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο λαχανικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους και σε πολλές συνταγές ως συνοδευτικό. Οι πιο γνωστοί τρόποι μαγειρέματος είναι το τηγάνισμα, το βράσιμο και το ψήσιμο. Οι τηγανιτές πατάτες αποτελούν την πιο αγαπημένη συνταγή και η Αργυρώ έχει όλα τα μυστικά για να γίνουν τραγανές και ακαταμάχητες. Ακολουθούν οι βραστές και οι ψητές πατάτες. Το μόνο μου χρειάζεται είναι μια κατσαρόλα για το βράσιμο ή τηγάνι για το τηγάνισμα ή ταψί για το ψήσιμο. Ταιριάζουν απίστευτα με γιαούρτι, φέτα και κρέας, ενώ χρειάζονται και μπαχαρικά για να αναδειχθεί η γεύση τους. Το αλάτι είναι το βασικότερο ενώ και μυρωδικά όπως η ρίγανη τις κάνει ακόμα πιο απολαυστικές. Συνοδεύουν τα αγαπημένα μας φαγητά και η Αργυρώ έχει τις ωραιότερες ιδέες να σας προτείνει. Επίσης, στη μαγειρική χρησιμοποιούνται πολύ και οι baby πατάτες. Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι οι πατάτες βγαίνουν σε διάφορα χρώματα όπως είναι οι μπλε, κόκκινες και ροζ.

Τρόποι μαγειρέματος

Οι τρόποι μαγειρέματος της πατάτες είναι γνωστοί και όλοι έχουν τις τεχνικές τους. Σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό αποτελεί η συνεκτικότητα κατά το βράσιμο της πατάτας και γενικότερα η υφή της. Οι πιο γνωστοί τρόποι μαγειρέματος είναι οι τηγανιτές, βραστές και ψητές.

Τηγάνισμα πατάτας

Για να τηγανίσουμε τις πατάτες χρειαζόμαστε ένα τηγάνι ή εναλλακτικά μια φριτέζα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα λάδι με υψηλό σημείο καπνού, για μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και για πιο τραγανή υφή. Όσο μεγαλύτερο σημείο καπνού έχει το λάδι, τόσο πιο ασφαλές είναι για την ανθρώπινη υγεία. Προσπαθούμε κατά το τηγάνισμα να μην γυρνάμε συνέχεια τις πατάτες και να μην γεμίζουμε εντελώς το τηγάνι, για να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Βράσιμο πατάτας

Οι βραστές πατάτες αποτελούν την κατάλληλη επιλογή για μετέπειτα επεξεργασία, όπως είναι η πατατοσαλάτα ή ο πουρές. Μπορούμε να τις βράσουμε είτε ξεφλουδισμένες, είτε μαζί με την φλούδα με την προϋπόθεση να τις έχουμε πλύνει σχολαστικά. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε κρύο νερό, προσθέτοντας λίγο αλάτι, βάζουμε τις πατάτες, κλείνουμε την κατσαρόλα ξεκινάμε το βρασμό. Κατά την διάρκεια του βρασμού, μπορούμε με ένα πιρούνι να τρυπάμε τις πατάτες για να καταλάβουμε πόσο χρόνο χρειάζονται ακόμα. Μόλις μαλακώσουν, στραγγίζουμε και είναι έτοιμες. Για πιο ομοιόμορφο βράσιμο, ξεκινάμε σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε.

Ψήσιμο πατάτας

Οι ψητές πατάτες μπορούν να ψηθούν είτε ολόκληρες στο φούρνο, είτε να τις κόψουμε στο επιθυμητό σχήμα. Το ψήσιμό τους μαζί με κάποιο είδος κρέατος, έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνουν πιο ωραίο άρωμα αλλά και γεύση. Αποκτούν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο ή ακόμα καλύτερα λίγο βούτυρο και διάφορα μπαχαρικά.

Το άμυλο πατάτας στην μαγειρική

Όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά αμύλου τόσο πιο κοκκώδης και στεγνή γίνεται η πατάτα όταν μαγειρεύεται ενώ ξεφλουδίζεται εύκολα. Αυτές οι πατάτες κάνουν για ψήσιμο και για πουρέ και είναι πολύ καλές για τηγάνισμα. Πατάτες με μέτρια ποσοστά αμύλου είναι καλή επιλογή για βράσιμο, στον ατμό ή ψήσιμο. Οι φρέσκες πατάτες έχουν πολύ χαμηλό άμυλο και κατά το μαγείρεμα αναδεικνύεται η γλυκιά τους γεύση.

Η Αργυρώ έχεις τις πιο φανταστικές συνταγές με πατάτες που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε. Τα φαγητά που έχουν πατάτα γίνονται οι αγαπημένες συνταγές μικρών και μεγάλων. Οι επιλογές αμέτρητες. Ογκρατέν, πουρές, σουφλέ, στο φούρνο και πολλά ακόμα.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται